Geplaatst op

D e komende dagen reizen we, Ingrid en Annegiene, in een sneltreinvaart door Noors Lapland. Toen we afgelopen maart Zweeds Lapland bezochten, werd het ons al snel duidelijk dat ook Noors Lapland aan het Talisman portfolio kan worden toegevoegd. En dus reizen we af om met onze eigen kritische Talisman ogen te beoordelen of deze bestemming voldoet aan onze verwachtingen. Zoals je van ons mag verwachten inspecteren we voorafgaand de accommodaties en excursies, zodat we kunnen inschatten welk verblijf bij welke reiziger past en of het überhaupt de “skills “heeft om in onze etalage te komen staan. 

We vertrekken op dinsdagavond en vliegen van Amsterdam naar Oslo, waar we overnachten in het airport hotel Radisson Red. De volgende ochtend vliegen we met Norwegian Air helemaal naar het noordelijk gelegen stadje Alta. Alta ligt circa 230 km ten zuiden van de Noordkaap  Hier begint onze Arctische reis. We zitten nog vroeg in het winterseizoen en dat betekent weinig sneeuw. Om deze reden rijden wij de komende dagen zelf van afspraak naar afspraak.

Ook goed om te weten is dat het in deze tijd van het jaar erg lang donker is.  De dagen gaan pas vanaf 20 december weer lengen, maar tot die tijd is het rond 10 uur in de ochtend “echt licht“ en is het rond 14 uur alweer pikkedonker. 

Eenmaal in Alta aangekomen rijden we eerst het stadje in. Hier is niet veel te zien, maar een bezoek aan de Cathedral Of The Northern Lights is aardig en vervolgens bezoeken we het World Heritage Rock Art Centre - Alta Museum. In de periode dat het langer licht is overdag kun je langs de baai twee hele mooie wandelroutes lopen. Deze wandeling komt langs alle rock art.

Dan is het tijd om naar ons eerste verblijf van deze reis te rijden: Bjørnfjell Mountain Lodge. Deze lodge is in 2018 geopend. Hier verblijven we beide in één van de vijf vrijstaande cabins. Ze hebben tevens ook kamers in de lodge zelf, maar voor Talisman geven we zeker de voorkeur aan een private cabin. Zowel de lodge als de cabins zijn warm en ietwat industrieel ingericht. Geen topluxe, maar gewoon leuk en goed. De locatie van de lodge aan de piste is natuurlijk ook een grote plus. Je kunt hier zowel skiën als sleeën. Er is fijn personeel en culinair is alles ook goed verzorgd. Wij keuren het goed en zeker ook voor gezinnen is het erg leuk hier.

De volgende ochtend maken we ons na een heerlijk ontbijt en een inspectie gereed voor uitcheck en gaan we naar de paarden! We hebben namelijk om 10:30 uur een afspraak met Levi en Louise om te gaan paardrijden. Nu zijn wij niet bepaald “ervaren” hierin en ja, wij vinden dat toch wel wat spannend. Maar ook erg leuk! Na de nodige uitleg hijsen we on in dikke warme pakken en mogen wij de paarden (fjorden) bestijgen. Daar gaan we dan. De route gaat door het bos met besneeuwde paden. Super mooi en de spanning verdwijnt al snel naar de achtergrond. Na zo’n 30 minuutjes komen we aan bij een plek waar Louise een vuur maakt waar we ons opwarmen, verhalen delen en genieten van koffie en warme cinnamon buns, heerlijk. Omdat het een studiereis betreft, doen we alle activiteiten in een versneld tempo en dus is het al snel weer tijd om terug te gaan. Eenmaal terug bedanken wij onze lieve fjordenpaarden en bekijken we de twee privé cabins die hier bij horen. Ze zijn prima en goed om in het achterhoofd te houden. 

Dan gaan we richting Sorrisniva waar we beide hoge verwachtingen van hebben. Sorrisniva bestaat uit twee delen. Het Igloo Hotel en het nog relatief nieuwe Arctic Wilderness Lodge. De oprijlaan klopt al gewoon en is stijlvol verlicht. Dit geeft al een gevoel dat we willen bij Talisman. Eenmaal binnen in de lodge klopt het ook qua luxe en comfort uitstraling. En als we onze kamers ingaan, vinken we die ook als “Talisman” proof af. En dan hebben we nog niet eens over het diner gehad! Het diner in het Maku Restaurant maken de dag namelijk echt onvergetelijk. We brengen ook een bezoekje aan het Igloo Hotel dat nog in opbouw is. Iede jaar gaat circa acht weken voor kerst met het opbouwen van dit hotel. Hier zijn flinke blokken ijs en sneeuw voor nodig. Erg leuk om de opbouw hier van te zien. Ieder jaar hangt er een ander thema aan het Igloo Hotel. Dit thema blijft lang geheim, maar gezien de datum kan ik het nu wel vertellen! Het thema van dit jaar is Afrika. Overigens is Sorrisniva niet groot en niet klein te noemen. De lodge is in 2019 geopend, ligt aan de rivier en telt 24 kamers, waaronder zeven suites. Een bijzondere activiteit die ze hier organiseren is het vissen op de koningskrab. Ondanks de kou hadden we dat enorm graag willen doen, maar helaas was er geen beschikbaarheid meer.

Op onze derde dag hier in het hoge noorden gaan we enkele husky kennels bezoeken. Door de vele puppy's die ons allemaal aan kijken, willen we hier eigenlijk niet meer weg. Ondanks dat er momenteel nog te weinig sneeuw ligt, gaan we toch even met de huskies op pad. Ook hier hijsen we ons weer in die heerlijke dikke warme pakken en settelen ons in het “karretje “ waar de honden voor zijn gespannen. En als je enige twijfel hebt of ze dit leuk vinden… Ze staan te popelen om te gaan! We letten bij Talisman altijd goed op het dierenwelzijn en vinden het belangrijk dat we activiteiten uitkiezen waarbij de dieren goed worden behandeld en verzorgd. Dat is hier zeker het geval, en de honden krijgen ook voldoende rust. Erg belangrijk, want ze zijn zomaar hele dagen in touw!

Bij beide kennels die we bezoeken is het ook mogelijk om te overnachten. En dat is echt wel een aanrader. De eerste kennel beschikt zelfs een 'dome' en de tweede kennel heeft een paar prachtige cabins met een grote glazen pui. Hierdoor is het noorderlicht vanuit het bed goed te zien. Wij zien een combinatie met Sorrisniva al helemaal voor ons.

 

Ook de tweede avond in het Maku Restaurant is het wederom genieten. Tijdens het diner merk ik op dat het licht buiten uit gaat. Mhmmmm, dat kan maar 1 ding betekenen... En dat is “Noorderlicht “.  En jawel hoor, een andere gast komt het restaurant in lopen om haar familie hierop te attenderen en hop, ook wij schieten van onze tafel weg. Onderweg passeren we de open keuken en roep ik “sorry chef, we will be back soon”. 

Dit bijzondere licht is super natuurlijk! En dit is nog maar het begin. Later op de avond gaan we namelijk met een gids op pad om het noorderlicht te gaan zien. Die avond hoog boven op een berg danst het noorderlicht de hele hemel vol. Niet normaal gewoon. Ingrid en ik weten niet waar te kijken. Het is overal. Top avond dus! 
 

We nemen afscheid van het mooie Sorrisniva en daarme ook van de omgeving Alta. We hebben een lange dag voor de boeg. Onze eerste stop brengt ons bij Isbreen The Glacier. De route is verbluffend mooi en we maken dan ook de nodige stops. Het lijkt bijna wel een niemandsland. Wel zien we onderweg dat er twee husky's met sledes vertrekken.

Isbreen The Glacier is prachtig gelegen aan het water en met een beetje mazzel komen zelfs de walvissen en orka's voorbij in de laatste twee maanden van het jaar. Verblijven kan hier in één van de vier igloos die stuk voor stuk smaakvol zijn ingericht. Ook zijn ze de details hier niet vergeten. Echt helemaal Talisman: kleinschalig, luxe, top ligging en goed eten. Wij zijn fan!

Rond 18 uur komen we aan bij de volgende lodge, Lyngen Experience, en eerlijk is eerlijk, we moeten beide even wennen. De lodge is fantastisch gelegen aan het water, mooi van inrichting, maar de kamers zijn relatief simpel te noemen. Er zijn negen kamers en je deelt de woonkamer met de andere gasten en daar is tevens de eetkamer. Ideaal trouwens al je met een groter gezelschap bent. Naast de kamers beschikt deze lodge ook over twee hutten, de Aurora hutten genoemd. Eigenlijk dekt het woord 'hut' niet de juiste lading. Ja, het is klein en knus, maar kwalitatief heel goed. Er is heel degelijk materiaal gebruikt en het is erg bijzonder om hier een nachtje te vertoeven. De hele voorkant is van glas en je hebt dus volop zicht op het noorderlicht. Uniek hoor. 

Het eten was heerlijk en nadat we gewend waren, werden we toch ook weer verliefd op deze plek. Ook hier is er de mogelijkheid om walvissen en orka’s te spotten. Deze regio, Finnmark Alpen, leent zich daarnaast ook erg goed om te gaan skitouren. Onze hoofden maken overuren. Allerlei combinaties van activiteiten en verblijven komen voorbij en bespreken we natuurlijk volop. 

En dan is het alweer tijd om te gaan. We verlaten na het ontbijt Lyngen Experience Lodge vanwaar we naar de ferry rijden. Na een mooie maar frisse overtocht rijden we naar Tromso. Hier leveren we de auto in en via Bergen vliegen we weer terug naar Amsterdam. 

Noors Lapland, wat was je mooi!

 

Ingrid is een hele ervaring en bestemming in haar portfolio rijker, en is nu het aanspreekpunt voor een maatwerkreis naar Noors Lapland. Meer weten? Mail haar gerust op ingrid@talisman.nl

 

Reisverslag uit Zweeds Lapland