Praktische informatie Kenia A-Z

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Kenia.

Afdingen
Afdingen is alleen gebruikelijk in souvenirwinkels. Wilt u de beste prijs? Dan is het verstandig om bij verschillende aanbieders naar de prijs te informeren, zodat u een goed beeld krijgt van de waarde van een artikel.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Drinkwater
Het kraanwater is niet drinkbaar en we raden u daarom aan om water uit verzegelde flessen te drinken. In de lodges en ook onderweg tijdens de gamedrives of andere activiteiten is er voldoende mineraalwater uit flesjes beschikbaar.

Elektriciteit
De spanning in Kenia is 220 - 240 volt. Veel lodges en safaricamps werken met hun eigen generator, die niet de gehele dag aanstaat. Om deze reden is het verstandig om zoveel mogelijk apparaten mee te nemen die werken op batterijen. De stopcontacten zijn alleen geschikt voor de zogenaamde driepolige Engelse stekkers. Wij raden u daarom aan om een universele reisstekker mee te nemen, zodat u toch gebruik kunt maken van uw opladers.

Fooien
Het geven van fooien is niet verplicht, maar in Kenia wel heel gebruikelijk. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! Voor een gids of chauffeur kunt u USD 5 tot USD 10 per dag aanhouden. Voor het geven van fooien is het handig om Amerikaanse dollars en euro's in kleine coupures bij u te hebben.

Fotografie
Kenia is een heel fotogeniek land. Fotografeert u graag en wilt u dieren, die zich vaak op wat grotere afstand bevinden, in close-up vastleggen, dan is het raadzaam om een telelens mee te nemen. Voor de meeste reizigers biedt een lens van 300 mm voldoende vergroting.
Tijdens een safari in Tanzania is het niet eenvoudig om geheugenkaartjes of andere fotografie-items te verkrijgen. Wij raden u dan ook aan voldoende materiaal vanuit Nederland mee te nemen. U kunt hierbij denken aan meerdere geheugenkaartjes, extern geheugen, extra camerabatterijen en/of oplader.

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.
Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Daarnaast geldt dat een vaccinatie tegen gele koorts verplicht is. Bij de grens kan worden gevraagd uw vaccinatieboekje te tonen, om er zeker van te zijn dat u een gele koorts vaccinatie heeft. De gele koorts vaccinatie is verplicht bij komst uit (of in transit geweest zijn in) een gebied waar gele koorts voorkomt. Zorg daarom dat u het vaccinatieboekje in uw handbagage heeft. Afhankelijk van uw reisduur en de plaatsen die u aandoet, wordt ook het gebruik van malariatabletten aangeraden.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak

Kleding
Over het algemeen is het verstandig zowel luchtige als warme kleding in te pakken. Gaat u op safari, dan raden we u aan geen felle kleuren te dragen, maar kleding in aardetinten. Bezoekt u gebieden waar de moslimcultuur heel sterk is, dan is het respectvol om uw knieën en schouders te bedekken. In de meeste exclusieve lodges is smart casual kleding aan te bevelen voor tijdens het diner.

Plasticverbod
Plastic tassen zijn in Kenia verboden! De regering heeft deze maatregel ingevoerd, in een poging om de impact op het milieu te verminderen. Het gebruik, de productie en de invoer van alle plastic tassen is nu illegaal in Kenia. Het verbod is van toepassing op:

-Draagtassen met handgrepen en met of zonder zijvouwen
-Platte tassen zonder handgrepen en zonder zijvouwen

Er geldt een strikt verbod op bovenstaande tassen (inclusief de duty free plastic tassen). Wanneer u toch een plastic tas bij u draagt, wordt deze in beslag genomen op de luchthaven. Bovendien geldt er een boete van KES 4.000.000 (circa € 32.500,00) of een gevangenisstraf tot 4 jaar.

Valuta
De munteenheid in Kenia is de Keniaanse shilling (KES). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. De mogelijkheden om in Kenia te pinnen zijn beperkt. Wij raden u daarom aan om een creditcard mee te nemen, bij voorkeur een Mastercard of Visacard. Daarnaast is het verstandig om recent uitgegeven Amerikaanse dollars of euro’s in kleine coupures mee te nemen. Oude biljetten worden niet altijd geaccepteerd. Biljetten van 50 en 100 dollar worden vaak vervalst en kunnen daardoor niet altijd worden gewisseld.

Wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’. 

Veiligheid
De gebieden die u tijdens een rondreis met Talisman bezoekt, zijn veilig om te bereizen. Wij raden u echter aan om stedelijke gebieden na zonsondergang te mijden. Wilt u het centrum van Nairobi bezoeken, doe dit dan altijd onder begeleiding van een gids. Zoals in elk land is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.

Visum / reisdocumenten
Een geldig internationaal paspoort en visum voor Kenia zijn vereist. Uw paspoort moet nog minstens zes maanden geldig zijn bij aankomst en minimaal één lege visumpagina bevatten. Uw visum kunt u digitaal aanvragen.

Veelgestelde vragen

Heb ik bereik met mijn telefoon in Kenia?
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit op diverse plekken. Controleer vooraf bij uw provider of uw telefoon geschikt is voor het netwerk en de kosten die worden berekend. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Houdt u er rekening mee dat u tijdens uw verblijf in de lodges niet of nauwelijks de beschikbaarheid heeft over een telefonienetwerk en internet/wifi.

Welke kleding neem ik mee naar Kenia?
In Kenia is het overdag meestal aangenaam warm. Kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen, zoals katoen, zijn dan het prettigst om te dragen. ‘s Avonds en in de hoger gelegen gebieden kan het fris zijn en is het raadzaam om een warme trui of jas mee te nemen. Houdt u er rekening mee dat het ook ‘s nachts flink kan afkoelen. Gaat u op safari dan raden we u aan geen felle kleuren te dragen, dit kan de dieren namelijk afschrikken. Kleding in aardetinten als groen, beige en bruin zijn het meest geschikt. Bezoekt u gebieden waar de moslimcultuur heel sterk is, dan is het respectvol om bedekt gekleed te gaan. Denkt u hierbij aan shirts of blouses die de schouders bedekken en broeken of rokken tot over de knie. In de meeste exclusieve lodges is smart casual kleding aan te bevelen voor tijdens het diner.

Bij de meeste lodges kunt u uw kleding laten wassen (eventueel tegen bijbetaling). Houdt u er echter wel rekening mee dat het personeel van de lodge geen ondergoed wast, in verband met hun lokale geloof en tradities. In dat geval wordt er meestal waspoeder verstrekt om zelf uw ondergoed met de hand te wassen.

Ik wil graag iets typisch Keniaans meenemen als aandenken. Waar kan ik aan denken?
Een traditioneel aandenken is een masker. Er zijn veel verschillende soorten maskers te koop, elk met hun eigen betekenis. Daarnaast is de Kanga ook een traditioneel aandenken. Dit is een fraai beschilderde omslagdoek die u voor veel doeleinden kunt gebruiken. De mannelijke versie van de Kanga is de Kikoi. Bent u geïnteresseerd in muziek, dan kunt u ook een kunstig versierd muziekinstrument meenemen. De basismaterialen voor veel instrumenten zijn de kokosnoot en de kalebas.

Kenia staat naast al dit moois ook bekend om zijn zeer goede koffie. De koffie heeft een volle, intense smaak en een heerlijk aroma.

Hebben jullie boekentips voor Kenia?
Wilt u alvast in de sfeer komen voor uw reis naar Kenia, of wilt u gewoon een goed boek lezen, dan raden wij u de volgende boeken aan:

- Ik droomde van Afrika - Kuki Gallman
- De Blanke Masai - Corinne Hofmann
- Mama Olifant - Joyce Pool
- Green City In The Sun - Barbara Wood
- Green Hills of Africa - Ernest Hemingway

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Kenia?
In Kenia is het 1 uur later dan in Nederland.

Wat is de beste reisperiode voor Kenia?
De beste reisperiode voor Kenia is van december tot en met februari en van juli tot en met oktober. Dit is de droge periode en daarom een perfecte tijd voor het maken van safari's.

Feestdagen

Feestdagen in Kenia in 2021

1 mei: Dag van de Arbeid
13 april t/m 12 mei: Ramadan
13 mei t/m 15 mei: Eid-al-Fitr (Suikerfeest)
1 juni: Madaraka Day (viering dat Kenia zelfbestuur kreeg)
19 juli t/m 23 juli: Eid Al-Adha (Offerfeest)
10 oktober: Moi Dag (feestdag ter ere van de huidige president)
20 oktober: Mashujaa Dag (Dag van de Helden)
12 december: Onafhankelijkheidsdag