Bijzonder overnachten in de Alentejo

Op een ruig terrein in de binnenlanden van de Alentejo bent u hier te gast bij de achtste generatie eigenaren van dit landgoed. Aan de leiding staat José António Uva. Hij groeide op in Lissabon maar spendeerde al zijn zomers hier op het landgoed waar hij werd geïnspireerd door de verhalen uit het verre verleden. Hij raakte vastbesloten om de oorspronkelijke setting en sfeer weer terug te brengen en dat is de insteek geweest van een ambitieus project dat zo'n 14 jaar duurde. Samen met archeologen, tuinarchitecten en ontwerpers is het verhaal van het landgoed tot leven gebracht. Het resultaat is verbluffend, een 'farm retreat', ver weg van het hectische leven, volledig in harmonie met de natuur en doordrongen van een eeuwenoude geschiedenis. Een wandeling over het gehele landgoed duurt maar liefst zes uur. Van de bloemige graslanden met 220 koeien, langs de olijfgaarden, naar de wijnranken. Er liggen zelfs twee meren op het terrein. U zult u steeds weer verbazen over de diversiteit van het landschap welke ook vogels enorm aantrekt. Maar liefst 75 soorten huisvesten zich hier permanent of tijdelijk als rust- en oplaadpunt tijdens de trek. In totaal wordt er zo'n 300.000 kilo aan haver, olijven en druiven geoogst.

São Lourenço do Barrocal ligt in het binnenland van de Alentejo, vlakbij de Spaanse grens, aan de voet van het middeleeuwse stadje Monsaraz. Dit charmante dorpje met witgepleisterde huizen wordt gezien als een van de mooiste dorpjes van Portugal. Ook het stuwmeer van Alqueva is vlakbij.

Slapen

U vindt op het landgoed 24 kamers waaronder twee suites. Centraal staat de zogenaamde Monte, een verzameling originele boerenhuizen die van oudsher de kern van het landgoed vormen. Er zijn verschillende kamercategorieën gecreëerd. De kamers zijn voorzien van het nodige comfort maar dat doet niets af aan het historische gevoel waarvan dit hele landgoed zo doordrongen is.

Beleven

São Lourenço do Barrocal beschikt over een heerlijk, langgerekt zwembad waar het zeer goed toeven is, maar er is ook een kleiner zwembad bedoeld voor enkel volwassenen. Ook de spa is een plek van ultieme ontspanning. Hier wordt een keur aan schoonheidsbehandelingen en massages aangeboden. Tevens worden er fitness, yoga en pilates lessen gegeven, in groepsverband of naar keuze met een Personal Trainer. 

Het is maar goed dat de tijd hier op het platteland zo langzaam gaat, want er is zoveel te beleven. Maak een mooie wandeling over het landgoed. Het team van José vult graag een picknickmand voor u om op een zelfgekozen plekje te gaan genieten. U kunt ook een van de fietsen pakken om het landgoed op twee wielen verder te verkennen. Maak een begeleide rit te paard of trek er op uit met een archeoloog. Manuel Caldo ontrafelt een deel van de geheimen van de grote rotsen die u verspreid over het ruige terrein van São Lourenço aantreft. 

Een wijnproeverij mag natuurlijk ook niet ontbreken. Hier op landgoed worden een aantal fantastische wijnen geproduceerd. U gaat ze proeven en komt alles te weten over het gehele proces. Het is ook mogelijk om onder begeleiding van een gids meer te weten te komen over de olijfgaard en de hier geproduceerde olijfolie. Een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt is het maken van een ballonvaart. De ballon stijgt op vanaf het landgoed op en laat u op het tempo van de wind de Alentejo vanuit een heel ander perspectief zien. Een unieke beleving (mogelijk voor iedereen vanaf zes jaar en met een minimale lengte van 1.20 m.) 

Voor de kinderen is er een spannende schattenjacht uitgezet waarbij ze het terrein op speelse wijze leren kennen. In de speciaal ingerichte kamer voor kinderen kunnen ze naar hartenlust knutselen, bordspelletjes spelen of een film kijken. U bevindt zich hier op een van de beste plekken om sterren te kijken. UNESCO heeft deze regio zelfs erkend als allereerste “Starlight Tourism Destination”. Vlakbij São Lourenço bevindt zich een sterrenwacht met planetarium en telescoop. Een unieke plek voor jong en oud om meer te leren over ons universum. De Alentejo leent zich ook goed om per fiets te verkennen. Op eersteklas Pinarello fietsen of per Mountainbike geniet u van een heerlijke tocht over onverharde wegen dwars door het platteland. Speur naar historische dorpjes, verlaten kluizenaarswoningen en kastelen. En maak wanneer u maar wil een stop bij een van de lokale boerenbedrijven om van hun zelfgeproduceerde kaas, brood en wijn te genieten. De dorpjes in de Alentejo zijn prachtig. Vanaf de Estate ziet u het eerste dorp al liggen. Hoog boven u uit, op een stijle rots, torent het middeleeuwse Monsaraz, een prachtig bewaard gebleven stadje. Het is heerlijk slenteren in het autovrije centrum door de smalle straatjes met kinderkopjes. Geniet van het trage tempo op de dorpspleinen en de lokale producten in de winkeltjes.

U kunt er ook op uittrekken naar het stuwmeer van Alqueva, een van de grootste aangelegde meren van Europa, in de rivier de Guadiana. Behalve een vogelparadijs ook het mekka voor de liefhebber van wateractiviteiten. Per zeilboot, kano of kajak kunt u er op uit. Sensatiezoekers kiezen misschien liever voor wakeboarden of waterskieën. Bezoekt u ook het dorpje Aldeia da Luz. Door de aanleg van het stuwmeer kwam het onder water te liggen en is het noodgedwongen verplaatst. Het opgerichte museum geeft een goed beeld van het oorspronkelijke dorp.

Eten & Drinken

Het menu in het Farm to Table Restaurant omvat allemaal eerlijke gerechten uit eigen tuin of van kleinschalige, lokale ondernemers. Typische Alentejo gerechten geroemd om hun eenvoud en smaak. Van halverwege de lente tot het begin van de herfst opent een tweede restaurant. Hortelão; bij het zwembad en de moestuin met buitenkeuken. Comfortabele zomergerechten met een sterk wisselend menu worden ook hier zoveel mogelijk uit eigen tuin, direct op uw bord, geserveerd. Al het vlees is biologisch gecertificeerd. De zaterdagavonden in Hortelão zijn een feest. Plaatselijke muzikanten komen dan naar het landgoed en trakteren u op een bruisend repertoire jazzy nummers. São Lourenço beschikt over twee bars. In een prachtige, koepelvormige ruimte, ooit onderdeel van een olijfoliemolen vindt u de ideale setting om de wijnen van het landgoed te proeven. Of kies voor een cocktail in de meer informele bar bij het zwembad.