Geplaatst op

T alisman specialist Karin Muntenga reisde halverwege maart naar de Westkaap van Zuid-Afrika. Hier bevinden zich namelijk veel Talisman pareltjes waar Karin nog geen kennis mee had gemaakt. Hoog tijd dus voor een bezoek aan deze geweldige provincie.

Een prettige stad met een ontspannen vibe

‘In 2001 ben ik voor het laatst in Kaapstad geweest. En meteen op de eerste dag al merk ik het verschil! Wat is er veel bijgebouwd in die 18 jaar zeg. Logisch natuurlijk, de stad heeft zich enorm ontwikkeld. Het WK voetbal heeft voor veel goede infrastructuur gezorgd, dat is prettig. En wat me ook opvalt is dat de inwoners van Kaapstad enorm bewust omgaan met de natuurlijke bronnen. Sinds de watercrisis misschien, toen er toch wel bewustwording is gecreëerd rondom het watergebruik en hier strenge restricties voor golden? Hoe dan ook, een prettige stad om in rond te lopen nu, met een ontzettend ontspannen vibe!’

MannaBay

Ontbijten met een uitzicht

Verrassend: MannaBay

‘MannaBay vond ik een verrassend leuke accommodatie. Het ligt eens een keer niet in de voor de hand liggende wijken maar juist meer in een woonwijk tegen de Tafelberg aan. Zodra je binnenkomt voel je je hier welkom, er gaat een aangename sfeer van deze zeer kleinschalige accommodatie uit. Slechts acht individueel ingerichte suites met precies die uitzichten die je wilt als je in Kaapstad verblijft. De suites aan de achterkant kijken uit op de Tafelberg en de suites aan de voorkant zijn perfect voor de ‘nachtbrakers’. Want wat is er nu mooier dan thuiskomen na een geweldig diner (daar vertel ik je zo meer over) en op je eigen terras een glaasje Amarula te drinken terwijl je geniet van de flonkerende lichtjes onder je en het zicht op de oceaan.’

Lees meer over MannaBay

Fyn-Dining

‘In Kaapstad wemelt het natuurlijk van de restaurants. Luke Dale Roberts, bekend van The Test Kitchen, opende daarna nog een drietal restaurants in de stad. Ik besluit vanavond bij FYN te gaan eten. Een geweldig nieuw concept in hartje Kaapstad op de vijfde verdieping van een van de oudste gebouwen. Je loopt door Gallery Momo en neemt dan de lift naar boven. Een geweldig interieur vouwt zich voor je uit met de open keuken als het kloppend hart van het geheel waar stoere chefs (duidelijk de nieuwe generatie culinaire genieën) de meest fantastische gerechten bereiden. Het is één van de meest spraakmakende restaurants van Kaapstad op het moment.
Ik zit samen met mijn gezelschap aan de bar en kijk zo de keuken in. Maar tijd om de moves van de chef te volgen heb ik niet: er gebeurt teveel op mijn bord! Er wordt gewerkt met stikstof en bijzondere mastiek om de gerechten nog beter tot hun recht te doen komen. Zo krijg ik bloemblaadjes, die met stikstof worden bevroren. Ik moet ze zelf verkruimelen. En dan gaat er nog wat magie van de chef overheen. Heerlijk!’

Ik eet me een weg door Kaapstad

‘We blijven lekker op de culinaire tour. Samen met enthousiaste Markus, gids van Escape + Explore, maak ik een ‘foodtour’ door Kaapstad. Mijn opdracht is om de frisse kant van de Kaapse keuken op te zoeken. Niet alleen de bobotie en samoosa’s, maar ook hier weer op zoek naar de nieuwe generatie culinaire helden. Koffieshops waar koffiedrinken een beleving wordt, een surfshop waar ik voor het eerst in mijn leven kombucha brew drink en dat alles terwijl Markus me vertelt over de geschiedenis en allerlei leuke weetjes mijn kant op gooit. Een geslaagde missie! Ik proef Koeksisters die met chocolade en kokos een oosters tintje krijgen en ontdek een verstopte gin-bar, een leuke verrassing voor reizigers die deze tour maken want de kans is groot dat je ‘m hier afsluit.’