Geplaatst op

N a een vlucht van ruim elf uur land ik in wereldstad Rio de Janeiro. Ik reis de komende anderhalve week door het land om het Brazilië van Talisman te ontdekken. Mijn startpunt is Rio de Janeiro en vanuit daar reis ik door naar het Amazonegebied, Bahia de Salvador en het kustplaatsje Trancoso. In deze blog neem ik je mee naar Rio de Janeiro.

Op verkenningstocht

De eerste nacht verblijf ik bij Hotel Arpoador, een hip en trendy hotel met live muziek en een gezellige bar. De bar en het restaurant liggen direct aan het strand van de Copacabana en ik kom hier meteen in de Braziliaanse sferen. De volgende dag ga ik na een goede nachtrust met de kabbelende zee op de achtergrond samen met mijn gids op pad. We gaan deze ochtend tijdens een stadstour het bruisende Rio verkennen.

Onderweg naar de eerste stop, de Corcovado berg, leer ik meer over verschillen tussen de twee stranden. Zo is Copacabana Beach vier kilometer lang en is dit strand over het algemeen drukker en bruisender. Ipanema Beach is drie kilometer lang, is ietwat rustiger en heeft een hogere standaard. De meeste mensen kennen Ipanema van het Braziliaanse slippermerk, dat staat voor een ontspannen levensstijl aan zee met de verfijning van de glamour van de stad. Eenmaal aangekomen bij Corcovado gaan we met het trammetje omhoog. Dwars door het Tijuca National Park, naar het iconische standbeeld van Christus de Verlosser. Vanaf hier heb je een waanzinnig uitzicht over de stad en de Sugarloaf, de Suikerbroodberg. Ook zie ik dat Rio best een groene stad is, met veel parken en bossen. 

Hierna bezoeken we de bijzondere, in piramidevorm gebouwde kathedraal San Sebastian. Ook gaan we naar Lapa, dé wijk waar je de bohemian levensstijl van Rio goed terugziet. Het hoogtepunt van Lapa is de Escadaria Selarón: een kleurrijke trap van kunstenaar Jorge Selarón. Deze trap is versierd met tegeltjes van over de hele wereld en er zit zelfs een tegeltje tussen met een afbeelding van Prinses Beatrix. 

Via deze trap kom je in de hoger gelegen wijk Santa Teresa. Santa Teresa barst van de cultuur en is net als Lapa erg kleurrijk. Ook vind je hier, net als in Lissabon, een historische tramlijn. Deze tramlijn verbindt Santa Teresa met het centrum beneden. We proeven hier de lokale snack Pão de queijo: kleine gebakken deeg rolletjes met kaas; en açai gemixt met banaan en granola. Açai is een paars besje vol met antioxidanten en vitamines dat enkel groeit aan palmbomen langs de oevers van de Amazone. Foodies van over de hele wereld zijn al enkele jaren verslaafd aan deze gezonde bes. Je vindt dit dan ook overal terug in de vele fruitbarretjes in de stad. 

Via de Olympic Boulevard gaan we vervolgens naar Harbour of The Future. Onderweg komen we langs een prachtige graffiti tekening. Deze tekening, gemaakt door Eduardo Kobra voor de Olympische Spelen, bestaat uit vijf gezichten van inheemse volkeren van over de hele wereld. In de haven zijn twee belangrijke musea: Rio’s Museum of Tomorrow, een wetenschappelijk museum, en het Museum of Contemporary Art. Vroeger stond deze wijk bekend als Little Africa. Daarnaast is deze wijk de geboorte van de samba. We passeren The Opera House en rijden aansluitend naar Belmond Copacabana Palace voor een inspectie.  

In de avond eten we tapas in Leblon, een hippe wijk met veel barretjes en restaurantjes. Hier is het altijd gezellig druk en vind je vele goede restaurants. Ik slaap bij het prachtige design hotel Emiliano

Foodtour door Rio

De volgende ochtend plof ik na een heerlijk ontbijt bij het zwembad op de rooftop neer. Hier geniet ik van een prachtig uitzicht op Copacabana Beach. Even later staat er een foodtour op het programma. We starten in de wijk Flamingo bij een markt. Hier wandelen we eerst langs de vis- en fruitkramen. Ik vind het altijd erg leuk en bijzonder om te zien wat er in het buitenland tentoongesteld wordt. We stoppen vervolgens bij een tentje om een sugar cane juice, oftewel een suikerrietsapje, te proeven. Hierna volgt een fruit tasting, waar we cashew fruit, jabuticaba, jackfruit, starfruit en mango proeven. Sommige fruitsoorten smaken bijzonder, maar het is wel allemaal erg lekker. 

Ook proeven we tapioca met kaas. Tapioca is ontstaan ten tijde van de Portugese kolonisatie als vervanging voor brood. In die tijd was er een tekort aan tarwemeel, terwijl cassave veelvuldig te verkrijgen was. Door het cassavemeel te mengen met water kun je er platbrood of een soort crêpes mee maken. Deze crêpes zijn zowel zoet als zout verkrijgbaar en met diverse vullingen, zoals kaas dus, maar ook met chocolade en bananen. Ik vind het heel erg lekker. Ik mag niet alleen proeven, maar ik zie ook hoe de crêpe bereid wordt. 

De tour gaat verder naar de wijk Lapa, waar ik gisteren ook al was. Hier strijken we neer bij Nova, een traditioneel Portugees restaurantje. De Portugezen hebben een prominente rol gespeeld in de geschiedenis van Brazilië en hun invloed is nog steeds voelbaar. Nova staat bekend om hun bier van de tap, de kabeljauw viskoekjes waarbij de vis gemengd wordt met aardappel en daarna gefrituurd, en het gerecht cabrito assado, geroosterd lamsvlees met een knapperige buitenkant en een zachte binnenkant. Dit gerecht wordt geserveerd met broccoli rijst en geroosterde knoflook chips. Het dessert is Pasteis de Nata. Hierna drinken we Caipirinhas, een Braziliaanse cocktail op basis van rum. Traditioneel gemaakt met limoen, maar eigenlijk zijn alle fruitsmaken mogelijk. Tijdens de laatste stops proeven we de originele Açai bessen en proosten we op een geslaagde tour. 

Morgen verruil ik de stad voor de natuur en reis ik af naar de Amazone. Ben je net zo enthousiast als ik over Rio de Janeiro of Brazilië in het algemeen na het lezen van dit reisverslag? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen! Bel me op 088-7755900 of mail naar barbara@talisman.nl.