Een Talisman expert krijgt de tijd en ruimte om zich te specialiseren in een aantal landen of regio's. Het beleid is erop gericht om daarnaast altijd een vorm van spreiding aan te brengen in de persoonlijke portefeuille. Dat voorkomt een vernauwing van de horizon, zo leert ons de geschiedenis. Evelyn Oostveen koos van meet af aan voor Azië en nam Zuid-Afrika als zijsprong erbij. Ze is daarnaast heel bewust de uitdaging aangegaan om juist de minder ontwikkelde landen als Laos, Cambodja en Vietnam beter te leren kennen. "Omdat in die landen het contact met de bewoners veel intenser is", motiveert ze haar opmerkelijke voorkeur. 

Dat in de minder ontwikkelde streken niemand vreemde talen spreekt, is voor mij geen obstakel: met handen en voeten kun je je prima verstaanbaar maken

Gids

Iedereen die ooit in het Verre Oosten is geweest erkent meteen het onvoorwaardelijk vriendelijke karakter van de mensen daar. Evelyn leerde de landen goed kennen door zonder enige terughoudendheid op de fiets te stappen. "Dan ben je onderweg om voortdurend stil te staan. Iedereen wil een praatje met je maken, als ze mijn camera zien moet acuut de hele familie op de foto. Ik kan ondertussen geen schatting meer maken over het aantal officiële ceremonies waarvoor ik ben uitgenodigd." Dat in de minder ontwikkelde streken niemand vreemde talen spreekt, blijkt geen obstakel te zijn: "Met handen en voeten red je het wel. Maar je hebt natuurlijk wel een gids bij je. Die neemt je mee door een miljoenenstad als Bangkok, maar ook door slaperige dorpen op het platteland. Daar waar de tijd stil lijkt te staan. Het grappige is dat je zonder voorbereiding al heel ver komt. De mensen zijn zo blij met jouw komst, dat ze je spontaan alles willen laten zien." Vietnam en Cambodja hebben vrij recent nog een trieste geschiedenis afgesloten. "Tegenwoordig is iedereen blij en kijkt vooruit, dat merk je overal. Ook al hebben ze nauwelijks bezittingen. Van blije mensen om je heen word je zelf ook heel blij!"

Aanstekelijk

"Als ik een tip mag geven, dan is dat het tempelcomplex Angkor in Cambodja. Dat moet je gezien hebben. Als de Borobudur prachtig is, dan is Angkor daarvan de overtreffende trap." Evelyns enthousiasme werkt aanstekelijk: Als je dit net als ik met eigen ogen hebt gezien, dan wil je dat het liefst met iedereen delen. Ik hou zo ontzettend veel van reizen naar dit deel van de wereld, dat ik blij ben dat het al heel lang mijn werk is. Het is tegenwoordig zelfs zo dat ik het gevoel krijg dat ik thuis kom zodra in uit het vliegtuig stap ergens in Azië. Heel intens, heel bijzonder allemaal."

Naast alle mooie ervaringen die ik heb meegemaakt in Azië ben ik ook erg blij dat ik al diverse reizen naar Zuid-Afrika heb mogen maken. De natuur is prachtig en het zien van het wildlife bezorgt me iedere keer weer kippenvel. Dit in combinatie met de wereldstad Kaapstad maakt Zuid-Afrika tot een van mijn favoriete landen."

Meer informatie over één van de bestemmingen van Evelyn?
Neem direct contact op via evelyn@talisman.nl

Evelyn's favoriete excursies