Praktische informatie Canada A-Z

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Canada.

Afdingen
Afdingen in Canada is ongebruikelijk.

Autorijden
Canada is bij uitstek een land om per huurauto te ontdekken. Een groot voordeel van het rijden per huurauto is flexibiliteit. U kunt eenvoudig van de geplande route afwijken. Verder bepaalt u uw eigen tempo, zodat u kunt stoppen waar en wanneer u dat wilt. Individueler kan niet! Voorafgaand aan de reis leggen wij de hotelovernachtingen voor u vast, zodat u altijd weet welke afstand u moet overbruggen en wat uw bestemming is. Wij zorgen ervoor dat de afstanden tussen de plaatsen goed te overzien zijn, zodat u nooit een hele dag aan het rijden bent. Zo houdt u genoeg tijd over om de omgeving goed in u op te nemen. Canada heeft over het algemeen een goed wegennet en deze wordt zorgvuldig onderhouden. Echter in het noorden kunnen de wegen iets slechter zijn door de extreme temperaturen in de winter. Voor autohuur in Canada dient u in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs dat minstens één jaar oud is, mits de eigenaar tenminste 25 jaar oud is. Daarnaast heeft u een creditcard nodig om de borgsom mee te betalen. Rijden onder invloed is verboden, evenals geopende alcoholische drank in de auto hebben.

De huurauto
Talisman werkt samen met de gerenommeerde maatschappij Avis. U kunt de autohuur beginnen of eindigen in diverse plaatsen, zodat u zo efficiënt mogelijk kunt reizen. Echter, houdt u dan wel rekening met een mogelijke toeslag voor deze enkele reis (tussen de CAD 50 en CAD 150).

De huurauto is inclusief een uitgebreide verzekering en ongelimiteerde kilometers. Ter plaatse dient u te betalen voor registratiekosten, eventuele afleverkosten en additionele huur van bijvoorbeeld een kinderstoeltje of GPS (CAD 14,95 per dag tot een maximum van CAD 150,00 per huurperiode). Deze kosten variëren en zijn afhankelijk van uw eigen wensen. Voor een extra bestuurder betaalt u ter plaatse CAD 10 per dag met een maximum van CAD 50 extra.

Een standaard ‘24 uur Roadside Assistance’ is al bij de huur inbegrepen, maar u kunt deze service uitbreiden door bij het ophalen van de auto de ‘Roadside SafetyNet Service’ af te sluiten. De kosten voor deze extra service zijn CAD 6,99 per dag en betaalt u ter plaatse aan de verhuurder.

Beren
De kans om beren tegen te komen tijdens uw reis is aanwezig. Hoewel deze kans vrij klein is, adviseren wij u in ieder geval geen eten of afval achter te laten in uw auto, of sterke geuren te gebruiken als u gaat wandelen. Maak geluid en/of neem een 'berenbel' mee. Mocht u een beer tegenkomen, ga dan niet schreeuwen of wegrennen, klim niet in een boom, maar blijf kalm en spreek met een lage stem. Probeer de beer af te leiden en loop rustig, met uw gezicht naar de beer gericht, terug. Blijf uit de buurt van beren met jongen en zorg dat u niet tussenbeide komt te staan. Houdt u altijd een minimale afstand van zo'n 100 meter. Loop de beer ook niet tegemoet om foto's te maken. Als u aan een wandeling begint, adviseren wij u van te voren de regels van het park door te nemen en uw voedsel voor onderweg te verpakken in goed afsluitbare zakjes of gebruik te maken van een zogenaamde 'bear resistant food container'.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Drinkwater
Het kraanwater is drinkbaar, maar kan anders smaken dan u gewend bent. Wij adviseren u om uit voorzorg, en voor de smaak, water uit verzegelde flessen te drinken.

Elektriciteit
De spanning in Canada is 120 volt. U kunt de Nederlandse stekkers niet gebruiken. Wij raden u daarom aan om een universele reisstekker mee te nemen, zodat u toch gebruik kunt maken van uw opladers.

Fooien
Het geven van fooien is niet verplicht, maar in Canada wel heel gebruikelijk. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! In restaurants kunt u als fooi ongeveer 10 tot 15% van de rekening aanhouden, echter soms is de fooi al in de rekening opgenomen. Ook taxichauffeurs verwachten een tip van circa 15%.

Fotografie
Canada is met haar waanzinnige natuur een zeer fotogenieke bestemming! Het nemen van foto's is op de meeste plekken geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen wilt fotograferen.

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation. Over het algemeen worden er geen aanvullende inentingen aangeraden.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak

Medische voorzieningen
In Canada is de gezondheidszorg erg goed, maar duur. Zorg voor een degelijke reisverzekering die ook ziektekosten dekt. De meeste medicijnen zijn in de apotheek verkrijgbaar. Neemt u medicijnen, dan is het aan te raden de bijsluiter of een medisch paspoort mee te nemen. Voor de zekerheid kunt u ook een extra voorraad medicijnen meenemen op reis. In de bosrijke gebieden komen teken voor, die de ziekte van Lyme kunnen overbrengen. Bescherm de huid goed en controleer uw lichaam op teken. In het noorden kunt u in de zomerperiode last hebben van insecten, vliegen en muggen.

Kleding
Over het algemeen is het verstandig zowel luchtige als warme kleding in te pakken. Het is raadzaam om met laagjes kleding te werken. Canadezen kleden zich vaak casual, behalve als zij bijvoorbeeld gaan dineren in een chic restaurant.

Nationale Parken
Om te voorkomen dat u voor de ingang van een nationaal park in een lange wachtrij staat, kunnen onze specialisten de National Park Pass voor u verzorgen.

Valuta
De munteenheid in Canada is de Canadese dollar (CAD). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. U kunt in Canada heel eenvoudig geld pinnen op de luchthaven, bij banken, bij supermarkten of bij de ATM, mits uw bankpas voorzien is van het Cirrus of Maestro logo. De meeste winkels en restaurants accepteren creditcards, waaronder Visacard, Mastercard en American Express.

Wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’. 

Veiligheid
Canada is een veilige bestemming om te bereizen. Zoals in elk land is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen en geen kostbaarheden in uw huurauto achter te laten. Op de luchthavens zijn de veiligheidsmaatregelen streng en paspoortcontroles kunnen soms lang duren. Houdt u er rekening mee dat u minimaal drie uur van te voren op de luchthaven aanwezig bent voor uw vlucht naar huis.

Visum / reisdocumenten
Voor Canada heeft u een paspoort nodig dat geldig is tot na uw verblijf in Canada. Reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben voor een verblijf in Canada korter dan 6 maanden geen visum nodig, maar een ETA.

Talisman werkt samen met VisumCentrale. Zij hebben een team van landenspecialisten dat 7 dagen per week voor u klaar staat en zorgen ervoor dat u met een gerust hart op reis kunt gaan. Vraag hier uw visum voor Canada aan.

Veelgestelde vragen

Heb ik bereik met mijn telefoon in Canada?
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit op diverse plekken. Controleer vooraf bij uw provider of uw telefoon geschikt is voor het netwerk en de kosten die worden berekend. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Vandaag de dag bieden veel hotels uitstekende wifi faciliteiten, waar u vaak gratis gebruik van mag maken.

Welke kleding neem ik mee naar Canada?
Vanwege de klimaatverschillen die binnen het land bestaan, is het raadzaam om kleding mee te nemen voor verschillende weersomstandigheden. Bezoekt u een gebied waar de temperatuur erg laag is, dan is het aan te raden om kleding in laagjes over elkaar heen aan te trekken. Als u het tijdens een wandeling warm krijgt, kunt u zo iets uittrekken. Canadezen kleden zich vaak casual, behalve als zij bijvoorbeeld gaan dineren in een chic restaurant.

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Canada?
In Nederland is het 6 uur later dan in Ottawa, Canada.

Wat is de beste reisperiode voor Canada?
De beste reisperiode voor Canada is van maart tot en met oktober.

Feestdagen

Feestdagen in Canada in 2023

2 februari: Groundhog Day (bosmarmot ontwaakt uit zijn winterslaap en ‘voorspelt’ of de lente is begonnen)
15 februari: National Flag of Canada Day (Dag van de Vlag)
20 februari: Nova Scotia Heritage Day (familie dag)
13 maart: Commonwealth Day (viering van de band tussen het Verenigd Koninkrijk en Canada)
17 maart: St. Patrick’s day (In Newfoundland en Labrador, winkels dicht op 15 maart)
22 mei: Victoria Day (Fête de la Reine, dag gewijd aan Queen Victoria)
4 juni: Armed Forces Day (dag van de strijdkrachten, wordt enkel door het leger gevierd)
21 juni: National Aboriginal Day (dag ter ere van de Aboriginals)
23 juni: Sint Jansfeest (Midzomerfeest)
26 juni: Discovery Day (ontdekking van Newfoundland en Labrador)
27 juni: Canadian multiculturalism Day
1 juli: Canada Day
7 augustus: Civic Holiday
21 augustus: Discovery Day (Yukon)
4 september: Labour Day (Dag van de Arbeid)
9 oktober: Thanksgiving day
31 oktober: Halloween
11 november: Remembrance Day (herdenking oorlogsslachtoffers Eerste Wereldoorlog)