Praktische informatie Cambodja A-Z

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Cambodja.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Drinkwater
Het kraanwater is niet drinkbaar en we raden u daarom aan om water uit verzegelde flessen te drinken.

Elektriciteit
De spanning is in Cambodja net als in Nederland 220 volt. Hierdoor kunt u de Nederlandse stekkers op de meeste plaatsen gewoon gebruiken. Mocht dat niet het geval zijn dan hebben hotels vaak een adapter voor u te leen, maar u kunt voor de zekerheid zelf een reisstekker meenemen. Ook is het verstandig om een kleine zaklamp mee te nemen, want het kan voorkomen dat het licht uitvalt.

Entreegelden
Voor een bezoek aan het tempelcomplex Angkor Wat heeft u een bezoekerspas nodig. Deze is reeds inbegrepen in uw reis tenzij anders vermeld.

Fooien
Fooien zijn nooit verplicht, maar in Cambodja wel gebruikelijk en geven een blijk van waardering. Vaak zijn fooien een belangrijk deel van de inkomsten voor de mensen werkzaam in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! Voor de chauffeur kunt u USD$ 4,- tot 6,- per persoon per dag als richtlijn aanhouden en voor de gids USD$ 6,- tot 10,- per persoon per dag. Een fietsgids (adventure gids) circa USD$ 15,- a USD$ 20,- in totaal. De bell boys geeft u ongeveer USD$ 1,- per tas. Bij veel restaurants wordt er 10% service charge doorberekend, dit houdt in dat de fooi al verrekend is. Een kleine fooi van 5 tot 10% van de rekening als blijk van waardering zal desondanks worden geapprecieerd. Een cyclo, bootcrew of tuk tuk bestuurder zijn erg blij met een fooi, ook hier kunt u ongeveer USD$ 1,- per persoon aanhouden.

Fotografie
Cambodjanen hebben er meestal geen problemen mee om gefotografeerd te worden. Vooral kinderen gaan maar al te graag op de foto. Wees wel voorzichtig met het fotograferen van soldaten en bij religieuze gelegenheden. Militaire gelegenheden als kazernes, vliegvelden, havens of bruggen mogen in Cambodja niet gefotografeerd worden. Bij twijfel kunt u het beste gewoon om toestemming vragen. Daarnaast is het soms nodig extra entreegeld te betalen wanneer u uw -foto- camera mee wil nemen in een tempel.

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiele adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation. Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitus A en DTP aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd, bijvoorbeeld tegen buiktyfus en gele koorts. Gaat u helemaal van de gebaande paden af, dan kan ook het gebruik van malariatabletten worden aangeraden.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak

Kleding
U kunt het beste lichte en luchtige (katoenen) kleding dragen. U kunt het beste niet al te bloot gekleed gaan uit respect voor de lokale bevolking. Blote schouders en een korte broek of rok boven de knie worden niet erg op prijs gesteld. Ook op de stranden is het beter om niet al te bloot gekleed te gaan. Tenslotte is het verstandig om regenkleding mee te nemen omdat er altijd wel een buitje kan vallen. 

Valuta
De munteenheid in Cambodja is de Cambodjaanse riel (KHR). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. Ondanks dat de riel de nationale munteenheid is, wordt in Phnom Penh en Siem Reap bijna alles in Amerikaanse dollars verhandeld. Het is dus raadzaam om een bedrag aan dollars in kleine coupures mee te nemen. Tevens is het mogelijk om bij banken en pinautomaten in de grotere steden, dollars te pinnen. Dit wordt dan ook geadviseerd, omdat het meeste betalingsverkeer plaatsvindt in dollars. Euro's, traveller cheques en creditcards worden alleen in grote steden in grote hotels en restaurants geaccepteerd.

Wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’. 

Veiligheid
Buiten de gebaande paden kunnen nog onontplofte explosieven en landmijnen liggen. Het is raadzaam om aanwijzingen op waarschuwingsborden strikt in acht te nemen en om met een gids rond te reizen. Daarnaast is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen en alert te zijn op zakkenrollers.

Vertrekbelasting
De vertrekbelasting is reeds inbegrepen in uw ticket prijs. 

Visum / reisdocumenten
Een geldig internationaal paspoort en visum zijn vereist. Uw paspoort moet nog minstens zes maanden geldig zijn bij aankomst. Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit kunnen op de luchthaven van Siem Reap of Phnom Penh een visum kopen voor een verblijf tot 30 dagen. De kosten hiervoor bedragen USD$ 30,- per persoon. Het is ook mogelijk een e-visum aan te vragen.

Talisman werkt samen met de Visumcentrale. Zij hebben een team van landenspecialisten dat 7 dagen per week voor u klaar staat en zorgen ervoor dat u met een gerust hart op reis kunt gaan. Vraag hier uw visum voor Cambodja aan. 

Daarnaast moet u minimaal zeven dagen voor aankomst een elektronische aankomstkaart indienen. Dat kan via deze link.

Veelgestelde vragen

Heb ik bereik met mijn telefoon in Cambodja?
Controleer vooraf of uw telefoon geschikt is voor het netwerk. De grotere steden hebben een goed telefonienetwerk. Ook zijn hier internetcafés te vinden. De meeste hotels in Cambodja beschikken ook over een Wi-Fi netwerk, waar vaak gratis gebruik van gemaakt mag worden.

Welke kleding neem ik mee naar Cambodja?
Cambodja is een tropische bestemming. Kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen als katoen zijn hier dan ook het prettigst om te dragen. Het is aan te raden niet al te bloot gekleed te gaan uit respect voor de lokale bevolking en de cultuur. Topjes en korte broeken of rokken tot boven de knie worden niet erg op prijs gesteld. Ook in religieuze gelegenheden als tempels dient u bedekt gekleed te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een lange linnen broek of een sarong en een T-shirt dat de schouders bedekt. Daarnaast is het gebruikelijk om schoenen en eventueel sokken uit te doen bij het betreden van een tempel of een lokaal huis. Ook is het heel respectvol om uw pet of hoed af te nemen. Tenslotte raden we u aan om een poncho mee op reis te nemen; u bent immers in de tropen en daar kan altijd wel een buitje vallen. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken in te pakken.

Ik wil graag iets typisch Cambodjaans meenemen als aandenken. Waar kan ik aan denken?
Cambodja heeft een lange geschiedenis van handgeweven batik stoffen; zijde en katoen dat op een speciale manier geverfd is. Daarnaast staat Cambodja bekend om zijn handgeweven matten, zeep en kaarsen van natuurlijke ingrediënten, handwerk en bedrukt rijstpapier. 

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Cambodja?
In Cambodja is het 5 uur later dan in Nederland.

Wat is de beste reisperiode voor Cambodja?
De beste reisperiode voor Cambodja is tijdens de droge periode. Deze periode loopt van november tot en met april.

Feestdagen

Feestdagen in Cambodja in 2024

7 januari: Dag van de overwinning
24 februari: Magha Puja
14 t/m 16 april: Khmer Nieuwjaar
24 april: Theravada (Boeddhistisch Nieuwjaar)
19 mei: Ploegfestival
18 juni: Verjaardag van Koningin Monineath
24 september: Dag van de Grondwet
24 t/m 26 september: Pchum Ben (herdenking van overleden voorouders)
29 oktober: Kroningsdag koning Norodom Sihamoni
9 november: Onafhankelijkheidsdag
14 t/m 16 november: Bon Om Thook (waterfestival), einde van het regenseizoen