Geplaatst op

V andaag vlieg ik naar Colombia, onze nieuwe Talisman bestemming. Ik ben er al eens geweest, maar ik kijk ernaar uit om deze bestemming nu zes jaar voor Talisman te ontdekken.

Koffie driehoek

Ik start de reis in de koffiedriehoek. Deze prachtige regio staat bekend om zijn uitstekende koffieproductie, glooiende heuvels, waxpalmen en authentieke kleurrijke dorpjes. Ik verblijf in Hacienda Bambusa. Met 7 kamers en pool suites is dit echt een leuk boetiek hotel. Voorheen was deze Hacienda een woonhuis, voordat het werd omgevormd tot een charmant boetiekhotel, typisch Talisman. Deze Hacienda ligt heel rustig in de natuur en wordt omringd door tropische fruitsoorten, Cacao- en bananenplantages. Bij aankomst word ik hartelijk ontvangen met een heerlijk vruchtendrankje Lulo, lekker fris. Ik verblijf in een private pool suite, een prachtige kamer met een ruim terras. Hacienda Bambusa is een paradijs voor vogelliefhebbers, met meer dan 160 verschillende vogelsoorten, waaronder papegaaien, ibissen en de roodstaart kolibrie. Als ik in de ochtend onder het genot van een kopje koffie op mijn terras zit, vliegen de kolibries ook af en aan. 

In de ochtend bezoeken we een Cacaoplantage. Deze boom levert cacaobonen, waarvan onder meer chocolade wordt gemaakt. Dankzij het tropische klimaat is de grond hier heel vruchtbaar en ideaal voor de teelt van een grote variëteit aan fruitsoorten: mango, papaya, banaan, ananas, guave, passievrucht, avocado, lulo en citrusvruchten. We verlaten de Hacienda en vertrekken richting een koffie farm. Onderweg brengen we een bezoek aan een fruitmarkt. Een centrale marktplaats, waar we alle vruchten die in de omgeving groeien verkocht worden. We passeren onderweg ook stalletjes met felgekleurde bloemen in alle kleuren, maar zo ontzettend fel gekleurd dat ze nep lijken, maar het blijken de echte kleuren te zijn. Koffie is het belangrijkste exportproduct van Colombia, gevolgd door bloemen.

Aangekomen op de koffiefarm krijgen we een rondleiding, waarbij we wandelen door de plantages en de tuin. Casa Vieja is een familiebedrijf in de regio Quindío. Deze middelgrote koffieboerderij van ongeveer 14 hectare is gelegen nabij Quimbaya en wordt beheerd door de familie Granada, die al generaties lang koffie produceert. Het bedrijf staat bekend om zijn duurzame landbouwmethoden en de productie van hoogwaardig Café de Altura (hooglandkoffie). In Colombia wordt uitsluitend Arabica-koffie geteeld, bekend om zijn milde smaak, rijke aroma en lage bitterheid. De teelt vindt plaats op hoogtes tussen 1.200 en 1.800 meter. Santiago vertelt vol passie over zijn familiebedrijf, het koffieproductieproces en over de planten en vruchten en bloemen uit de tuin. De bloemen op Finca Casa Vieja zijn geplant door de oma van Santiago Granada. Zij houdt enorm van bloemen. Na de wandeling krijgen we een lunch geserveerd volgens het farm-to-table principe, heel puur en heel vers! We genieten van onder andere een avocadosalade, een frisse mangosalade, arepa (maïspannenkoekjes) en een pompoen soep. We sluiten af met koffie met iets zoets. 

We rijden naar het stadje naar Filandia erg charmant en bekend om de kleurrijke architectuur. Onderweg zien we kunst in de rotswanden. Deze vorm van kunst wordt Barranquismo genoemd. Barranco staat voor klif “cliff art”. Kunstenaars gebruiken muren als canvas om de trots van de regio uit te drukken, met kleuren afbeeldingen van koffieplukkers, flora, fauna en lokale tradities. Ook passeren we het vroegere Salento. In het oude Salento zien we mandenmakers aan het werk. Zij maken traditionele manden van natuurlijk materiaal zoals bejuco (een soort liaan). Deze manden worden onder andere gebruikt voor het dragen van koffiebonen tijdens het plukken. In Filandia proef je het echte authentieke Colombia. We maken een leuke wandeling door dit stadje en proeven voordat we terug gaan Pan de bono. Dit is een heerlijk licht zoet broodje gemaakt met cassavemeel (yuca), kaas en eieren gevuld met kaas. Het wordt vaak warm gegeten bij het ontbijt of als snack, heerlijk. Hierna rijden we naar ons hotel.

Ik start deze ochtend met een wandeling naar een nabijgelegen waterval, een leuke activiteit voor na het ontbijt. Dan wordt ik door Pedro mijn gids opgehaald in een rode Willy. Deze kleurrijke oude jeeps zijn het belangrijkste vervoermiddel voor zowel toeristen als locals. De jeep van de familie van Pedro komt uit 1971 en is helemaal opgeknapt. Greta en ik staan achterin de jeep. Op die manier hebben we het minste last van de onverharde wegen en genieten we van het prachtige uitzicht op de omringende natuur. Valle de Cocora is een van de meest iconische natuurgebieden in Colombia. Dit dal staat bekend om zijn indrukwekkende waxpalmen, dit is ook het nationale symbool van Colombia. Deze palmbomen zijn de hoogste palmbomen ter wereld, ze kunnen wel 60 tot 70 meter hoog worden. Deze palmen hebben een slanke stam die het mogelijk maakt om de sterke bergwinden te weerstaan. Na de hike rijden we naar de laatste boerderij, een stierenboerderij. Hier staat picknick klaar. De locatie is magisch en de uitzichten prachtig, met niemand anders om ons heen. De boerderij is een landbouwbedrijf dat zich richt op het fokken en houden van stieren en is een taurineschool. De boerderij geeft trainingen en biedt onderdak aan toekomstige toreros of toreadors. We mogen een kijkje nemen in het huis, super interessant. Overal hangen stierenkoppen en foto’s van stierenvechters. Stierengevechten waren erg populair in Colombia, maar is sinds een jaar verboden.

Hierna rijden we naar Salento voor de lunch. Na de lunch spelen we een potje Tejo. Tejo is de nationale sport in Colombia. Het is een werpsport waarbij je een metalen schijf moet gooien naar een doelwit in een klei oppervlak. Rond dit doelwit zijn kleine papieren zakjes met buskruit geplaatst. Het doel is om de tejo zodanig te gooien dat hij het midden van het doel of een van de buskruitzakjes raakt, wat een luide knal veroorzaakt. We wandelen na het spel nog even door het stadje Salento. Ook Salento staat vol met kleurrijke huisjes. Het heeft heel veel toeristenwinkeltjes en is een stuk drukker dan Filandia.

Barichara

Om 04:15 uur gaat de wekker. Ik heb vandaag een vlucht naar Bogota en aansluitend een vlucht naar Barichara. Hier worden we ontvangen met champagne en vliegen we aansluitend privé in circa 50 minuten naar San Gil. Vanaf deze luchthaven is het nog circa 40 minuten rijden naar Barichara. We verblijven de komende drie nachten in een privévilla: Casa del Presidente. Deze villa is werkelijk prachtig. Vol met kunst, aankleding “handmade in Barichara”, een fijn zwembad, jacuzzi en een prachtige tuin vol met bloemen. We frissen ons op en dan wordt er een heerlijke traditionele Colombiaanse 3-gangen lunch geserveerd. 

Hierna maken we een historische wandeling door Barichara: verhalen en cultuur van Barichara. Barichara is een van de mooiste en best bewaarde koloniale stadjes van Colombia met een charmante rustige sfeer, geplaveide straten, witgekalkte huizen en een koloniale architectuur. Het is erg authentiek. Het stadje heeft strikte bouwvoorschriften en is erg geliefd bij kunstenaars en schrijvers. Vrijwel alle huizen zijn witgekalkt. De huizen zijn gebouwd met een traditionele techniek genaamd, tapia pisada, gestampte aarde samen met het fundament van lokale steen. Veel huizen hebben centrale patio’s met planten en waterfonteintjes als decoratie. Iedereen mag zijn eigen kleur kiezen voor kozijnen, deuren en ramen. Groen geeft aan dat het huis bewoond werd of wordt door families die al generaties lang in Barichara wonen. Je ziet hier veel boetiek hotels, cafés, kunstgalerijen en het plaatselijke taxi vervoer is de tuk tuk. Barichara wordt gedeeltelijk omringd door canyons, een landschap met diepe kloven, rotsformaties en groene bergen en in de omgeving zijn veel outdooractiviteiten mogelijk als raften, paragliden, hiken en mountainbiken. 

Geroosterde dikke bil mieren zijn een lokale delicatesse en dat moeten we natuurlijk proeven. De vleugels van de mieren worden verwijderd voordat ze geroosterd of gefrituurd worden. We gaan terug naar onze villa en frissen ons op. Vanavond dineren we in restaurant Epice, een heel goed Libanees restaurant. Blijkbaar zijn er in Colombia veel Libanese invloeden, waaronder ook in regio Cartagena. Ze kwamen vooral via de Caribische kust aan in havensteden als Cartagena en Barranquilla. Na het diner nemen we een tul tukc terug naar de villa.

We lopen vandaag de wandeling: Camino Real. De Camino Real loopt tussen Barichara en Guane. Dit is een historische en groene wandelroute van ongeveer 6 kilometer. De route is oorspronkelijk aangelegd door de inheemse Guane bevolking. Het pad is grotendeels verhard met ongelijke platte stenen. Mooie vergezichten en we spotten een paar keer de barranquero vogel, een opvallende vogel van groen, blauw met turquoise en een kenmerkende zwarte gezichtsstreep. Als we in Guane aankomen, verkoelen we met een Corona biertje en worden we aansluitend per tuk tuk naar restaurant Lucía gebracht. Lucía is een verfijnd Italiaans restaurant en de lunch is verrukkelijk. Hierna staan de tuc tucs weer klaar om ons terug naar de villa te brengen.

We frissen ons op en dan staat de volgende experience op het programma: handmade Barichara. Barichara staat bekend om zijn ambachtelijke tradities, waaronder manden vlechten, hier is de eerste stop. Ons volgende bezoek is aan Taller de Papel. Dit is een atelier waar papier op traditionele wijze wordt geproduceerd uit natuurlijke vezels zoals fique, agave en piña, oftewel ananas. Hier krijg je uitleg van het volledige proces van de papierproductie. De laatste stop is een locatie waar je aarde kan verven. Aarde verven is een traditionele techniek waarbij kleurstoffen worden gemaakt van natuurlijke materialen zoals klei, mineralen, gesteente, en planten. We nemen na de rondleiding de tuc tucs terug naar de villa, waar we vanavond ook dineren, ook wel een keer fijn! Na wederom een heerlijk diner met ceviche en als hoofdgerecht forel met quinoa sluiten we deze dag af.

De volgende dag staat een bezoek aan een koffie hacienda op het programma: Café Alfania. We worden hartelijk ontvangen door Carlos en zijn hond Mambo, waarna we starten met een wandeling door de koffieplantage. De Caracolí bomen zorgen voor schaduw boven de koffieplanten. Dat doen ze om twee redenen: ten eerste bieden ze bescherming tegen de zon, en ten tweede zorgen ze ervoor dat de koffie trager groeit wat de bonen uiteindelijk veel smaakvoller maakt. Na de wandeling worden we verwelkomd in het prachtige familiehuis voor een proeverij van de biologische koffie, vergezeld van lokale lekkernijen zoals arepas, tamales, jam en geitenkaas. De geitenkaas helpt om de smaakpapillen te resetten tussen de verschillende koffies door. Ook opa en het huispaard komen nog even langs. Echt een authentieke ervaring.

Vanavond dineren we bij Elvia Cocina Local, het beste restaurant van Barichara. Elvia richt zich op de moderne Colombiaanse keuken met nadruk op lokale ingrediënten en seizoensgebonden producten. Chefkok Rafael Buitrago, die ervaring opdeed in restaurants als El Chato in Bogotá, combineert hier traditionele smaken met innovatieve technieken. De dikke bil mier staat vanavond centraal, want het is het seizoen.

Bogota

Vandaag hebben we een reisdag. We vliegen vandaag met een privévlucht van San Gil naar Bucaramanga. Deze vlucht duurt maar 12 minuten. We hebben prachtige uitzichten en vliegen over de canyon. We stappen over op een commerciële vlucht naar Bogota. We worden bij aankomst in Bogota opgehaald en verblijven de komende twee nachten in hotel Four Seasons Bogota. Vanavond dineren we casual in het Casa restaurant direct naast Four Seasons Bogota.

Deze ochtend vertrekken we om 8 uur, na een licht ontbijt. We brengen we met gids tevens chef Julian een bezoek aan een van de beroemdste markten van Bogota: La Plaza de Mercado de Paloquemao. Het is een levendige en kleurrijke markt die bekend staat om zijn enorme verscheidenheid aan producten en de energieke sfeer die er altijd hangt. We starten met een wandeling over de kleurrijke bloemenmarkt. We strijken neer bij een zaakje dat gespecialiseerd is in pan de bono. We proeven verschillende varianten, waaronder pan de Bono met guava. In Colombia is het gebruikelijk om chocolademelk te drinken, vaak als ontbijt of tussendoortje. In de warme chocolademelk van pure cacao wordt kaas toegevoegd, die dan langzaam smelt, best lekker. We wandelen verder over de markt langs de verschillende fruitstalletjes, wat een variëteit heeft aan tropische vruchten en groenten. We hebben een tropische vruchten tasting, vruchten als lulo, maracuya, guayaba, mango, borojo, pitaya, corojo, zapote, chirimoya en tamarillo, die variëren van zoet en zuur tot romig komen tijdens de tasting voorbij. Heerlijk al dat fruit. Lechona is een gerecht waarbij een varken wordt gevuld met rijst, groenten, kruiden en soms vlees, en daarna langzaam wordt geroosterd en er zijn ook verschillende varianten van Empanadas te proeven.

We ontmoeten Angelina. Angelina is de museumgids in Bogotá, weet alles van mode, is een shop art curator en heeft ook een eigen galerie. Ze kent iedereen en kan veel regelen. We wandelen door Bogota en bezoeken het goudmuseum. Dit museum herbergt een uitgebreide collectie van meer dan 34.000 gouden objecten. De objecten weerspiegelen de inheemse culturen van vroeger. De beeldjes die we zien van de inheemse bevolking hebben een bolle wang, deze wang is gevuld met Coca, grappig weetje. We lopen wat door de straten, bekijken enkele kleurrijke stalletjes en bezoeken een kerk. Op Plaza Bolívar, het belangrijkste plein, maken we een stop. Het plein is genoemd naar Simón Bolívar, de beroemde leider van de onafhankelijkheidsbeweging. Aansluitend hebben we een korte rondleiding door het Botero Museum. Het is een kunstmuseum dat volledig gewijd is aan het werk van de beroemde Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero. Fernando Botero staat wereldwijd bekend om zijn karakteristieke stijl van het afbeelden van volumineuze figuren van mensen en objecten. Graffiti in Bogotá is een van de meest opvallende en culturele aspecten van de stad. Het wordt vaak gezien als een vorm van zelfexpressie, protest en kunst. Er is een regel die stelt dat graffiti minimaal een jaar moet blijven staan, uit respect voor het werk en de boodschap. Tijd voor een late lunch. In restaurant La Salva Patria genieten we van een typische Colombiaanse lunch. Dit was echt een hele culinaire andere ervaring, typisch Colombiaans, typisch Talisman. Wederom echt heerlijk!

Medellín

We vliegen vandaag naar Medellín. Bij aankomst in Medellin worden we opgehaald. We rijden naar een typisch Andean town net buiten Medellin om een exclusieve orchideeën kwekerij te bezoeken. Colombia heeft meer dan 4000 verschillende orchideeën, wel mooi, echt voor de bloemenliefhebber. Ze kweken hier naast de orchideeën ook hortensia’s. Het verven van hortensia's in fellere kleuren op aanvraag blijkt heel populair, vooral bij latino’s in Miami. Na de lunch op deze farm, rijden we in ongeveer anderhalf uur naar Medellin. We verblijven hier in het mooie boetiek hotel El Cielo. Hier zit El Cielo restaurant, wereldwijd staat dit restaurant bekend om zijn bijzondere 17-gangen gastronomische ervaring onder leiding van chef Juan Manuel Barrientos.

Medellín heeft een sterke focus op innovatie en stedelijke ontwikkeling met moderne infrastructuur, zoals het beroemde metronetwerk en kabelbanen die de hoger gelegen wijken verbinden, maar het heeft vooral een reputatie vanwege drugsgerelateerd geweld en Pablo Escobar. Medellín bestaat uit 16 comunas en de stad is onderverdeeld in 6 niveaus van welvaart. Niveau 6 is de upper class, en Comuna 13 valt in een lager niveau. Niveau 6 betaalt dan ook een hogere belasting dan de lagere niveaus, wat op zich een heel goed systeem is. Wij bezoeken vandaag met onze gids Juan Carlos Comuna 13, wereldberoemd om het geweld, de armoede en de drugshandel. Comuna 13 heeft een grote transformatie doorgemaakt door graffiti, muziek en straatkunst. Wat ooit een plaats van conflict was, is nu de plek voor lokale kunstenaars die hun verhalen vertellen door middel van kleurrijke muurschilderingen, dans en muziek. We maken een wandeling door deze boeiende wijk gevolgd door een Afro Flow workshop.

Muziek en dans hebben een cruciale rol gespeeld in de transformatie van Comuna 13. We leren van deze gasten, die tussen geweld zijn opgegroeid, hoe zij geleerd hebben emoties te uiten en uiteindelijk konden ontsnappen aan de harde realiteit. Het heeft hun levens compleet veranderd. We horen het levensverhaal en het pad dat hen heeft gebracht waar ze nu staan. Ze brengen dit nu over aan de volgende generatie en geven gratis muziek- en danslessen aan kinderen in de Comuna. Om ons mee te nemen in hun leven en emoties maken we samen muziek. Een andere mooie ontwikkeling zijn de groene terrassen. Deze terrassen zijn gebouwd op de daken van de huizen in Comuna 13. Vroeger gingen moeders en vaders de wijk uit om te werken, terwijl de kinderen vaak alleen thuis waren. Geweld en het risico om op het verkeerde pad te belanden lagen op de loer. Dankzij de groene terrassen, waar sla en groenten worden verbouwd, kwam en is er nu werkgelegenheid voor de moeders. Zo konden en kunnen zij dicht bij hun kinderen blijven, in de wijk en is er sociale controle.

In familierestaurant Donde Darío hebben we aansluitend een authentieke echte Colombiaanse lunch met krokant varkensvlees, yucca wortel, rijst en een rijke bonenstoof. Dan bezoeken we het Memorial Park in Medellín en horen alles over Pablo Escobar. Dit is de plek waar vroeger een van zijn huizen stond. Dit park wordt nu vooral gezien als een symbool van herstel en hoop voor de stad na de gewelddadige jaren van de jaren 80 en 90. Super interessant. In het park staat onder meer een beeld dat politieagenten herdenkt die tijdens het geweld zijn vermoord. Pablo Escobar loofde geld uit voor iedereen die een politieagent doodde. Een interessante dag.

Tayrona

We vliegen vandaag naar Santa Marta aan de Caribische kust. Hier stappen we over naar warme tropische temperaturen. Bij aankomst volgt een transfer naar Los Naranjos, een kustgebied. Hier bezoeken we een aantal hotels. We verblijven de komende twee nachten in Tewimake. Deze eco-lodge is gelegen aan de oevers van de rivier Don Diego, in het hart van de Sierra Nevada de Santa Marta. Apen en papegaaien heten ons al welkom. Even afkoelen in de plunge pool en daarna schuiven we door naar het diner.


Vandaag bezoeken we in de ochtend de Kogui gemeenschap, een unieke ervaring. We worden verwelkomd door een Mamo, een spirituele leider, die ons begeleidt tijdens een rondleiding door het dorp. Deze inheemse groep leeft voornamelijk in de Sierra Nevada en staat bekend om hun diepe spirituele band met de natuur en hun traditionele levenswijze. De Kogui dragen witte katoenen kleding dat staat voor symbool van zuiverheid. Het dorp bestaat uit ronde hutten met rieten daken en de Kogui gemeenschap is zelfvoorzienend. Er lopen geen andere toeristen rond en het is leerzaam en respectvol. Tijdens onze rondleiding vernemen we ook meer over de rolverdeling binnen de gemeenschap. Zo slapen vrouwen op de grond, die zijn verbonden met de aarde en de aarde is verbonden met vruchtbaarheid. De mannen slapen in hangmatten, de hangmat symboliseert afstand tot het aardse en de hangmat is dichterbij het spirituele domein.


De poporo is het belangrijkste symbool van een volwassen man zijn. Alleen volwassen mannen mogen het gebruiken. Het is een kleine kalebas gevuld met fijngemalen zeeschelp, die wordt gebruikt in combinatie met cocabladeren. Het gebruik ervan is een dagelijkse rituele handeling, waarbij de man mediteert en communiceert met de geestelijke wereld. In de Kogui-cultuur wordt de vrouw gezien als vertegenwoordiger van moeder aarde, omdat coca een heilige plant is, mogen alleen vrouwen de bladeren plukken. Alleen mannen mogen de bladeren gebruiken, ze worden gebruikt als groet als mannen elkaar tegenkomen. Vrouwen in de Kogui-gemeente maken vaak de traditionele tassen, die bekend staan als mochilas. Deze tassen zijn een belangrijk onderdeel van hun cultuur, en het maken ervan is een kunst die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Er lopen in dit dorp vooral veel schattige kinderen rond, allemaal fotogeniek. Om te bedanken voor het bezoek geven we een donatie. Onze lokale partner doet dit op een respectvolle manier om van tevoren te vragen waar behoefte aan is. We doneren pannen en kookolie. Na het bezoek aan het dorp gaan we terug naar Tewimake voor de lunch. Na de lunch gaan we richting de Don Diego Rivier, we kunnen kiezen uit tuben, kajakken of suppen. Ik ga voor de sup, we dalen de rivier af met uitzicht op de regenwouden en spotten brulapen en exotische vogels. Wanneer we het punt bereiken waar de rivier uitmondt in de zee, staat er een picknick voor ons klaar: wijn, kaas, fruit en andere lekkernijen. Echt mooie verrassing, we genieten van de ruige kust onder het genot van een drankje. 

Via de Sierra Nevada naar Cartagena

Vandaag reis ik via de Sierra Nevada naar Casa Oropéndola. Deze privé villa is gelegen in het nevelwoud. Het huis is prachtig van hout en sfeervol ingericht. Met name het uitzicht vanaf het huis is verbluffend. Echt een aanrader en een hotspot voor liefhebbers van natuur, vogels spotten en wandelaars. De regio heeft watervallen, tropisch regenwoud en een grote biodiversiteit. Bij het huis wordt ook koffie verbouwd, er is altijd een host, tevens gids en een chef-kok aanwezig. Er staat bij aankomst vers fruit voor ons klaar met een drankje, dus we hebben even de tijd om te genieten van het mooie uitzicht. Een uniek verblijf voor de Talisman reiziger. We reizen verder naar Cartagena. Ik verblijf hier in hotel Casa Pestagua. Dit is het enige hotel in Colombia dat deel uitmaakt van Relais & Châteaux. Bij aankomst staat een rum & chocolate tasting op het programma en aansluitend diner in restaurant Rabo de Pez, hier hebben we echt zalig gegeten, ook weer een top restaurant! 

Cartagena

Deze ochtend staan er na een vroeg ontbijt twee excursies op het programma: stories and people of el Centro & local life and street art of Getsemani. Cartagena is een historische stad aan de Caribische kust van Colombia. Koloniale architectuur, kleurrijke gebouwen, balkonnetjes met bloemen en geplaveide straatjes. De stad heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw, toen het een belangrijk centrum was voor de Spaanse koloniale handel en een strategische haven. De stad fungeerde als doorvoerhaven waar Afrikaanse slaven werden aangevoerd en vervolgens verspreid werden naar plantages en mijnen in de regio. De stad is zeer levendig met verkopers en entertainment, het is even wennen als je door de straten loopt. Je ziet ook veel vrouwen in traditionele, kleurrijke kleding die fruit dragen, een beeld dat diep geworteld is in de Afro-Colombiaanse cultuur en geschiedenis. Dit beeld wordt nu gebruikt om foto’s van te maken, maar vroeger verkochten deze vrouwen echt fruit in deze straten. Verder heeft de stad veel leuke design kleding- lokale art en interieur winkels. De wijk Getsemaní is een levendige, historische wijk in Cartagena, bekend om zijn cultuur, kunst en kleurrijke straatleven. Het ligt net buiten de ommuurde stad en was vroeger de eerste wijk en een arbeiderswijk. De wijk is getransformeerd tot een trendy, artistiek gebied met veel hostels, cafés, straatkunst en muziek. Alle muren zijn prachtig bedekt zijn met kleurrijke muurschilderingen die ook hier weer politieke en sociale thema’s benadrukken. We worden afgezet bij de crazy salsa dansschool, want we krijgen een salsa les.


Na de salsales lunchen we bij Celele. Dit restaurant staat op nummer 16 van de beste restaurants in Latijns Amerika. Chef-kok Jaime Rodríguez bracht jaren door aan de Caribische kust van Colombia met inheemse volkeren, om nieuwe smaken en ingrediënten te ontdekken en documenteerden recepten die dreigden verloren te gaan. Dit project, genaamd Proyecto Caribe Lab, vormt nog steeds de basis voor het concept van het restaurant. Je kan hier a-la-carte eten of kiezen voor een 10- gangen verrassingsmenu. Vanavond hebben we een Caribische kookles op het programma staan met diner. Leuk om zo meer te leren over de Caribische keuken en de ingrediënten. Na dit diner gaan we naar Getsemani, naar Café Havana, want de salsales moeten we natuurlijk in praktijk brengen. Café Havana is een iconische salsa- en cocktailbar en het wordt een gezellig avondje uit.

Vandaag gaan we per speedboot naar Barú & de Rosario Eilanden, Island hoppen en verschillende hotels en villa's bezoeken. Agua Baru boetiekhotel van de Mustique collection, is onze volgende hotelinspectie. Dit hotel heeft geen strand en is gelegen tussen de mangrove. Als je wilt relaxen na een reis buiten de stad is dit een hele leuke Talisman ontdekking, als het strand iets minder belangrijk is.


Na de hotels inspecties is het even tijd om af te koelen in de zee en genieten we aansluitend van een lunch bij Sabai. Dit is een heerlijke plek en zitten met een tafel onder de palmbomen en onze voetjes in het zand. Hier eten we ceviche en heerlijke vis met rijst, soort paella. Na de lunch varen we terug naar Cartagena. Met ieder bezoek aan de Rosario eilanden & San Bernardo National Park doneert onze lokale partner aan Orika, hiermee dragen ze bij aan de bescherming van het marine- en ecosysteem.


Vandaag bezoeken we de Bozurto markt, Cartagena vanuit een ander perspectief. Deze markt is niet zo geordend als de markt in Bogota. We moeten dichte schoenen aan en worden gewaarschuwd voor de vis- en vleeslucht. De markt is rommelig, wel met veel kleur en we murwen ons door de verschillende stalletjes heen. De interactie met de mensen is super leuk. Iedereen maakt contact en is vrolijk. Dan loop je door de visafdeling, vlees en dan sta je voor een dj, waar wat salsa moves voorbij komen. Een verrassende stop is waar pamfletten worden geverfd om bijvoorbeeld salsa feesten aan te kondigen. Onder het genot van een Cartagena biertje wordt voor ons een pamflet geverfd, welkom in Cartagena. We worden na dit bezoek afgezet in het centrum van Cartagena. We lopen nog een rondje door de oude stad en dan komt deze prachtige reis ten einde. 

Colombia ontwikkelt zich de laatste jaren enorm goed. Dat nog niet alles perfect is, heeft juist ook zijn charme. Wat heb ik genoten van Colombia, de sfeer, de vriendelijkheid en warme houding van de mensen. Colombia, gracias por tu calidez y magia!

Wil je meer weten over deze reis of over een mogelijke reis door Colombia? Neem dan contact met mij op, ik zit vol verse inspiratie. Mail me op barbara@talisman.nl of bel naar 088-7755900