Praktische informatie Maleisië A-Z

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Maleisië.

Afdingen
Afdingen is zeer gebruikelijk in Maleisië op markten en in souvenirwinkels. Veel mensen voelen zich bezwaard om af te dingen, maar hier hoort het onderhandelen echt bij de cultuur. De vraagprijs ligt vaak op bijna het dubbele van wat de verkoper er echt voor wil hebben. Wilt u gaan bieden, begin dan op ongeveer 1/3 van de vraagprijs. Na flink onderhandelen, vaak met gebruik van een rekenmachine waarop bedragen kunnen worden ingetoetst, komt u vaak op zo'n 60% van de vraagprijs uit.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Drinkwater
Het kraanwater is niet drinkbaar en we raden u daarom aan om water uit verzegelde flessen te drinken, die overal verkrijgbaar zijn.

Elektriciteit
De spanning in Maleisië is, net als in Nederland, 220 volt. De stopcontacten zijn alleen geschikt voor de zogenaamde Engelse stekkers. Wij raden u daarom aan om een universele reisstekker mee te nemen, zodat u toch gebruik kunt maken van uw opladers.

Fooien
Het geven van fooien is niet verplicht, maar in Maleisië wel heel gebruikelijk. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! Voor een gids en chauffeur kunt u circa RM 10 per dag aanhouden, voor kamermeisjes RM 2 per dag en voor bell boys RM 5 per koffer of tas. Het geven van fooien is ook gebruikelijk in restaurants. Als u na een diner in een restaurant de rekening krijgt, ziet u dat hier vaak al 10% service charge in is opgenomen. Desondanks wordt een kleine extra fooi zeer gewaardeerd.

Fotografie
Maleisië is met haar moderne stadsbeelden die scherp in contrast staan met kleine, lokale dorpjes, met de mooiste tropische stranden en dichtbegroeide jungle bewoond door orang-oetans, een heel fotogenieke bestemming. Het nemen van foto’s is op de meeste plekken geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen. Houdt u er rekening mee dat hiervoor een kleine vergoeding kan worden gevraagd.

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.

Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt, worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd, bijvoorbeeld tegen buiktyfus en gele koorts. Reist u af naar Maleisisch Borneo, dan kan ook het gebruik van malariatabletten worden aangeraden.

Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak

Kleding
Over het algemeen is het verstandig om kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen, zoals katoen, mee te nemen. Daarnaast is het verstandig om een poncho mee te nemen. Wanneer u religieuze gebouwen bezoekt, raden wij u aan om bedekt gekleed te gaan uit respect voor de cultuur. Denkt u bijvoorbeeld aan een broek tot over de knieën of een sarong en een shirt dat de schouders bedekt. Tijdens een bezoek aan een tempel of een lokaal huis is het gebruikelijk om uw schoenen en sokken uit te doen. Ook is het heel respectvol om uw pet of hoed af te nemen. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken in te pakken.

Toeristenbelasting
Maleisië heeft vanaf 1 september 2017 een toeristenbelasting ingevoerd. Deze bedraagt
RM 10,- (circa € 2,-) per kamer per nacht en dient u ter plaatse bij de accommodaties waar u verblijft te voldoen. De toeristenbelasting is bedoeld om de toerisme-industrie, met name de infrastructuur en de faciliteiten, verder te ontwikkelen.

Valuta
De munteenheid in Maleisië is de Maleisische Ringgit (MYR, afgekort RM). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. U kunt op de luchthaven en bij de ATM’s in de stad heel eenvoudig ringgits pinnen, als uw bankpas is voorzien van het Maestro of Cirrus logo. Creditcards, met name Visacard en Mastercard, worden bij veel hotels en restaurants geaccepteerd. Verblijft u in de meer afgelegen gebieden, dan is het raadzaam om cash geld op zak te hebben.

Wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’. 

Veiligheid
Maleisië is een erg veilig land om te bereizen. Wel dient u er rekening mee te houden dat er nog Maleisië is een erg veilig land om te bereizen. Zoals in bijna alle landen dient u natuurlijk wel op eventuele zakkenrollers te letten!

Visum / reisdocumenten
Een geldig internationaal paspoort is voor Maleisië vereist. Voor een verblijf tot maximaal 90 dagen, hoeft u geen visum aan te vragen. Wel dient uw paspoort bij aankomst nog minstens zes maanden geldig te zijn. Wel moet u binnen drie dagen voor aankomst de Malaysia on Arrival Card invullen. Dat kan via deze link. Op de luchthaven van Kuala Lumpur ontvangt u een stempel in het paspoort. 

Belangrijk is dat er een geprinte versie van de bevestiging aangetoond moet worden bij de douane. Neemt u dit document dus geprint mee op reis. 

Veelgestelde vragen

Heb ik bereik met mijn telefoon in Maleisië?
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit op diverse plekken. Controleer vooraf bij uw provider of uw telefoon geschikt is voor het netwerk en de kosten die worden berekend. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Vandaag de dag bieden veel hotels uitstekende wifi faciliteiten, waar u vaak gratis gebruik van mag maken.

Welke kleding neem ik mee naar Maleisië?
Maleisië is een warme bestemming. Kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen, zoals katoen, zijn het prettigst om te dragen. Wanneer u religieuze gelegenheden bezoekt, raden wij u aan om bedekt gekleed te gaan uit respect voor de cultuur. Denkt u bijvoorbeeld aan een broek tot over de knieën of een sarong en een shirt dat de schouders bedekt. Tijdens een bezoek aan een tempel of een lokaal huis is het gebruikelijk om uw schoenen en sokken uit te doen. Ook is het heel respectvol om uw pet of hoed af te nemen. Tenslotte raden we u aan om een poncho mee op reis te nemen; u bent immers in de tropen en daar altijd wel een buitje vallen. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken in te pakken.

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Maleisië?
In Maleisië is het 6 uur later dan in Nederland.

Wat is de beste reisperiode voor Maleisië?
De beste reisperiode voor Maleisië is van maart tot en met oktober.

Feestdagen

Feestdagen in Maleisië in 2024

Maleisië wordt bewoond door diverse bevolkingsgroepen met ieder hun eigen cultuur, tradities en feestdagen

28 januari: Thaipusum
12 februari: Chinees Nieuwjaar
2 april: Goede Vrijdag
13 april t/m 12 mei: Ramadan
1 mei: Dag van de Arbeid
13 t/m 15 mei Eid al-Fitr (Suikerfeest)
27 mei Wesak (Boeddha Dag)
30 en 31 mei Labuan, Sabah (Oogstfeest)
19 mei: Wesak (Boeddha dag)
5 juni: Verjaardag van de Koning
9 augustus: Awal Muharram (Islamitisch Nieuwjaar)
11 augustus: Hari Raya Haji (viering van de 70e dag na Ramadan)
31 augustus: Hari Kebangsaan (Onafhankelijkheidsdag)
16 september: Hari Malaysia (Maleisië dag)
17 september: Chinees Maanfeest 
21 september: Chinees Maanfeest
1 november: Divali
21 november: Verjaardag profeet Mohammed

De belangrijkste feestdag in Maleisië is Chinees Nieuwjaar. Al een maand van tevoren komt het land in de sfeer. Chinese Nieuwjaarliedjes zijn te horen in de winkelcentra, er zijn speciale aanbiedingen in de winkels en overal hangen rode lantaarns. Vooral in de China Towns (Petaling Street in Kuala Lumpur of Penang in Georgetown), is deze sfeer goed merkbaar. Een aantal dagen van tevoren beginnen de bus- en treinstations erg druk te worden en zijn bijna alle vluchten volgeboekt. Iedereen reist namelijk naar de plaats waar zijn of haar familie woont, om daar gezamenlijk het feest te vieren. Er worden offers gebracht ter ere van de voorouders en de goden, iedereen draagt zijn mooiste kleren en er worden heerlijke maaltijden bereid. Het is dus een echt familiefeest dat zich binnenshuis afspeelt. Op straat is het dan ook doorgaans vrij rustig, zeker in een grote stad als Kuala Lumpur. Ook zijn veel winkels gesloten. 
 

Feestdagen in Maleisië in 2025
29 januari: Chinees Nieuwjaar 
11 februari: Thaipusum 
28 februari t/m 30 maart: Ramadan 
31 maart en 1 april: Suikerfeest 
18 april: Goede Vrijdag
1 mei: Dag van de Arbeid 
13 mei: Wesak (Boeddha Dag) 
30 en 31 mei: Labuan, Sabah (Oogstfeest) 
5 juni: Verjaardag van de Koning 
8 juni: Hari Raya Haji (viering van de 70e dag na Ramadan) 
25 en 26 juni: Awal Muharram (islamitisch Nieuwjaar) 
31 augustus: Hari Kebangsaan (Onafhankelijkheidsdag) 
16 september: Hari Malaysia (Maleisië dag) 
6 oktober: Chinees Maanfeest 
20 oktober: Divali
21 november: Verjaardag van profeet Mohammed