Praktische informatie Ecuador A-Z

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Ecuador en de Galápagos eilanden.

Afdingen
Afdingen is gebruikelijk op markten en in souvenirwinkels. Veel mensen voelen zich bezwaard om af te dingen, maar hier hoort het onderhandelen echt bij de cultuur.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Drinkwater
Het kraanwater is niet drinkbaar en we raden u daarom aan om water uit verzegelde flessen te drinken. Vermijd ook ijsklontjes in dranken en niet gekookte melk of producten die daarmee bereid zijn, zoals ijs.

Elektriciteit
De spanning in Ecuador is 110 of 220 volt. U kunt de Nederlandse stekkers echter niet overal gebruiken. Wij raden u daarom aan om een universele reisstekker mee te nemen, zodat u toch gebruik kunt maken van uw opladers.

Wat het aantal volt is aan boord van uw cruiseschip, vindt u in de reispapieren van uw Galápagos cruise. Natuurlijk kunt u dit ook navragen bij uw bestemmingsspecialist.

Fooien
Het geven van fooien is niet verplicht, maar in Ecuador wel heel gebruikelijk. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! Voor een chauffeur kunt u circa USD 3 tot 6 per dag aanhouden en voor een gids USD 6 tot 8 per dag. In restaurants kunt u als fooi ongeveer 10% van de rekening aanhouden. Bij sommige restaurants is de service charge al wel inbegrepen.

De schepen die cruises uitvoeren naar de Galápagos archipel hebben een eigen richtlijn wat betreft de fooien voor de bemanningsleden en de gids. Aan boord vindt u hier meer informatie over.

Fotografie
Ecuador is een fotogeniek land. Het nemen van foto's is op de meeste plekken geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen wilt fotograferen. De Galápagos eilanden zijn het paradijs voor dierenliefhebbers en fotografen. De dieren zijn absoluut niet schuw, waardoor u dichtbij kunt komen, en de landschappen zijn schitterend.
We raden u aan om voldoende geheugenkaartjes mee te nemen, zodat u eindeloos veel foto's kunt maken van de waanzinnige landschappen!

Galápagos Cruise
Tijdens uw cruise door de Galápagos archipel maakt u vaak een ‘wet landing’ voordat u aan wal stapt. Het is verstandig om in dit geval schoenen mee te nemen die nat mogen worden en voor de wandelingen over de eilanden goede wandelschoenen en eventueel nordic walking sticks. De ondergrond op de eilanden is niet altijd vlak. Tijdens het snorkelen zijn water- of duikschoenen aan te raden. Het grootste gedeelte van het jaar zijn de temperaturen zeer aangenaam in de Galápagos archipel. Op het dek van de boot kan het door de zeewind fris aanvoelen.
De Galápagos archipel ligt 1.000 kilometer van de Ecuadoriaanse kust af en in de open zee. Hierdoor kunt u sneller last hebben van zeeziekte. Aan boord zijn altijd tabletten aanwezig, maar heeft u veel last van zeeziekte, neem dan uw eigen medicijnen mee. Via de huisarts kunt u een recept krijgen voor Scopoderm pleisters. Deze pleisters plakt u achter uw oor en helpen 2 á 3 dagen tegen zeeziekte.

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.
Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A, DTP en gele koorts aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt, worden soms ook aanvullende vaccinaties of het gebruik van malariatabletten geadviseerd.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak

Hoogteziekte
Ecuador heeft een aantal gebieden die boven de 3.500 meter liggen. Door het lage zuurstofgehalte in de lucht kunt u op deze hoogte last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, duizelingen of kortademigheid. U zult even aan de hoogte moeten wennen. Wij raden u aan om, wanneer u last krijgt, fysieke inspanning te vermijden en veel te drinken.

Medische voorzieningen
In de grote steden zoals Quito en Guayaquil zijn goede privéziekenhuizen gevestigd. Openbare ziekenhuizen en medische centra door het gehele land zijn minder goed uitgerust. Apotheken treft u voornamelijk aan in de grotere steden.

Kleding
Over het algemeen is het verstandig luchtige, lichte reiskleding mee te nemen en iets warms voor in de hoger gelegen gebieden. De Ecuadorianen dragen zelf vrijwel nooit een korte broek en T-shirt. Het is daarom aan te raden in de niet toeristische gebieden netjes gekleed te gaan. In toeristische gebieden is men gewend aan zomerse kleding. Het is in de katholieke kerken erg belangrijk dat de schouders en knieën bedekt zijn, uit respect voor de lokale bevolking. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken mee te nemen.

Valuta
In Ecuador en op de Galápagos eilanden wordt betaald met de Amerikaanse dollar (USD). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. Euro’s kunt u inwisselen bij de grote banken. In sommige steden komt u geldwisselaars tegen op straat; dit is legaal. Let u wel op dat zij aangesloten zijn bij een organisatie! In de steden en op luchthavens kunt u geld pinnen bij de ATM. Houdt u er rekening mee dat er in de afgelegen gebieden geen ATM's zijn. Wij raden u aan om dan voldoende cash geld op zak te hebben. In de meeste hotels kunt u met uw creditcard betalen en ook in steeds meer winkels wordt een creditcard geaccepteerd. Het is aan te raden dollars in kleine coupures mee te nemen in verband met het wisselgeld op bijvoorbeeld marktjes, winkels en terrassen.

Wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’. 

Veiligheid
Ecuador is een veilige bestemming om te bereizen. Zoals in elk land is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen. Wij raden u aan om stedelijke gebieden na zonsondergang te vermijden en op drukke plaatsen als markten en treinstations goed op eventuele zakkenrollers te letten. Verder is het verstandig om het dragen van sieraden, horloges en andere luxe spullen zoveel mogelijk achterwege te laten.

Vertrekbelasting
De vertrekbelasting voor binnenlandse vluchten (circa USD 5 per persoon) is niet inbegrepen, maar dient ter plaatse bij vertrek op de betreffende luchthaven te worden betaald. Ook de vertrekbelasting bij het verlaten van Ecuador dient ter plaatse op de luchthaven te worden betaald (circa USD 45 per persoon). In sommige gevallen is deze belasting al bij de kosten van het vliegticket inbegrepen. Dit is afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij.

Is uw reis inclusief een bijzondere cruise naar de Galápagos archipel, dan dient u bij aankomst op de luchthaven een entrance fee van USD 100 te betalen. Deze fee is over het algemeen inbegrepen bij de schepen aangeboden door Talisman. In andere gevallen moeten deze kosten contant worden voldaan. Tevens dient u een Transit Control Card te kopen. De kosten van deze kaart bedragen USD 20 per persoon. Voor de Galápagos archipel geldt geen aparte vertrekbelasting buiten die van Ecuador.

Visum / reisdocumenten
Voor Ecuador of de Galápagos eilanden hoeft u voor een verblijf tot maximaal 90 dagen geen visum aan te vragen. Uw paspoort dient minimaal één lege visumpagina te bevatten en moet bij aankomst nog minstens zes maanden geldig zijn.

Veelgestelde vragen

Heb ik bereik met mijn telefoon in Ecuador en op de Galápagos Eilanden?
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit op diverse plekken. Controleer vooraf bij uw provider of uw telefoon geschikt is voor het netwerk en de kosten die worden berekend. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Vandaag de dag bieden veel hotels uitstekende wifi faciliteiten, waar u vaak gratis gebruik van mag maken. Houdt u er rekening mee dat u tijdens een cruise in de Galápagos archipel geen internetverbinding heeft en vaak geen bereik met uw mobiele telefoon. Natuurlijk zijn er aan boord van uw cruiseschip noodtelefoons aanwezig.

Welke kleding neem ik mee naar Ecuador?
De Ecuadorianen hechten veel waarde aan uiterlijke verzorging. Zelf dragen ze vrijwel nooit een korte broek en T-shirt. Het is daarom aan te raden om in de niet toeristische gebieden netjes gekleed te gaan, in een lange broek. In toeristische gebieden is men echter gewend aan zomerse kleding. Over het algemeen is het dragen van comfortabele, lichte reiskleding het prettigst. Houdt u er rekening mee dat het in de hoger gelegen gebieden wat koeler kan zijn. Warme, winddichte kleding die u in laagjes kunt dragen is hier prettig. Het is in de door de Spanjaarden gebouwde katholieke kerken erg belangrijk dat de schouders en knieën bedekt zijn, uit respect voor de lokale bevolking. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, bijvoorbeeld tijdens uw bezoek aan de Galápagos archipel, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken mee te nemen.

Ik wil graag iets uit Ecuador meenemen als aandenken. Waar kan ik aan denken?
De naam doet anders vermoeden, maar de bekende Panama hoed wordt in Ecuador gemaakt. De hoeden worden gemaakt van de bladeren van een kleine palmsoort die aan de kust groeit, de Jipijapa. Na het koken en drogen van de bladeren, worden ze tot een hoed geweven. Dit proces loopt uiteen van 8 uur tot 6 maanden, afhankelijk van de afwerking van de hoed.
Ecuador staat ook bekend om zijn koffie. In het land zijn veel koffieplantages en er zijn veel verschillende smaken koffie te verkrijgen. Naast koffie is ook chocola een bekend Ecuadoriaans product. Het land heeft een lange geschiedenis van cacaoproductie en was ooit ’s werelds grootste chocolade exporteur. Er zijn veel verschillende soorten chocola in Ecuador te koop; dit komt door de verschillende soorten cacaobomen.

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Ecuador en tussen Nederland en de Galápagos Eilanden?
In Nederland is het 7 uur later dan in Ecuador.
In Nederland is het 8 uur later dan op de Galápagos Eilanden.

Wat is de beste reisperiode voor Ecuador en voor de Galápagos Eilanden?
De beste reisperiode voor Ecuador is in de droge tijd in de bergen, van juni tot en met oktober.
De beste reisperiode voor de Galápagos Eilanden is van december tot en met mei.

Feestdagen

Feestdagen in Ecuador in 2019 

3 t/m 5 februari: Carnaval
1 mei: Dag van de Arbeid
24 mei: Batalla del Pichincha (overwinning op de Spanjaarden)
20 juni: Corpus Christi en oogstfeesten
22 juni: Inti Raymi (zonnewendefeest van de Inca’s)
24 juli: geboortedag Simón Bolívar
24 juli: Stichting van de stad Guayaquil
10 augustus: Onafhankelijkheidsdag
9 oktober: Onafhankelijkheidsdag Guayaquil
12 oktober: Columbusdag
2 november: Allerzielen
3 november: Onafhankelijkheidsdag Cuenca
6 december: Stichting van de stad Quito