Geplaatst op

M artine is al verschillende keren in de Masai Mara in Kenia en de Serengeti in Tanzania geweest; de locaties waar de grote migratie van gnoes en zebra's plaatsvindt. Een bijzonder natuurverschijnsel wat op het verlanglijstje van veel reizigers staat.

Ook krokodillen liggen op de loer en happen om zich heen

Het is een cyclus die jaarlijks volgens min of meer hetzelfde patroon verloopt, maar altijd afhankelijk is van de regens. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik de migratie al op verschillende momenten heb mogen meemaken. Ik heb zelfs zoveel geluk gehad dat ik ook echt een oversteek over de rivier heb gezien. Dit is heel erg bijzonder en hiervoor moet je echt wel een portie geluk én geduld hebben. 

Spektakel bij de Mara rivier (augustus)

Het getrappel van duizenden hoeven die de grond laten trillen. Een grote kudde is in aantocht! Dan bereiken de dieren de rivier, waar ze tot stilstand komen. Urenlang blijven de dieren hier staan, en wij dus ook. Onze gids waarschuwt dat het soms wel dagen kan duren voordat de dieren daadwerkelijk de rivier oversteken. Nadat de zon is ondergegaan zit onze game drive er helaas op en rijden we terug naar ons kamp.

De volgende dag rijden we weer terug naar de rivier. De dieren staan hier nog steeds. Zouden ze vandaag besluiten om de oversteek te maken? We blijven weer urenlang observeren en wachten. De dieren lijken wat nerveuzer te worden en uiteindelijk is het zover; een gnoe is zo dapper om als eerste de sprong te wagen. Wat er daarna volgt is nauwelijks te bevatten: alle dieren komen in beweging en lijken elkaar te verdringen om maar zo snel mogelijk aan de overkant van de rivier te komen. Sommige gnoes worden ondersteboven gelopen door de anderen en bereiken de overkant niet. Ook krokodillen liggen op de loer en happen om zich heen. Ze weten een paar ongelukkige beesten te pakken te krijgen. Wat een spektakel!

De volgende dag word ik vroeg gewekt en staat er een heel bijzondere activiteit op het programma; een ballonvlucht boven de Masai Mara. Ik kijk er enorm naar uit, want dit is een grote droom van mij. In het donker rijden we door het park naar het startpunt van de ballontocht. Daar aangekomen zie ik hoe er verschillende ballonnen klaar worden gemaakt voor vertrek. We moeten nog even wachten, maar dan mogen we in het mandje stappen en even later gaan we de lucht in. Terwijl de zon langzaam opkomt, vliegen we over de uitgestrekte vlaktes. Soms vlak boven de grond, andere keren weer een stuk hoger. Het is een ontzettend bijzondere belevenis om de dieren onder je te zien bewegen. Behalve af en toe de brander van de ballon, hoor je verder alleen de geluiden van de natuur. Na ongeveer een uurtje landen we weer. We worden naar een mooie plek midden in de bush gebracht, waar een heerlijk ontbijt klaar staat. Een kok bereidt pannenkoeken en andere warme gerechten. Een fijne afsluiter van deze bijzondere ochtend.

De geboorte van een nieuwe generatie (februari)

Ook in andere periodes is er veel moois te zien. In het begin van het jaar zijn er nog steeds gigantische kuddes te zien die op de vlaktes in het zuiden van de Serengeti grazen. Ze hoeven in deze periode geen rivieren over te steken, maar blijven een tijdje in hetzelfde gebied waar voldoende gras te vinden is. In deze maanden worden ook de jonge dieren geboren. 

‘We rijden al een tijdje door enorme kuddes gnoes en zebra’s. Overal waar we kijken, zien we deze dieren staan. Grazend, totaal op hun gemak. De gids zet ons voertuig stil, midden tussen deze grote kuddes. Een hele tijd genieten we van alle geluiden om ons heen. Het kauwen van de dieren, het zachte gesnuif van de gnoes. De kleintjes die pas net geboren zijn voelen zich al thuis in de kudde en lopen achter hun moeder aan. Een bijzonder gezicht.'