Praktische informatie Sri Lanka A-Z
Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Sri Lanka.
Afdingen
Afdingen is heel gebruikelijk in Sri Lanka. Veel mensen voelen zich bezwaard om af te dingen, maar hier hoort het onderhandelen echt bij de cultuur. U kunt afdingen op markten, in souvenirwinkels en op lokaal vervoer. Voor het afdingen zijn er niet echt richtlijnen. Bepaal vooraf wat u uit wilt geven aan een product voordat u begint met afdingen. Met een vriendelijke glimlach komt u het verst!
Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).
Drinkwater
Het kraanwater is niet drinkbaar en we raden u daarom aan om water uit verzegelde flessen te drinken.
Elektriciteit
De spanning in Sri Lanka is 230 of 240 volt. De stopcontacten zijn over het algemeen geschikt voor de zogenaamde driepolige Engelse stekkers. Wij raden u daarom aan om een universele reisstekker mee te nemen, zodat u toch gebruik kunt maken van uw opladers.
Fooien
Het geven van fooien is niet verplicht, maar in Sri Lanka wel heel gebruikelijk. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! Voor een gids of chauffeur kunt u LKR 2.000 per dag aanhouden en voor een bell boy LKR 100 per koffer of tas. In de betere hotels en restaurants wordt vaak al 10% service charge in de rekening opgenomen. Het is echter gebruikelijk daar nog een kleine fooi (5 tot 10%) bovenop te geven.
Fotografie
Sri Lanka is een prachtige bestemming voor het maken van mooie foto's. De veelzijdigheid aan landschappen, de flora en fauna, de schitterende stranden, koloniale gebouwen en religieuze wonderen lijken er haast om te vragen om op de gevoelige plaat te mogen worden vastgelegd. Het nemen van foto's is op de meeste plekken in Sri Lanka geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen.
Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.
Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd. Gaat u helemaal van de gebaande paden af, dan kan ook het gebruik van malariatabletten worden aangeraden.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak
Kleding
Over het algemeen is het verstandig zowel luchtige als warme kleding in te pakken en daarnaast een poncho mee te nemen. De Srilankanen kleden zich vrij conservatief; een korte broek en een topje zijn niet vanzelfsprekend en soms zelfs ongepast. Daarnaast gelden er speciale kledingvoorschriften wanneer u religieuze gelegenheden bezoekt. Het is een vereiste om kleding te dragen die uw schouders en knieën bedekt.
Valuta
De munteenheid in Sri Lanka is de Sri Lankaanse Roepie (LKR). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. Bij aankomst mag u geen Sri Lankaanse roepies invoeren. U kunt deze pinnen op het vliegveld en bij banken in de steden. Soms ook op meer landelijke plekken, maar lang niet overal. Geld wisselen kan op het vliegveld, bij banken en in hotels, maar let wel goed op de wisselkoers. Bewaar de bonnetjes bij het wisselen voor het geval u geld over houdt en dit terug wilt wisselen. Roepies kunnen buiten Sri Lanka namelijk niet gewisseld worden. In veel grote hotels en winkels kan zonder problemen met een credit card betaald worden. Behalve met American Express; deze wordt in bijna geen enkel hotel geaccepteerd.
Wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’.
Veiligheid
Sri Lanka is een veilig land om te bereizen. Uiteraard is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen. Reizen naar de noordelijke provincie rondom Jaffna wordt afgeraden; dit is geen toeristisch deel van het schiereiland.
Visum / reisdocumenten
Uw paspoort moet nog minimaal 6 maanden na vertrek uit Sri Lanka geldig zijn. Het is aan te raden de visumaanvraag vanaf twee weken tot uiterlijk een week voor vertrek in orde te maken. Een geldig internationaal paspoort en elektronisch visum (ETA) zijn voor Sri Lanka vereist. Uw paspoort moet nog minstens zes maanden geldig zijn na thuiskomst. Uw visum kunt u op meerdere manieren verkrijgen. Zo kunt u het e-visum zelf aanvragen via deze link. Hiervoor moet u het volgende invullen/bij de hand houden:
- Kies voor de optie: “Tourist ETA”: Apply for an Individual. Vul alle benodigde gegevens in.
- Bij het adres kunt u het adres van uw eerste accommodatie in Sri Lanka invullen.
Talisman werkt samen met de VisumCentrale. Zij hebben een team van landenspecialisten dat 7 dagen per week voor u klaar staat en zorgen ervoor dat u met een gerust hart op reis kunt gaan. Vraag hier uw visum voor Sri Lanka aan.