Geplaatst op

W anneer we een uitnodiging krijgen voor een lang weekend op Sardinië, hoeven we bij Talisman niet lang na te denken! Het eiland is een perfecte toevoeging aan ons Italië portfolio en dus trek ik er op uit.

Van Schiphol naar Sardinië

Midden in de nacht begeef ik me naar Schiphol voor de ochtendvlucht van Transavia naar Sardinië. Het is lekker rustig op de weg en precies op het tijdstip van mijn reservering voor P3 kan ik de parking oprijden. Het gaat vlotjes naar de gate zodat we nog tijd hebben voor een koffietje. Alles loopt soepel door, we boarden op tijd en zijn al snel in de lucht; op naar Olbia!

Bij het inzetten van de landing valt het me meteen op dat Sardinië groen en bergachtig is. Het zonnetje breekt door, en we rijden van de luchthaven naar de westkant van het eiland, naar het plaatsje Bosa. We rijden dwars over het eiland en eindigen na ongeveer twee uur met een aantal haarspeldbochten en prachtig uitzicht op de kleurrijke huizen van Bosa bij een idyllisch stadje onderaan de berg. We lopen langs het water het oude centrum in en ontmoeten onze gids in de oude kathedraal. Aan het einde van de tocht lopen we naar een wijnkelder voor een wijnproeverij. Daarna is het tijd voor de lunch, die we nuttigen in een restaurant aan het strand.

Is Arenas Resort

Na de lunch rijden we in een uurtje naar het Is Arenas Resort, een eco-resort aan de kust van West Sardinië. Onderweg gaat de chauffeur vol op de rem voor een schildpad op de weg, die we redden en veilig in de berm zetten. We rijden langs olijfbomen, wijngaarden en cactussen en maken nog een tussenstop in Tinnura. Dit plaatsje lijkt net een openluchtmuseum met prachtige muurschilderingen op de huizen. Het is zeker een bezoekje waard! We rijden langs de golfbaan van het Is Arenas Resort naar de receptie. Het resort is gigantisch, met veel kamers, suites en villa’s! Tijd voor ontspanning neem ik niet, want het resort ligt op vijf minuten lopen van het strand en dus ga ik gelijk die kant op! Heerlijk om even uit te waaien, het water heeft een prima temperatuur. Terug in de kamer klap ik nog even mijn laptop open voordat ik met de rest van de reisspecialisten een drankje drink in de bar. Het diner is een goede afsluiter van de (lange) dag!

Sinis Peninsula

Ik sta al vroeg op, voor een uitgebreid ontbijt. Daarna rijden we naar Sinis Peninsula voor een bezoek aan het Archeologisch museum van Cabras. De gids is erg gepassioneerd en neemt ons mee door het museum. Hij vertelt over de bijzondere archeologische vondsten en opgravingen op het schiereiland uit de Romeinse tijd. Vervolgens rijden we met een klein treintje het archeologisch schiereiland op. Het is inmiddels midden op de dag en dus snikheet. Gelukkig kunnen we afkoelen met een heerlijke lunch waar we pasta, vis en lokale wijn geserveerd krijgen. Na even uitwaaien op het strand met witte kleine kiezels is het tijd om terug te gaan naar onze accommodatie voor de hotel inspectie. Aansluitend nog even werken, opfrissen en aanschuiven voor een heerlijk diner.

Op naar de oostkust - Baja Sardinia

Al vroeg vertrekken we vandaag naar de oostkust van Sardinië. Onze eerste stop is een bezoek aan één van de bijzondere Nuraghe bouwwerken uit de Romeinse tijd. Dit was vroeger het middelpunt van een dorpje en er waren ooit 8.000 van deze torens in heel Sardinië te vinden. Nu is het deels bewaard gebleven tussen tal van olijfbomen en cactussen. Ze behoren tot het belangrijkste archeologisch erfgoed van het eiland. De gids neemt ons mee met een trap naar beneden waar een ondiepe waterput is. Een bijzondere ruimte waar mensen tijdens het juiste zonlicht naar binnen gingen om als herboren weer naar buiten te lopen.  Het is een mysterieuze, archeologische plek en zeker de moeite om onder leiding van een gids te bezoeken. Na een koffiestop gaan we verder naar een grotere Nuraghe toren, waar je ook nog naar boven kan klimmen. Na de tour gaan we weer de bus in en is het circa een uurtje rijden naar het restaurant waar we de lunch nuttigen.

We maken een mooie route over het eiland en tussen de bergen. De lunchstop is in het plaatsje Oliena, ook weer met prachtige muurschilderingen. Na een korte wandeling neemt een lokale gids ons mee naar zijn restaurant, verstopt in een smalle steeg. De tafels staan al klaar en zijn gedekt met lokale producten. We krijgen warme hapjes en vervolgens komt er een nieuwe gang, heerlijke verse ravioli pasta. En er komt nog een gang, want pasta is blijkbaar geen hoofdgerecht. Aansluitend een heerlijk lokaal dessert met honing. Als we afscheid nemen, krijgen we nog een limoncello. We wandelen terug naar onze transfer en na een ritje van 1,5 uur komen we aan in Baja Sardinia. 

Het hotel is aan het renoveren, de nieuwe stijl is prachtig. Baja Sardinia ligt aan een baai met strand en gezellige restaurants. Het drie-gangen diner is een heerlijke afsluiter van de dag.

Laatste dag in Sardinië

We gaan vroeg op pad, het is de laatste dag van mijn eerste kennismaking met Sardinië en deze is goed volgepland. We rijden naar een schiereiland niet ver van Baja Sardinia voor een bezoek aan een prachtige, vijfsterren typisch Talisman accommodatie. Het is een boutique hotel met mooie moderne details. Aangezien het bijna volgeboekt is, kunnen we slechts twee suites bekijken, gelegen in een prachtig aangelegde tuin. Vervolgens lopen we langs het zwembad naar het privéstrand. Een heerlijke vakantieplek. In Sardinië is het toegestaan een bootje te huren en zonder vaarbewijs de omgeving te verkennen. Vanaf het schiereiland gaat een veerboot in twintig minuten naar Palau, een reservering is niet nodig en de veerdienst gaat zelfs 24/7. Zeker ook de moeite waard om te bezoeken, hier hebben we alleen geen tijd voor helaas. We hebben een gids mee vandaag en moeten verder om het eiland te ontdekken!

Tijd om de Costa Smeralda te ontdekken en we rijden naar de luxueuze plaats Porto Cervo. We worden met een treintje naar het centrum gebracht. Er liggen enorme boten in de haven. De gids neemt ons mee door het stadje, ze is erg enthousiast en er is kort tijd voor cappuccino. Het stadje is gelegen op een heuvel en hoe hoger we komen, hoe luxer de uitstraling. Hier verblijven ook vaak filmsterren en de winkelstraat bestaat uit exclusieve boutiques. Boven aan de top staat een mooi wit kerkje met prachtig uitzicht over de baai. Het treintje staat weer voor ons klaar en vervolgens gaan we weer verder naar een klein toeristisch plaatsje, San Pantaleo. Gezellige steegjes, restaurantjes, winkeltjes en een leuk dorpspleintje. De leeftijd op het eiland is relatief oud, Sardinië is namelijk een ‘Blue Zone’ (één van de vijf plekken ter wereld waar mensen langer en gezonder leven dan ergens anders ter wereld).

We rijden de bergen in, en een landweggetje voert ons naar een boerderij. Langs de weg staan kurkbomen (net geoogst) en de hele Italiaanse familie staat bij aankomst klaar om ons te begroeten. Er staat een lange tafel, gedekt voor ons. Dit is het echte Sardinië!  We krijgen schalen met heerlijk eten voorgeschoteld, alles uit eigen oogst. We doen ons best om zo veel mogelijk van alles te proeven, het is wel erg veel en ook erg lekker! Na afloop wordt de muziek aangezet en begint de familie te dansen. Wat een fantastische afsluiter van de reis! We willen eigenlijk nog niet weg, maar het is toch echt tijd om onze koffers te halen en richting de luchthaven van Olbia te vertrekken. 

We zijn ruim op tijd op de luchthaven en vertrekken op tijd naar Schiphol waar we om 22:30 landen.

Mijn conclusie? Sardinië is een mooi vakantieland, waar meer schapen dan mensen wonen en waar de Italiaanse vijf minuten gerust een half uur kunnen duren; no stress en relax! En dat doe je hier op het eiland; de sfeer is ontspannen, avontuurlijk en culinair. Ik ga de heerlijke olijfolie, wijn en pecorino kaas missen en kom graag nog eens terug om het eiland te verkennen. Ciao!

Ben je net zo enthousiast als ik over de accommodaties of over Sardinië of Italië in het algemeen na het lezen van dit reisverslag? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen! Bel me op 088-7755900 of mail naar Marloes op Marloes@talisman.nl

Lees meer over Italië