Geplaatst op

I n 2019 was ik al eens in Botswana, en verbleef ik in Mashatu in het zuiden van het land. Toen al werd ik verliefd op de puurheid van het land, de eindeloze leegte en de kleinschalige camps en lodges. Je komt hier maar weinig andere reizigers tegen, maar des te meer dieren. Voor liefhebbers van natuur en wildlife, privacy en exclusiviteit is Botswana een uitstekende bestemming. Nadat ik samen met Ingrid in Madikwe, Zuid-Afrika, ben geweest, reis ik nu op uitnodiging van onze partner Wilderness voor de tweede keer naar Botswana. Dit keer trek ik dieper het land in en verblijf ik natuurlijk in de camps van Wilderness.

Duma Tau, Linyanti Concessie

Bij aankomst in Maun staat er een vertegenwoordiger van Wilderness om ons te verwelkomen. Ik reis in een kleine groep van zes andere reisprofessionals. Met een airtransfer vliegen we naar de airstrip van de Linyanti Concessie. Onderweg verandert het landschap continu en zien we al olifanten en nijlpaarden. 

De Linyanti Concessie ligt aan de Linyanti rivier. Het park is zo groot, bijna 120 hectare, dat het onmogelijk is om alles in een paar dagen te zien. Lagunes, waterwegen, moerassen en Mopane woodlands domineren het gebied, en zorgen ervoor dat het gebied ook wel de ‘Mini Okavango’ wordt genoemd. Door de aanwezigheid van water is het een wildrijk gebied en vooral olifanten zijn dol op de Mopane bomen, wat mij betreft een geweldige opwarmer voor deze reis! 

We verblijven in Duma Tau, een ontzettend mooi en ruim opgezet camp. De tenten zijn enorm, hebben een apart leef- en slaapgedeelte, een ensuite badkamer en als klap op de vuurpijl een eigen plunge pool met uitzicht op het water. Dankzij de Afrikaanse details krijg je meteen het echte safari gevoel. ’s Avonds genieten we hier onder de sterrenhemel van een heerlijk diner. 

In dit waterrijke gebied kan je er met de boot op uit. Een leuke aanvulling op de safari’s per jeep. De omgeving is groen, afwisselend en er zijn ontzettend veel rivieren. En het bijzondere is dat in dit ontzettend grote gebied van 122 duizend hectare groot maar vier camps zijn. Hierdoor heb je een echte privé ervaring en ben je dus vaak alleen of met één andere jeep bij een sighting. Het wildlife hier is erg divers, je ziet ontzettend veel verschillende dieren in hun natuurlijke leefomgeving. Hierdoor kun je goed ervaren hoe ze echt leven. De Linyanti Concessie toevoegen aan je safarireis zorgt voor een geweldige afwisseling. 

De meest bijzondere gamedrive? Dat is toch wel de gamedrive richting het Savuti Chanel. Hier gaan we op zoek naar leeuwen en zien we een moeder leeuw met drie welpjes van slechts drie weken uit. Zo bijzonder! Ik heb dit nog nooit gezien. We sluiten deze gamedrive af op een prachtige plek met een ondergaande zon met een Amarula in mijn hand en nijlpaarden op de achtergrond. Wauw!

 

Vumbura Plains, Kwedi Concessie Okavango Delta

Per vliegtuigje reizen we door naar ons volgende verblijf: Vumbura Plains in de Okavango Delta. Wat een gevarieerd landschap vind je hier! Door het vele water kan je hier veel water en land activiteiten ondernemen, wel afhankelijk van het jaargetijde. Net zoals bij Duma Tau is ook hier een boottocht weer een leuke afwisseling en kun je vanaf de boot ook veel dieren zien.

Het camp ligt in het uiterste noorden van de Okavango Delta, een UNESCO Werelderfgoedlocatie en de grootste binnenlandse delta ter wereld! Vumbura Plains ligt in een privé concessie van 90.000 hectare grenzend aan het Moremi Game Reserve. Door de diversiteit in landschap en ecosystemen trekt het gebied ontzettend veel wildlife aan. Er komen hier veel leeuwen voor en we zien verder grote kuddes zebra’s, giraffen en zelfs de bat eared fox! 

Vumbura Plains is een prachtige accommodatie die haast lijkt te zweven in het landschap. De tenten en gemeenschappelijke ruimte zijn opgetrokken uit hout, glas en canvas en luxueus ingericht. De suites hebben een eigen plunge pool en door het ontwerp lijk je hier omarmd te worden door de wildernis; vanuit bed geniet je zonder moeite van de meest prachtige zonsopkomsten en de badkamer is geheel open. In slaap vallen doe je met de geluiden uit de bush…. Fenomenaal!

Vanuit Vumbura Plains bekijken we ook het naastgelegen, kleinschalige camp Little Vumbura. Nou ja, naastgelegen… het is nog een aardig ritje er naar toe en deze verloopt niet heel soepel want we komen vast te zitten! Ach, dat is weer een leuk verhaal voor in de boeken. Bij Little Vumbura hangt een hele relaxte en laid back sfeer. Vanuit hier maken we kennis met de “boating” in de delta. Dit is super mooi en ook erg relaxed. Daarna is het alweer tijd om terug te gaan naar Vumbura Plains maar voor we hier terug keren, staat er eerst een verrassing voor ons klaar, namelijk een helikopter vlucht! Ik sta als een kind te popelen, want wát een avontuur is dit. Ik zit naast de piloot en omdat de helikopter geen deuren heeft, heeft iedereen een waanzinnig uitzicht. Heel bijzonder om de natuur zo onder je te zien met verschillende waterwegen die door het landschap kronkelen én de dieren natuurlijk. Ook het kleurenpalet met de verschillende kleuren groen, blauw en bruin vanuit de lucht is fantastisch We zien leeuwen, olifanten, nijlpaarden en nog veel meer. Dit is echt een ervaring om nooit te vergeten en ik kan het iedereen aanbevelen. 

Qorokwe - Okavango Delta

Na nog een ochtend bij Vumbura Plains is het tijd om naar Qorokwe te vertrekken. Ook al ligt dit camp ook in de delta, de afstand is te groot om over land af te leggen en door al het water overigens ook onmogelijk. En dus vliegen we over de delta, een prachtige vlucht. Qorokwe ligt in het zuidoosten van de Okavango Delta, grenzend aan het Moremi Game Reserve met uitzicht over waterpoel. Hier komen verschillende dieren, zoals olifanten en buffels om te drinken. We treffen hier een compleet ander landschap, bijna woestijnachtig! Dit komt omdat hier nog niet veel regen gevallen is, terwijl het in de Linyanti Concessie wel al veel geregend heeft. Bijzonder aan het landschap hier zijn de palmbomen. De portugezen gebruikten deze bomen om hun handelsroutes aan de kust te markeren. Door de migratie van de olifanten zijn deze uiteindelijk terug te vinden op meerdere plekken in Botswana.

Qorokwe is een ‘classic camp’, iets minder luxe maar het biedt een prachtige beleving. De tenten hebben geen eigen plunge pool, maar er is wel een algemeen zwembad. Alsnog is dit een hele mooie toevoeging aan je reis want je hebt hier veel kans op grote kuddes olifanten en roedels wilde honden. We maken zelfs nog het hele jachtritueel mee, een unieke gebeurtenis. Wilde honden zijn sociale roofdieren, vanuit het niets geeft één van de honden een seintje waarop ze op een speelse manier met elkaar beginnen te vechten. Vervolgens gaan ze weer slapen. Dit herhaalt zich drie keer en dan gaan ze echt op jacht. Reis je met Wilderness of verblijf je in de Wilderness camps, dan staat de natuur en het wildlife echt op de eerste plek. En zo laten we de dieren dan ook met rust na een tijdje, ze zijn namelijk met uitsterven bedreigd en het is tijd om ze hun eigen gang te laten gaan. 

Mombo, Chiefs Island, Okavango Delta

We sluiten de reis af met een klapper want we overnachten in Mombo Camp, het paradepaardje van Wilderness. Dit immens populaire camp ligt in de Mombo Concessie op het noordelijkste puntje van Chief’s Island in het centrale deel van de Okavango Delta. Doordat Mombo Camp zo kleinschalig is, en is gelegen op een toplocatie in de wildernis, is het camp vaak ver van te voren volgeboekt en is een overnachting hier slechts voor een handje bofkonten weggelegd. 

De privé concessie waarin Mombo is gelegen, in het zuiden van het Moremi Game Reserve (in de Okavango Delta), is prachtig. Dit is het enige camp in het hele gebied en omdat er geen avond drives zijn toegestaan gaan we meteen na de afternoon tea op pad. Geen tijd te verliezen! Wat is Moremi prachtig! Het is een mooie balans tussen groen en droog en je vindt hier zowel bos als open vlaktes. Hierdoor is het landschap heel divers en is er een rijk dierenleven. Ook de bomen; grote Baobabs en de Umbrella Acacia bomen waarvan er niet zoveel meer te vinden zijn. Ze geven het landschap een extra dimensie. 

Mombo is het toppunt van iedere safari door Botswana. Hier ga je echt naartoe voor een pure en unieke wildbeleving. De beste gidsen, slechts negen suites, een uitstekende cuisine maar het allerbelangrijkste; een toplocatie in een gebied met een enorm hoge wild concentratie. De kans op het zien van luipaarden is hier heel groot, maar er is nog zoveel meer te zien. En na een intensieve dag in de wildernis spring je lekker je eigen plunge pool in voor wat verkoeling. Wat wil je nog meer?

We bezoeken Little Mombo, het nog intiemere zustercamp van Mombo. Deze ligt in het verlengde van Mombo en heeft slechts vier tenten. Middels een verhoogde wandelroute is dit camp verbonden met Mombo.

Mijn conclusie? Botswana is uniek! Het is een compleet andere ervaring dan bijvoorbeeld de safari's die ik hiervoor in Madikwe, Zuid-Afrika, gedaan heb. Hier zit de luxe en exclusiviteit echt in de rust en ruimte; weinig andere toeristen en hele kleinschalige camps zorgen ervoor dat je je hier vaak helemaal alleen in de wildernis voelt. Het wildleven is rijk en het gaat hier niet om het afvinken van een lijst, maar om het beter begrijpen van de communicatie tussen de dieren. Hierdoor krijg je echt het pure safari gevoel. Wat een machtig gevoel.

Mail me gerust op evelyn@talisman.nl voor meer informatie en inspiratie!