Geplaatst op

B egin maart was er al wat rumoer rondom Corona, maar werd het nog vaak denigrerend vergeleken met een griepje. Ik was met mijn dochter Kiki in Tirana, de hoofdstad van Albanië toen het virus ineens een stuk dichterbij kwam. Als altijd hadden we het lokale culinaire aanbod goed bestudeerd en vertrokken richting het restaurant dat digitaal onze voorkeur had verworven. Daar aangekomen bleek het etablissement gesloten te zijn. Kiki was enigszins pissig omdat deze sluitingsdag niet op de website vermeld stond. Maar goed, er stonden nog een paar eethuizen op de lijst, dus op naar de volgende. Die was ook dicht en toen ik veronderstelde dat alles wellicht gesloten was werd dat door dochterlief met hoongelach ontvangen. Langzaam maar zeker werd de situatie duidelijk: Elk café en restaurant was van het ene moment op het andere gesloten. Vlak bij ons appartement vonden we nog een zaakje waar mensen zaten te eten en we konden zowaar iets bestellen. Binnen vijf minuten was de politie ter plaatse en we hadden geluk dat we ons bord nog mochten leegeten. De volgende dag werd het verboden buiten te komen en werd er een avondklok in gesteld. Het lukte ons om een vlucht te boeken en ternauwernood te ontsnappen aan quarantaine. Onderweg naar het vliegveld werden we maar liefst vijf keer aangehouden en op vertoon van de boarding pas mochten we gelukkig door naar wat later de laatste vlucht uit Albanië bleek te zijn.

Albanië was er dus snel bij en dat gold ook voor het nabijgelegen Kroatië, waar ik al vier jaar het grootste deel van mijn tijd doorbreng en met veel plezier een lokale reisagentschap run. Ook daar was de lockdown doortastend en rigoureus maar gelukkig ook buitengewoon adequaat. Kroatië heeft zich namelijk heel goed door de Corona crisis geworsteld. De in een vroeg stadium genomen strenge maatregelen hebben uitstekend gewerkt. Het is geen gezellige vakantiestatistiek, maar het aantal doden per miljoen inwoners ligt een factor 15 lager dan in Nederland en het virus is er grotendeels uitgedoofd. Dat is een vertrouwenwekkende ontwikkeling. Als de Europese binnengrenzen geopend worden, is Kroatië dan ook een uitstekende bestemming om de Corona perikelen voor een tijdje achter u te laten en alsnog te genieten van een verdiende zomervakantie..

 

Ik geef u een aantal argumenten waarom het een goed idee is om veilig en vertrouwd met Talisman naar Kroatië te gaan:

  • Al vier jaar ben ik middels Local Heroes verantwoordelijk voor de Talisman reizen in Kroatië, en we kennen het land dus van haver tot gort. We hebben een netwerk aan gidsen door het hele land, waar we zeer nauw mee samenwerken: onze Local Heroes, die niet alleen hun gebied als hun broekzak kennen, maar ook precies weten wat u als Talisman klant verwacht.

  • We werken met Typisch Talisman accommodaties, waarmee we uitstekende contacten hebben. Top hotels als het Esplanade Zagreb, Meneghetti wine hotel, Grand Park Hotel RovinjD Resort Šibenik, Lemongarden hotel Brač, Villa Dubrovnik en het Excelsior hotel, maar ook eenvoudiger opties als het Sloveense Herbal Glamping en het Degenija hotel in Plitvice.

  • Al onze excursies en transfers worden op privé basis uitgevoerd: Bij elke wandeling, boottocht, fietstocht of wijnproeverij heeft u uw eigen gids. Een paar voorbeelden: Verken Istrie op een elektrische fiets, Robinson Crusoe in de Adriatische Zee, Quad bike tour SplitBike & Boat.

  • Kroatië is goed bereikbaar: De KLM vliegt vanaf 4 juli vrijwel dagelijks naar Zagreb en zelfs twee maal dagelijks naar Split en het ziet er naar uit dat Transavia in juni ook weer gaat vliegen naar Pula, Zadar, Split en Dubrovnik. En als u liever niet wil vliegen is Kroatië ook met de auto goed bereikbaar.

  • Tijdens uw reis wordt u op de achtergrond intensief begeleid door ons eigen team. Ze onderhouden op dagelijkse basis contacten met de hotels, de gidsen en de chauffeurs om er voor te zorgen dat de hele trip probleemloos verloopt.

  • Elke nadeel heeft zijn voordeel: De toeristische druk op de bekendste iconen als de Plitvice meren, Krka National Park, en de stadsmuren van Dubrovnik, was de afgelopen jaren enorm groot. De strikte toegangsregelingen zullen leiden tot fors kleinere bezoekersaantallen. Wij kunnen al weken van te voren reserveringen maken, waardoor u zeker weet tot de happy few te behoren.

  • Tijdens uw reis maken we restaurant reserveringen. Het lijkt een detail, maar het is cruciaal in de nieuwe anderhalve meter wereld. Zonder reservering kom je deze zomer echt nergens binnen! We kennen culinair Kroatië erg goed en weten precies waar u moet zijn. We regelen niet alleen een tafel voor in de exclusieve top restaurants, maar vooral ook in de zaken en zaakjes die het hele jaar open zijn en hoog aangeschreven staan bij de locals.

  • En het laatste en belangrijkste argument: Kroatië is een schitterende vakantiebestemming. Kijk maar eens naar onze voorbeeldreizen:  Familieavontuur in Kroatië, Met de auto naar Slovenië en KroatiëKroatië op zijn allermooist en Exclusief Dalmatië, .

 

Bel of mail ons als u naar Kroatië af wil reizen. Ik beloof u, we maken er iets heel moois van!

Joep Bosman