Door: Familie Lemij
Zodra we door de poort van de lodge reden kregen we het gevoel alsof we thuis kwamen...

We komen na een avontuurlijke autorit vanaf Bonito, door de Pantanal, aan in het mooie, geïsoleerde Refugio da Ilha. Zodra we door de poort van de lodge reden kregen we het gevoel alsof we thuis kwamen. We werden hartelijk ontvangen door de gastheer en gastvrouw en zelfs de hond kwam enthousiast naar ons toe rennen alsof wij zijn baasjes waren. Het zonnetje scheen en de omgeving zorgde voor een rustgevende sfeer. We waren nog geen kwartier aanwezig toen de bel klonk voor de lunch. We hoorden van de andere 3 families die er waren dat het eten uitstekend zou zijn en dat de maaltijden tot één van de vele hoogtepunten van het verblijf hoorden. En niets is minder waar: midden in de Pantanal in Brazilië, afgesloten van de bewoonde wereld, liepen koks van wereldklasse rond! Niet alleen het eten, maar ook de locatie waren schitterend. Aan een tafeltje langs een riviertje met glashelder water waar om de zoveel tijd groepen vissen voorbij kwamen zwemmen zaten wij, te midden van honderden vogels die allemaal hun gezang wilden laten horen.

Na deze smulpartij kregen we een rondleiding rond de lodge van onze Engels sprekende en zeer vriendelijke gids, Manoela. Ze liet ons een film zien van hoe de lodge en het gebied eruit zien in het regenseizoen, waar heel de tuin en soms zelfs het hele huis tot kniehoogte onder water komen te staan. In onze periode, Juli, was er echter geen probleem! Na de film gingen we de omgeving verkennen met Manoela. In de meertjes pal naast de lodge hadden we bezoek van een aantal alligators en piranha's. Manoela vertelde ons dat de alligators banger waren voor ons dan andersom en om dit te bewijzen liep ze er op een af. Ik denk dat ze uiteindelijk op 2 meter afstand stond zonder ook maar enige angst! Overtuigd dat ze ons geen kwaad zouden doen volgden wij haar en inderdaad: we zijn levend teruggekomen! (Diezelfde avond werd restvlees uit de keuken gevoerd aan een alligator en dit was toch wel weer angstaanjagend. Een stuk vlees werd naast de kop gehouden en in een fractie van een seconde was het vlees opgeslokt!).

Die middag gingen we op een boottocht over de rivier waaraan we ook hadden geluncht. In eerste instantie verwachtten we niet zoveel te zien aangezien de motor van de boot wel wat lawaai veroorzaakte, waarvan wij dachten dat dieren werden afgeschrikt. Na een tijdje varen bleek dit echter niet het geval te zijn. We zagen talloze bijzondere vogels die allemaal weer een ander opmerkelijk 'gezang' hadden en Manoela wist overal iets over te vertellen. We zagen niet alleen vogels, maar ook aapjes en, heel bijzonder, otters! Deze speelse dieren zullen we nooit meer vergeten en het liefst hadden we er een mee naar huis genomen. Dit zou alleen maar problemen bij de douane veroorzaken, dus hebben we besloten om het niet te doen... 

De zon begint onder te gaan en we varen terug naar de lodge, waar een heerlijke borrel op ons staat te wachten, gevolgd door een minstens zo heerlijk diner. De avond valt en onze 'familie' van de lodge gaat slapen. De volgende ochtend, na een heerlijk ontbijt, gaan we op safari, maar niet zomaar te voet of met een jeep: wij gingen te paard! Niemand van ons kon paardrijden dus wij huiverden om op een paard te gaan zitten maar uiteindelijk was het een fantastische ervaring. De paarden zijn eenvoudig te in toon te houden en als er iets niet helemaal goed gaat, is Manoela daar om ons te helpen.

Tijdens de safari zien we talloze dingen: zwijnen, vosjes, ara's, toekans, alligators en heel veel miereneters! Deze laatste was misschien wel het leukst om te zien. Met hun lange snuit slobberen ze mieren en termieten uit hun holen en ze 'huppelen' van termietenheuvel naar termietenheuvel. Door hun slechte zicht kan je heel eenvoudig dichtbij komen en dit kan mooie foto's opleveren! Deze ervaringen zullen wij nooit meer vergeten. Helaas is het dan weer tijd om terug te keren naar de lodge, maar niet getreurd: de lunch wacht alweer op ons! Tijdens ons 4 daags verblijf in Refugio da Ilha hebben wij elke dag een aantal vrije uren gehad, maar er valt altijd wat te doen. Je kan bijvoorbeeld genieten van de omgeving, je kan gaan piranhavissen, of even lekker tot jezelf komen met een boek. Al met al zul je je zeker niet vervelen op deze toplocatie!

Refugio da Ilha, Pantanal, Brazilië 
Familie Lemij 

Items uit dit reisverslag