In oktober van dit jaar reisde ik in vier dagen van Parijs naar Massignac, aan de rand van de Limousin. Een reis langs drie fantastische typisch Talisman accommodaties, een heerlijke nazomer in Frankrijk.

 

Domaine de Primard: Binnenland van Normandië

Domaine de Primard is een prachtig landgoed in het binnenland van Normandië. Het is een perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan het voormalig woonhuis en de beroemde tuinen van Claude Monet. Zelfs in oktober stond de tuin er nog schitterend bij, met veel bloeiende planten. En toen we voor de vijver stonden waar Monet zijn beroemde schilderij met de waterlelies schilderde, had ik zo’n zin om mijn schilderkist erbij te pakken!

 

Domaine de Primard is nog maar vier maanden in gebruik als hotel, hiervoor woonde er een beroemde actrice. Een echte Franse grootheid: Catherine Deneuve. Ik kom er achter dat ze een zeer goede smaak heeft!!
 
Een lange laan leidt naar het imposante huis met drie etages. Beneden bevindt zich de receptie, de woonkamer en een prachtige keuken waar gastronomische diners of kooklessen kunnen worden gegeven. Boven liggen de kamers, die elk verschillen in grootte en inrichting. Er zijn ook zeer comfortabele kamers in de bijgebouwen. Het gazon achter het huis grenst aan het snelstromende riviertje de Eure. Rondom het huis liggen uitgestrekte tuinen, grasvelden en bossen.

Domaine de Primard is een heerlijke plek voor een midweekje weg, het ligt op ongeveer vijf uur rijden en dat is goed te doen. Maar het is ook een handige, en zeer comfortabele tussenstop op weg naar zuid Frankrijk of Spanje. Overdag wandelen of een bezoek aan de spa, en ’s avonds op hoog niveau dineren!
 
Mijn kamer, kamer 11, lag op de 2e etage en had een balkon. De kamer was erg ruim, en had een aparte douche en bad. Hou je van een hoger plafond, dan zijn de kamers op de begane grond een aanrader.
 
Domaine de Primard beschikt over een bistro en een fine-dining restaurant. Ik heb heerlijk gegeten in de bistro, en het ontbijt… zalig!

 

Relais de Chambord: Uitzicht op Chateau de Chambord

Relais de Chambord ligt tegenover het imposante Chateau de Chambord uit de 16e eeuw. Het is een historisch gebouw, met een moderne inrichting, het werd in 2018 geopend. Ik vond het een fijne sfeer hebben, meteen al in de receptie valt je oog op een wand vol hertengeweien van takken. Achter de balie een metershoge boekenkast die de hele wand beslaat. En via een gezellige ouderwets aandoende bar en een ruimte met een biljarttafel loop je naar het gastronomische restaurant dat uitzicht biedt op het kasteel. Het restaurant is een zeer prettige, lichte ruimte met hoog plafond en tafeltjes met leuke stoeltjes. Ervoor vind je een ruim terras waar je bij goed weer kunt ontbijten en dineren met uitzicht op het wereldberoemde kasteel.
 
Helaas zijn de kamers hier niet zo ruim als bij Domaine de Primard. En logischerwijs geldt; hoe beter het uitzicht (het toppunt is het uitzicht op het kasteel), hoe duurder de kamer. De Junior Suites zijn ruimer en er zijn ook kamers die met een tussendeur met elkaar verbonden kunnen worden. Ideaal voor families. Mijn kamer, kamer 208, had uitzicht op de rivier. Voor een viersterrenhotel is dit een meer dan uitstekend verblijf, een hele goede en bijzondere uitvalsbasis voor een bezoek aan Chambord.

Chateau de Chambord - Een schitterend museum

We hadden hier een rondleiding van anderhalf uur, echt de moeite waard! Als je weet wat je ziet, is het nog imposanter. Geen balkon en trappen buiten, maar twee ronde trappen binnen in het midden die elkaar omstrengelen maar elkaar niet tegenkomen. Deze leiden naar het terras met alle torentjes. Stap je zo’n torentje binnen dan heb je echt een schitterend uitzicht.
 
Het kasteel uit de 16e eeuw is gebouwd door Francois de Eerste, koning van Frankrijk en leider van de kerk. Het kasteel heeft veel gelijkenissen met de prachtige kathedralen die je in Frankrijk kunt vinden. Hier ontving de koning belangrijke gasten zoals Hendry de Achtste en Karel de Vijfde.

 

Het ontbijt in Relais de Chambord was niet zo uitgebreid als in Domaine de Primard, maar het uitzicht op het kasteel vanuit het restaurant is wel enorm bijzonder.
 
Na het ontbijt reden we verder zuidwaarts. Na twee uur rijden kwamen we bij een schattig dorpje in een soort kloof, een dal met een snelstromend riviertje, schattige oude huisjes met klimop en bloemen. In de meeste zaten galerietjes, pottenbakkers, ateliers etc. We aten bij L’ Artist, een restaurant met een echte Franse lokale keuken. Escargots, geitenkaas, gerookte forel… heerlijke ingrediënten op het menu! We struinden nog wat door het dorpje, op zoek naar het geboortehuis van George Sand, dat helaas gesloten was. Toen reden we verder naar het zuiden, nog zo’n twee uur naar Domaine des Etangs.

 

Domaine des Etangs

De aankomst op Domaine des etangs was indrukwekkend, wat een prachtig kasteel lag daar te glinsteren in de zon. Een robuust gebouw met ronde torens, zoals je op de kindertekeningen ziet. De receptie is gevestigd in het naastgelegen gebouw, dat door het gebruik van oude stenen perfect past in het plaatje. Hier is ook het restaurant gevestigd, met een uitnodigend terras met blankhouten tafels en grote parasols. Aan de rechterkant heb je uitzicht op het kasteel, en tegenover je heb je het gazon met een prachtig meer daar weer achter.
 

Tijdens de rondleiding door het hotel valt het me meteen op dat de kamers met veel gevoel voor modern design zijn ingericht, en toch passen in de rustieke en klassieke setting. De Winter Suite is bijvoorbeeld in blauwe tinten ingericht. Deze suite heeft geen terras, in tegenstelling tot de lente, zomer en herfstsuites. Deze liggen dan ook op de begane grond. Maar, als je hier verblijft, dan kan je het beste in het kasteel slapen.
 
Dit is namelijk prachtig gerestaureerd, en heeft veel kunst en grappige design details. De suites hebben een dak van glas, waardoor je zo de toren inkijkt! De badkamers zijn gigantisch, en de suites hebben een woonkamer en slaapkamer. Zeer smaakvol en luxe. Maar daar betaal je ook voor. De Deluxe Kamers zijn ook prima, betaalbaarder en wat kleiner maar nog steeds met een schitterend uitzicht en met de originele stenen muren.
 
Wij sliepen in een van de huizen die over het landgoed verspreid liggen. Wij sliepen in een huis met vijf slaapkamers. Iedere slaapkamer heeft een badkamer ensuite. Onze villa heet ‘Dragon’ en we hadden een waterval in de woonkamer! Bij het huis staan fietsen en je krijgt ook een elektrisch autootje om heen en weer te rijden naar het kasteel. 

 

Paradijs voor kinderen

Voor kinderen is dit echt een paradijs. Buiten is een grote speeltuin met houten speeltoestellen, een hanggliding, schaakspel en nog veel meer vermaak. Als het slecht weer is kan je binnen terecht. Koffers met spelletjes, kisten met verkleedkleren, tafelvoetbal, speeltafels voor kaarten, houten vliegtuigen aan het plafond, zeer sfeervol en spannend!

 

Er is een buitenzwembad met prachtig uitzicht over een van de meren en je kan hier ook fietsen en wandelen. Cognac ligt op 45 minuten rijden, leuk voor een proeverij. Er is een gids, Jean François, met wie je kan gaan hiken. De kinderen kunnen naar de boerderij, of ga op zoek naar champignons, kastanjes en de dieren die in het bos wonen. Jean Francois spreekt goed Engels, en is super aardig. Ontzettend leuk dus om wat tijd met hem door te brengen.

 


MEER INFORMATIE