Praktische informatie Argentinië A-Z

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Argentinië.

Afdingen
Afdingen is enkel gebruikelijk op markten en in souvenirwinkels. In grote winkels en restaurants is het niet gebruikelijk om af te dingen.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Drinkwater
Het kraanwater is niet drinkbaar en we raden u daarom aan om water uit verzegelde flessen te drinken, die overal tegen redelijke prijzen verkrijgbaar zijn. Koopt u in lokale winkels, dan bent u het voordeligst uit. Houdt u echter wel rekening met de uiterste verkoopdatum. Let ook op ijsklontjes in dranken.

Elektriciteit
De spanning in Argentinië is, net als in Nederland, 220 volt. U kunt de Nederlandse stekkers echter niet overal gebruiken. Wij raden u daarom aan om een universele reisstekker mee te nemen, zodat u toch gebruik kunt maken van uw opladers.

Fooien
Het geven van fooien is niet verplicht, maar in Argentinië wel heel gebruikelijk. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend en kunt u laten afhangen van uw tevredenheid over de geleverde diensten. In restaurants kunt u als fooi 10% van de rekening aanhouden.

Fotografie
Argentinië is een fotogeniek land. Het nemen van foto's is op de meeste plekken geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen wilt fotograferen. Het maken van opnames van militaire objecten is verboden.
We raden u aan om voldoende geheugenkaartjes mee te nemen, zodat u eindeloos veel foto's kunt maken van de waanzinnige landschappen!

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.
Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A, DTP en gele koorts aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt, worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak

Hoogteziekte
Argentinië heeft een aantal gebieden die boven de 3.500 meter liggen, zoals bij de grenzen met Bolivia en Chili. Door het lage zuurstofgehalte in de lucht kunt u op deze hoogte last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, duizelingen of kortademigheid. U zult even aan de hoogte moeten wennen. Wij raden u daarom aan om, wanneer u last krijgt, fysieke inspanning te vermijden en veel te drinken.  

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen, zorg er dan voor dat u er voldoende van meeneemt op reis. Daarnaast raden wij u aan om medicijnen tegen diarree en uitdroging mee te nemen. Ook een goede zonnebrandcrème en zonnebril mogen tijdens uw reis niet ontbreken.

Medische voorzieningen
In Argentinië bevinden zich in de grote steden ziekenhuizen met goede faciliteiten en medische specialisten. In het binnenland is de kwaliteit van de ziekenhuizen matig, echter privéklinieken zijn over het gehele land goed. Medicijnen zijn vrijwel overal verkrijgbaar.

Kleding
Over het algemeen is het verstandig om kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen mee te nemen. In hoger gelegen gebieden kan het koeler zijn en in het zuiden zelfs koud. Warme kleding is dan aan te raden. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken mee te nemen.

Valuta
De munteenheid in Argentinië is de Argentijnse Peso (ARS). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. In de steden en op luchthavens kunt u geld pinnen bij de ATM. Houdt u er rekening mee dat er in de afgelegen gebieden geen ATM's zijn. Wij raden u aan om dan voldoende cash geld op zak te hebben. Euro’s kunt u inwisselen bij de grote banken. In de meeste hotels kunt u met uw creditcard betalen en ook steeds meer winkels accepteren een creditcard als betaalmiddel.

Wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’. 

Veiligheid
Argentinië is een veilig land om te bereizen. Zoals in elk land is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen. Wij raden u aan om stedelijke gebieden na zonsondergang te vermijden en op drukke plaatsen als markten en treinstations goed op eventuele zakkenrollers te letten. Verder is het verstandig om het dragen van sieraden, horloges en andere luxe spullen zoveel mogelijk achterwege te laten.

Visum / reisdocumenten
Voor Argentinië hoeft u voor een verblijf tot maximaal 90 dagen geen visum aan te vragen. Uw paspoort dient minimaal één lege visumpagina te bevatten en moet bij aankomst nog minstens zes maanden geldig zijn.

Veelgestelde vragen

Heb ik bereik met mijn telefoon in Argentinië?
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit op diverse plekken. Controleer vooraf bij uw provider of uw telefoon geschikt is voor het netwerk en de kosten die worden berekend. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Vandaag de dag bieden veel hotels uitstekende wifi faciliteiten, waar u vaak gratis gebruik van mag maken.

Welke kleding neem ik mee naar Argentinië?
Over het algemeen is het dragen van comfortabele, lichte reiskleding het prettigst. Houdt u er rekening mee dat het in hoger gelegen gebieden wat koeler kan zijn en in het zuiden zelfs koud. Reist u af naar het zuiden, dan raden we u aan om warme, winddichte kleding in te pakken, die u in laagjes kunt dragen. Daarnaast adviseren wij u wanten, een muts en thermo-onderkleding mee te nemen. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken mee te nemen.

Ik wil graag iets uit Argentinië meenemen als aandenken. Waar kan ik aan denken?
Argentinië is wereldberoemd om zijn traditionele leerindustrie. Het leer in Argentinië is van hoge kwaliteit; stevig en duurzaam. Met name riemen worden veel verkocht. Naast leer staat Argentinië ook bekend om zijn wijnen. Het land is de op vier na grootste wijnproducent van de wereld. Twee derde van de wijnproductie bestaat uit rode wijn en één derde uit witte wijn. Een ander artikel dat u veel in Argentinië tegenkomt zijn de espadrilles, al staan ze hier bekend als alpargatas.

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Argentinië?
In Nederland is het 5 uur later dan in Buenos Aires, Argentinië.

Wat is de beste reisperiode voor Argentinië?
De beste reisperiode voor Argentinië is van oktober tot en met half december en van april tot en met half mei.

Feestdagen

Feestdagen in Argentinië in 2021

14 t/m 16 februari: Carnaval
24 maart: Nationale dag van de waarheid en gerechtigheid
25 mei: Herdenking Revolutie
17 juni: Herdenkingsdag generaal Martín Miguel de Güemes
20 juni: Dag van de Vlag
9 juli: Onafhankelijkheidsdag
16 augustus: Herdenkingsdag generaal José de San Martín
11 september: Dag van de Leraar
12 oktober: Dia de la Raza (Columbusdag)
1 november : Allerheiligen
6 november: Día del Trabajador Bancario (Dag van het Bankpersoneel)
10 november: Dag van de Traditie (Día de la Tradición)
22 november: Dag van de Nationale Soevereiniteit
11 december: Dag van de Tango