Geplaatst op

A ls ik aan Bali denk, dan zijn de vriendelijke bevolking en de unieke mix van rijke culturen de eerste dingen die in mij opkomen. Het grootste gedeelte van de bevolking is hindoeïstisch, maar ook het boeddhisme, animisme (net zoals op Sumba) en de islam komen voor op het eiland. Naast de mix van mooie culturen biedt het eiland een goede mix van schitterende stranden, groene rijstvelden, watervallen en heerlijk eten. Een ideale vakantiebestemming dus voor zowel cultuur- en natuurliefhebbers als voor fijnproevers. Begin april vertrok ik naar het prachtige, kleurrijke eiland Bali om zo veel mogelijk Typisch Talisman accommodaties te bezoeken. In deze blog lees je meer over mijn ervaringen.

Het populaire zuiden

Bali is grofweg op te delen in drie verschillende gebieden: het populaire zuiden, het minder bekende westen en noorden, en het groene binnenland. Net als velen start ik mijn reis in het zuiden. Ngurah Rai Airport, de luchthaven van Bali, ligt hier namelijk. Hierdoor is het zuiden zowel een goed start- als eindpunt van de reis. Het is druk in dit gedeelte van Bali, maar de typisch Talisman accommodaties vormen een oase van rust. 

De eerste nacht breng ik door bij The Oberoi. De Oberoi is prachtig ingericht in Balinese stijl en ligt direct aan het strand. Ook bezoek ik The Legian. De golven aan deze zijde van het eiland zijn te gevaarlijk om in te zwemmen, maar wel perfect om te surfen. The Legian heeft een kruidentuin en hier krijg ik meer uitleg over de werking van verschillende soorten kruiden. Heel erg interessant en ik realiseer me hoe vaak we eigenlijk een paracetamol pakken in plaats van een natuurlijk medicijn. Door de drukte en vele scooters rijden we vervolgens via verschillende hotels naar het moderne Soori Bali waar ik een nachtje ga slapen. Ook breng ik één van de nachten door in Jimbaran, waar ik direct vanaf mijn villa het strand op loop.

In het uiterste zuiden van Bali vind je Uluwatu en Nusa Dua. Omdat Nusa Dua meer aan de oostkant ligt, zijn de golven hier een stuk rustiger en kun je hier, in tegenstelling tot aan de westkust, wél veilig zwemmen. Uluwatu staat juist bekend om de hoge kliffen. Bij het prachtige Six Senses Uluwatu of Alila Villas Uluwatu geniet je vanaf deze kliffen van een spectaculair uitzicht over de oceaan, zeker met zonsondergang. 

Het nog onontdekte westen en noorden

Wanneer je het drukke zuiden achter je laat, zijn er ook op Bali nog tal van onontdekte pareltjes te vinden. Eén daarvan is Kelapa Retreat. Via een prachtige route met de nog actieve vulkaan Mount Batur op de achtergrond rijden we over smalle wegen naar de westkant van het eiland. Dit gedeelte is nog relatief onbekend bij reizigers en daarom zie je hier het echte Bali. De gids vertelt onderweg over de verschillende culturen en dat deze goed samen gaan. Er is veel respect voor elkaar. De tradities, gebruiken en gewoontes blijven intrigerend. 

We vervolgen de route verder naar het noorden. The Menjangan is gelegen in de jungle in het National Park Taman Nasional Bali Barat. In het nationale park zijn veel apen, vogelsoorten en herten te zien. De jungle gaat hier over in de zee en je kunt er ook geweldig snorkelen.

Het groene binnenland

Via Lovina (dat letterlijk ‘Ik hou van Indonesië’ betekent) en de oude hoofdstad Singaraja rijden we naar het binnenland en gaan we steeds verder de bergen in, op weg naar Buahan, a Banyan Tree Escape. Omdat deze accommodatie wat hoger gelegen is, is het hier ook een stukje koeler. Fijne afwisseling na die tropische warmte! Het concept van Banyan Tree Escape, 'No walls, no doors',  is heel uniek. De luxe tented villa’s waar de accommodatie uit bestaat zijn namelijk helemaal open. Hierdoor verblijf je echt in de natuur. Dit is niet voor iedereen weggelegd, maar is perfect voor wie terug naar de natuur wil.

Uiteraard kan een bezoek aan Ubud niet ontbreken. Hier zijn tal van accommodaties te vinden, van klassiek tot modern Balinees, waardoor er voor iedereen wel iets passend is. Ik bezoek onder andere Tanah Gajah, waar je midden tussen de groene rijstvelden verblijft, en Kappa Senses, een modern jungle resort. In de omgeving kun je mooie fietstochten maken langs rijstvelden, die worden afgewisseld met authentieke dorpjes. Na Ubud gaat de route verder naar Sidemen, een authentiek, klein dorp midden tussen de rijstvelden, omringd door bergen. Hier bezoek ik het prachtige Wapa di Ume Sidemen. Deze accommodatie ligt op een fenomenale locatie: tussen de rijstvelden en met de Mount Batur op de achtergrond. 

Stopover in Singapore

Op de terugreis maak ik een korte stop in Singapore, de schoonste stad van Azië. Er zijn overweldigend veel hotels en restaurants in deze stad. Ik overnacht in het boutique hotel The Warehouse, een industrieel en modern pand. Ook mijn verblijf in Singapore staat in het teken van hotel inspecties en we hebben een selectie gemaakt van accommodaties nabij Marina Bay met de skyline van Singapore op de achtergrond. Met name het stijlvolle, luxe en moderne Fullerton Bay heeft mij positief verrast. 

Hoewel Bali erg populair en druk bezocht is, zijn ook hier nog ongerepte gebieden te vinden. Daarnaast telt het eiland ontzettend veel typisch Talisman accommodaties én is het een zeer geschikte bestemming voor jong en oud. Ben je net zo enthousiast als ik over het kleurrijke Bali na het lezen van dit reisverslag? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Bel naar 088-7755900 of mail naar Marloes@talisman.nl