Praktische informatie Marokko A-Z

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Marokko.

Afdingen
Afdingen is heel gebruikelijk in Marokko. Veel mensen voelen zich bezwaard om af te dingen, maar hier hoort het onderhandelen echt bij de cultuur. Afdingen is gebruikelijk in soukhs. Schrikt u niet van de eerste vraagprijs, want na flink onderhandelen kunt u vaak op ongeveer de helft uitkomen!

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Drinkwater
Het kraanwater is niet drinkbaar en we raden u daarom aan om water uit verzegelde flessen te drinken, die bijna overal verkrijgbaar zijn.

Elektriciteit
De spanning in Marokko is, net als in Nederland, 220 volt. U hoeft geen universele reisstekker mee te nemen, want de Nederlandse stekkers passen hier gewoon in het stopcontact.

Fooien
Het geven van fooien is niet verplicht, maar in Marokko wel heel gebruikelijk. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! Honderd dirham per dag voor uw gids en 50 dirham per dag voor de chauffeur is gebruikelijk. Natuurlijk alleen als u tevreden bent over de geleverde diensten. In restaurants en hotels is het gebruikelijk een fooi van ongeveer 10% van de rekening te geven.

Fotografie
Marokko is met haar kleurrijke steden, zandduinen, bijzondere bouwwerken, gebergten en prachtige stranden een heel fotogeniek land! Het nemen van foto's is op de meeste plekken geen enkel probleem. Houdt u er wel rekening mee dat niet alle leden van de bevolking het prettig vinden om op de foto te gaan. Wilt u een persoon op de foto zetten, vraag dan vooraf altijd toestemming!

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.
Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt, worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd, bijvoorbeeld tegen buiktyfus.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak

Kleding
Over het algemeen is het verstandig om kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen, zoals katoen, mee te nemen. In Marokko gelden er vrij strikte kledingvoorschriften en van toeristen wordt verwacht dat zij hun kledingkeuze enigszins aanpassen. Aan zee gelden minder strenge kledingvoorschriften. Wel raden wij u aan om als vrouw altijd een sjaal bij de hand te houden, om eventueel om u heen te slaan. Reist u af naar de bergen, dan is warmere kleding aan te raden. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken in te pakken.

Valuta
De munteenheid in Marokko is de Marokkaanse dirham (MAD, Dh of Dhs). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. Deze valuta is in Nederland niet verkrijgbaar. U kunt bij aankomst op de luchthaven uw euro's omwisselen voor dirhams of geld pinnen met uw pinpas voorzien van het Maestro of Cirrus logo. In de grotere steden zijn eveneens wisselkantoren en geldautomaten waar u dirhams kunt verkrijgen. De meeste restaurants in de stad accepteren ook creditcards.

Wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’. 

Veiligheid
Marokko is een veilig land om te bereizen. Zoals in elk land is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.

Visum / reisdocumenten
Een geldig internationaal paspoort is voor Marokko vereist. Voor een verblijf tot maximaal 90 dagen, hoeft u geen visum aan te vragen. Wel dient uw paspoort bij aankomst nog minstens zes maanden geldig te zijn en moet u minimaal één lege visumpagina in uw paspoort hebben.

Veelgestelde vragen

Heb ik bereik met mijn telefoon in Marokko?
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit op diverse plekken. Controleer vooraf bij uw provider of uw telefoon geschikt is voor het netwerk en de kosten die worden berekend. In het land bevinden zich op diverse plekken “teleboutiques”, waar u tegen betaling kunt bellen. Vandaag de dag bieden veel hotels uitstekende wifi faciliteiten, waar u vaak gratis gebruik van mag maken. Houdt u er rekening mee dat de verbinding soms slecht of heel traag is.

Welke kleding neem ik mee naar Marokko?
Marokko is een overwegend warme bestemming. Kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen, zoals katoen, zijn het prettigst om te dragen. Houdt u er rekening mee dat er in Marokko vrij strikte kledingvoorschriften gelden. Korte broeken, korte rokjes of tops zonder mouwen, worden door de inwoners niet gedragen en ook van toeristen wordt verwacht dat zij hun kledingkeuze enigszins aanpassen. Lange (linnen) broeken of een jurk of rok tot over de knieën en een overhemd, blouse of T-shirt met mouwen zijn zeer geschikt. Mocht u na een reis door Marokko een strandverlenging aan zee hebben bijgeboekt, bijvoorbeeld in Agadir, dan gelden er minder strikte kledingvoorschriften. Wij raden u aan om als vrouw zijnde wel altijd een sjaal bij de hand te hebben, om eventueel om u heen te slaan. Reist u af naar de bergen dan kan het, vooral in de avonden, flink afkoelen. Warmere kleding, zoals een fleecetrui of een windjack, is dan aan te raden. In de winter ligt in de bergen zelfs sneeuw! Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken in te pakken.

Ik wil graag iets typisch Marokkaans meenemen als aandenken. Waar kan ik aan denken?
In Marokko zijn verschillende mooie handgemaakte producten te verkrijgen. Zo kunt u denken aan vrolijk gekleurd beschilderd aardewerk en rijk versierde stoffen. Wilt u een traditioneel aandenken meenemen, dan kunt u babouches kopen (de traditionele slippers) of een Marokkaanse tajine.

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Marokko?
In Nederland is het 1 uur later dan in Marokko.

Wat is de beste reisperiode voor Marokko?
De beste reisperiode voor Marokko valt in het voor- en het najaar, van maart tot en met mei en van oktober tot en met november.

Feestdagen

Feestdagen in Marokko in 2021

11 januari: Dag van het Onafhankelijkheidsmanifest
11 maart: Lailat-ul-Meraj (Hemelvaart Mohammed)
13 april t/m 12 mei: Ramadan
1 mei: Dag van de Arbeid
13 mei t/m 15 mei: Eid-al-Fitr (Suikerfeest)
9 juli: Feest van de Jeugd
20 t/m 22 juli: Eid al-Adha (Offerfeest)
30 juli: Troonfeest
9 augustus: Muharram (Islamitisch Nieuwjaar)
9 t/m 13 augustus: Eid-ul-Hadj (Bedevaart naar Mekka)
14 augustus: Dag van trouw en vernieuwing
20 augustus: Dag van de revolutie van de Koning en het volk
21 augustus: Verjaardagsfeest van Mohammed VI
18 oktober: Id-ul-Maulid (Geboortedag Mohammed)
6 november: Herdenking van de Groene Mars
16 november: Viering van de terugkomst van Mohammed V uit ballingschap
18 november: Onafhankelijkheidsdag

De Ramadan valt elk jaar in een andere periode en duurt circa een maand. Tussen zonsopgang en zonsondergang mogen moslims niet eten, drinken en roken. Tijdens de Ramadan is het heel respectvol om u een beetje aan te passen en niet in het openbaar te eten, te drinken en te roken. Overdag is het vrij rustig, maar zodra de zon ondergaat komen de straten weer tot leven, want er mag weer gegeten worden. De stemming is uitgelaten, vooral in de buurt van moskeeën.
Houdt u er rekening mee dat winkels, restaurants, banken en bezienswaardigheden vaak aangepaste openingstijden hanteren. Daarnaast is het, zodra de zon is ondergegaan, erg druk in de steden en kan het lastig zijn om een taxi te krijgen.