Geplaatst op

E nige tijd geleden ben ik op studiereis geweest naar Zambia, een prachtige bestemming! Lees in dit blog al mijn bevindingen en ontdekkingen.

Ik zie leeuwen, olifanten, diverse antilopensoorten en zebra’s.

Dag 1

Ik vlieg met KLM van Amsterdam naar Lusaka, met een tussenstop in Harare (je staat ongeveer een uur aan de grond terwijl er nieuwe passagiers instappen). De Purser komt me persoonlijk welkom heten, omdat hij zag dat ik op ‘dienstreis’ was. Bij aankomst in Lusaka staat er nog voor de douane een gids op me te wachten. Hij wijst me waar ik het visum moet aanvragen en dat gaat op zich redelijk snel. Vervolgens gaan we naar het eerste hotel voor een rondkijkje.

Dag 2

Vandaag vertrek ik weer terug naar de luchthaven. De check in voor lokale vluchten is één uur voor vertrek. Op de luchthaven staat alweer iemand van het team klaar om me in te checken, ik hoef alleen m’n paspoort af te geven en alles wordt geregeld. Lusaka airport is klein, en er is niet heel veel te doen. De vlucht van Lusaka naar Royal duurt ongeveer 20-25 minuten. Aangezien alle passagiers (ik en nog iemand) en de piloot er al zijn, vertrekken we maar gewoon. We vliegen in een kleine 4-seater, deze vliegt laag en hierdoor heb ik een heel mooi uitzicht, maar hebben we wel wat meer last van ‘turbulentie’.

Bij aankomst op de airstrip is er nog niemand van het camp, Chongwe, omdat we wat eerder zijn geland. Toevallig komt er net een auto van Kasaka (zusterkamp) langs en die wil me wel even naar Chongwe brengen, prima geregeld!’s Middags ga ik vanuit Chongwe op game drive. Ik zie leeuwen, olifanten, diverse antilopensoorten en zebra’s.

Na de sundowner rijden we door het donker terug. De auto kreeg een lekke band toen we bij de leeuwen waren… best spannend! Het werd uiteindelijk goed opgelost door de gids en tracker.

Lower Zambezi

Lower Zambezi is een prachtig park, veel water met majestueuze bergen op de achtergrond. Er komen hier geen cheeta’s, neushoorns, giraffen en puku voor. Er zijn wel leeuwen, maar niet heel erg veel. Wel heel veel nijlpaarden, olifanten, buffels, impala’s en andere antilopen soorten. Lower Zambezi is erg afwisselend vanwege de diversiteit aan activiteiten (boottochten, kanotochten, walks, game drives). In dit park ligt de Talisman accommodatie Chiawa Camp. De regentijd is hier van november t/m april. In die periode is Chiawa Camp gesloten.  

Chongwe River Camp

Chongwe River Camp ligt aan de oever van de Chongwe Rivier, waar deze samenkomt met de Zambezi. Aan de overzijde van de rivier ligt het Lower Zambezi National Park. Het kamp bestaat uit 9 tenten. Vanaf het zitje voor je tent en het slaapgedeelte heb je een heel mooi uitzicht op de Chongwe Rivier. Er is een kluisje, fan en walkie talkie aanwezig. Overdag kun je zelf van je tent naar het hoofdgebouw lopen, maar moet je wel goed uitkijken. Regelmatig lopen er olifanten door het kamp! In het donker moet je altijd onder begeleiding naar het hoofdgebouw.Chongwe noemt zichzelf een ‘sociaal kamp’, alle maaltijden zijn gezamenlijk en de sfeer is heel persoonlijk. Er is een zwembad met uitzicht over de bush (en ook vanuit het zwembad zag ik olifanten op een paar meter afstand).

Het mooiste aan deze lokatie vindt ik het uitzicht! De rivier met op de achtergrond links bergen en rechts de Zambezi met grote aantallen nijlpaarden. Vanuit je tent zie je dus al veel nijlpaarden, maar ook ander wild dat bij de rivier komt drinken.

Dag 3

Vanuit Chongwe River Camp word ik per boot naar Chiawa Camp gebracht. Dit is een tochtje van ongeveer een kwartiertje. Voordat je het park ingaat, moet je ergens aanmeren en een formulier invullen. Dit regelt de gids allemaal.

Vanuit Chiawa heb ik een kanotocht gedaan, dit is zeer de moeite waard. Er worden kortere (crica 1,5 uur) en langere kanotochten aangeboden (circa 4 uur). Ik heb een korte gedaan in combi met een sundowner en nightdrive. De kanotocht is helemaal super, je ziet dieren die je vanuit de auto niet zo snel ziet (veel vogels, heel veel nijlpaarden en krokodillen, maar ook olifanten aan de oever).

Het is heel rustig, je hoort alleen het geluid van de peddels in het water en verder de geluiden van de bush en de dieren. Ik geniet van de ondergaande zon op een prachtige plek aan de oever. Tijdens de avond gamedrive hebben we helaas niet zoveel gezien. 

Chiawa Camp ligt in het Lower Zambezi NP, ongeveer 20 minuten per boot vanaf de Royal airstrip, met de auto is het ongeveer 1 uur rijden naar de airstrip.

Er zijn 9 tenten (6 standaard en 3 luxe, waarvan 1 honeymoon). Ook in dit kamp kun je overdag zelf rondlopen, maar ook hier loopt er vaak wild door het kamp. In het donker loop je dus altijd onder begeleiding. De actviteiten die ze hier aanbieden zijn: kanotochten / boottochten / game drives / game walks. Bij aankomst krijg je een privélunch op de boot, je vaart dan een stukje van het kamp weg en luncht op de Zambezi. Direct een mooie manier om je safari te starten. Verder zijn de maaltijden wel gezamelijk. Er is ook een hide, een stukje van het kamp af. Daar kun je per boot naartoe. Bij volle maan wordt er een diner op de riverbank geserveerd.

Ongeveer 25 km stroomafwaarts ligt Old Mondoro, het zusterkamp van Chiawa. Helaas is het voor mij niet mogelijk om daar te gaan kijken, maar de combi tussen Chiawa en Old Mondoro wordt vaak gedaan. 

Dag 4

Ik vertrek vroeg vanuit Chiawa (05.30 uur) om op tijd bij de airstrip te zijn. Het is ongeveer een uurtje rijden naar de airstrip en tegen de tijd dat we daar aankomen is het licht. Ik vlieg weer met een kleine 4-seater, dit keer ben ik de enige passagier en mag ik voorin naast de piloot zitten. Ook nu vliegen we laag en heb je dus mooi uitzicht over de heuvels van de Rift Valley.

In Lusaka moet ik overstappen op de vlucht naar Livingstone, dat gaat allemaal heel soepel. Mijn bagage word door de piloot naar binnen gedragen en weer bij de volgende incheck balie neergezet. De vlucht naar Livingstone duurt wat langer, ongeveer een uur. Dit is ook een groter toestel, een 16-seater. Bij aankomst in Livingstone wordt ik opgehaald door een gids van Bushtracks. We gaan allereerst naar de Victoria Falls, de machtige watervallen.

In deze periode zijn ze op hun toppunt qua water, erg indrukwekkend. Maar niet geschikt om foto’s te maken, je wordt echt helemaal doorweekt als je de wandeling via de Knife-edge bridge maakt (zelfs met een grote poncho, dat helpt niks).

Livingstone/Victoria Falls

Van april-juli is er veel water! Hierdoor ook veel mist en erg nat, het is mooi maar je kunt eigenlijk bijna geen foto’s maken en je moet je erop voorbereiden dat je heel erg nat wordt. Mijn gids had voor mij een poncho meegenomen, maar die was niet helemaal waterdicht…

Tijdens deze maanden is een helicoptertour of microlight aan te raden, omdat je dan een spectaculair uitzicht op de watervallen hebt. De mist van het water rijkt tot hoog in de lucht. Vanaf juli wordt de Zambezi lager en stroomt er minder water naar de watervallen. Richting het einde van het seizoen (november/december) staan ze bijna droog. In deze periode is het juist indrukwekkend om de kliffen te zien. In de drogere tijd kun je wel Livingstone Island bezoeken en raften en zwemmen in Devils Pool. Dit kan niet in de natte tijd. Let op: de temperatuur wordt ook steeds hoger, in oktober kan het wel 45 graden worden! Activiteiten kunnen ter plaatse geregeld worden (bij de meeste lodges zijn actviteiten inbegrepen). Maar bijvoorbeeld een excursie naar Livingstone Island of een helicopter tour zijn populaire activiteiten met beperkte beschikbaarheid. Deze zijn vaak ook niet inbegrepen maar kun je extra bijboeken. Ik raad altijd aan om dit op voorhand te doen. Livingstone zelf is een klein stadje, ik heb er niet zoveel van gezien. Bij Livingstone ligt ook het Mosi-oa-Tunya National Park. In dit park liggen een aantal accommodaties, waaronder Toka Leya en de Sanctuary lodge Sussi & Chuma.

Tongabezi

Tongabezi ligt vlakbij de Victoria Falls en heeft verschillende cottages en houses. De cottages (5 in totaal) zijn rond en liggen allemaal aan de rivier.

’s Middags heb ik vanuit Tongabezi een sunset cruise over de Zambezi gemaakt. Weer veel vogels, nijlpaarden en krokodillen gezien. Op een mooi plekje op de rivier heb je je sundowner (drankje terwijl de zon ondergaat). Een perfect moment voor het maken van mooie foto’s!

Dag 5

Vanuit Tongabezi heb ik een transfer naar de luchthaven van Livingstone, ongeveer een half uurtje rijden. Ik vlieg met Proflight weer eerst naar Lusaka, dit gaat weer soepel. De vlucht naar South Luangwa (Mfuwe) heeft vertraging, dus moet ik een tijdje wachten in Lusaka.

Bij aankomst in Mfuwe staat er iemand op me te wachten om me te brengen naar mijn volgende bestemming. De transfer vanaf de luchthaven, in een safarivoertuig, duurt ongeveer een uurtje.

Chinzombo

Wauw! Dit is een nieuw gerenoveerd kamp, echt zeer luxe. Je moet met een bootje de rivier over om er te komen, vanaf de oever ziet het er al indrukwekkend uit. Er zijn 6 villa’s, die allemaal zeer ruim zijn. Modern ook, met een witte vlonder waar de tent op gebouwd is. Je hebt een eigen zwembad, ruime loungehoek buiten en ligstoelen.

De tent is van alle snufjes voorzien, gratis WIFI, ‘evening breeze’ (dit had ik nog nergens gezien maar is een soort lichte airco in de vorm van een klamboe boven je bed). Alles is tot in de puntjes uitgedacht en alles klopt.

Dag 6

Vanuit Chinzombo heb ik eerst een game drive gemaakt die eindigt bij Kakuli, een andere lodge. We hebben een luipaard gezien van dichtbij (deze liep onder de auto door).

Kakuli

Dit is een echt bushcamp, er zijn 4 huisjes en het is vrij basic. Maar omdat het zo mooi is gelegen, past het ook erg in de sfeer. De algemene ruimte heeft een houten vloer met mooi uitzicht, kampvuurtje, zitje met wat boeken. Hier is ook een stopcontact om elektronica op te laden. De sfeer in het kamp is erg prettig. Gids Aubrey is erg goed! Er stond een artikel over hem in een magazine, hij is onlangs naar Canada geweest voor een uitwisselingsprogramma tussen gidsen. Hij weet erg veel, is enthousiast, super vriendelijk en aardig. Hij heeft geweldige verhalen te vertellen!

Dag 7

Vandaag rij ik naar Lion Camp. Ik maak een tussenstop in Mchenja Camp, om hier een kijkje te nemen. Daarna is het nog een half uurtje naar Lion Camp.

Lion Camp

 Lion Camp ligt in een rustig gedeelte van South Luangwa NP (zo’n 3 uur rijden vanaf Mfuwe airport, dus ongeveer 2,5 uur vanaf de gate van het park). In de omgeving van dit kamp liggen weinig andere kampen (Mchenja ligt op minimaal een half uur rijden). De omgeving van Lion Camp staat bekend vanwege (de naam zegt het al) de leeuwen. Er zijn hier 10 chalets. Deze zijn van hout en gedeeltelijk van canvas. Ze zijn op palen gebouwd en met het hoofdgebouw verbonden door houten loopbruggen. In dit kamp kun je ook ’s avonds gewoon alleen naar je tent lopen. Het chalet is hoog en ruim en heeft een veranda met uitzicht op het riviertje en een vlakte waar je vaak wild kunt spotten.Er is een klein zwembad in de main area, een bibliotheek en een curioshop. De game drives vanuit Lion Camp zijn zeer de moeite waard. Je ziet hier bijna geen andere voertuigen, en veel leeuwen!

South Luangwa

Dit gebied heeft een zeer afwisselend landschap, er is veel water door rivieren maar ook grote open vlaktes en Ebony bossen. Je vindt hier heel veel nijlpaarden en krokodillen. Verder ook impala, puku, waterbok, leeuwen en luipaarden. Je hebt hier geen cheeta’s of neushoorns.

Dag 8

Vanuit Lion Camp heb ik een transfer naar Mfuwe airport, dit duurt ongeveer 3 uur (soms langer, afhankelijk of je onderweg nog wat ziet. Zo hebben wij een tijd moeten wachten omdat de weg geblokkeerd werd door een kudde olifanten). Buiten het park, op weg naar Mfuwe Airport, ligt een textiel winkel/workshop waar je kunt kijken en wat kunt kopen. Dit was mooi en goed opgezet en voor mensen die nog een leuk souvenir willen kopen zeker de moeite waard. In diverse kampen wordt er ook ‘reclame’ gemaakt voor Tribal Textiles.

Vanaf Mfuwe ben ik naar Lusaka gevlogen. Daar heb ik op de luchthaven gewacht op de KLM vlucht die mij rechtstreeks terug naar Amsterdam bracht.