Door: Familie Streefkerk
In de laatste week van 2016 en de eerste week van 2017 maakten wij een prachtige rondreis door betoverend Myanmar.

De reis begon met een ontspannen tussenstop in The Peninsula in Bangkok. Een ideale 1 nacht stop om bij te komen van een prima vlucht. Prachtig uitzicht over Chao Phraya rivier. Een mooi zwembad waar onze zoon van 14 prima kon ontspannen. Even de rivier over om Bangkok op te snuiven en een lokaal biertje te drinken.

De volgende dag een 2 uur durende vlucht naar de eerste bestemming in Mandalay. Bij aankomst waan je je direct in een andere wereld. Veel lokaal verkeer op de weg en ook het eerste rood van de monniken. Wij verbleven in het charmante Red Canal hotel. Een sfeervol hotel aan de buitenrand van de binnenstad van Mandalay. Behalve de sfeer heeft dit hotel het voordeel dat het in een levendige buurt ligt. In het hotel merk je daar niets van. Een aanrader is om in de morgen of namiddag het hotel uit te lopen. Kleurrijke arbeiders werken aan het kanaal en een bezoek aan de lokale kapper is een aanrader. Mandalay is een aantrekkelijke stad. Natuurlijk mogen een bezoek aan het Mahagandayon klooster met de honderden monniken en een bezoek aan de U bein brug niet ontbreken. Een hoogtepunt aan Mandalay is lokaal eten op de avondmarkt. De stad bruist en de kleurrijke mensen zijn uiterst vriendelijk.

Na enkele dagen vertrekken wij per auto ,door het mooie landschap, voor een tussen stop in Yandabo home. Een prachtig kleinschalig ressort met eigen woningen direct aan de Ayarwaddy rivier. De prachtig moderne architectuur van de woningen met het prachtige uitzicht is zeer bijzonder. Om de woningen liggen een aantal dorpjes waar de tijd heeft stilgestaan. Ook hier is een wandeling in de morgen ,wanneer de nevel optrekt, de moeite waard. Een oase van rust. Het aan de overkant gelegen dorpje met buffels is zeer de moeite waard. Yandabo home is de perfecte plek om de sfeer van authentiek Myanmar te proeven en wat ons betreft niet te missen. We zijn blij dat we hier niet voor een vlucht hebben gekozen.

De volgende dag vertrekken wij met onze lokale gids per fiets door het binnenland. 5 kilometer lang zie je de mensen werken op het land. Na een 2 uur durende reis per auto leggen wij per privéboot de laatste kilometers af om aan te komen in Bagan. De avond valt en het sprookjesachtige uitzicht over de pagodes is overdonderd. Wij verblijven in de Bagan Lodge. Een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan Old Bagan. Ook hier is de fiets een aangenaam vervoermiddel. Veel pagodes zijn beschadigd door de aardbeving van augustus vorig jaar. Met name de pagodes die het meest beschadigd zijn komen door de erbarmelijke restauratie in de jaren 60 door het toenmalige militaire bewind. We picknicken en genieten van het mooie uitzicht tijdens de zonsopkomst. Een absoluut hoogte punt is de ballonvaart met het geluk om dit seizoen voor het eerst te landen op de zandbank bij de rivier.

Na 3 dagen vertrekken wij, per vliegtuig, naar het groene binnenland. Wij worden, zoals op al onze plekken, opgewacht door een weer een erg aardige gids van Khiri travel. We rijden door de prachtige groene heuvels naar het Engels uitziende dorp Kalaw. We verblijven hier 1 nacht in een in Engelse stijl opgetrokken cottage van Amara resort.Een Sfeervol huis en de tuin geurt naar de prachtige bloemen. In de middag maken wij een prachtige trekking door de heuvels om aan te komen bij het olifanten conservation project. Onze zoon wast de olifanten en zwemt met een andere jongen in de rivier. Een mooi project en zeker een aanrader, zeker met kinderen. Ook hier is het moeite waard om in de ochtend per fiets naar het centrum te rijden om de markt te bezoeken.

De volgende dag vertrekken wij per lokale trein voor de volgende bestemming . Het Inle Lake. De tocht per trein is comfortabel, de trein stopt regelmatig en rijdt traag door het glooiende landschap. Mensen lopen langs de trein met fruit. Een prachtige trip van 20 kilometer.

Aan het Inle Lake ligt, misschien wel, het mooiste ressort van onze reis. Villa Inle resort ligt direct aan het Inle Lake. De zonsopkomst en ondergang zijn een beleving op zich .Vanaf de ruime veranda van de eigen woning heb je een magnifiek uitzicht. De ruime woningen, op palen, zijn erg sfeervol ingericht en een ,midden in de badkamer , geplaatst rond bad maken de woning af. Het Inle Lake is prachtig. De tochten over het meer , de vissers, de drijvende tuinen en de paalwoningen. Wij vieren hier oud en nieuw en brengen samen met de andere gasten van het ressort een toast uit op het water . Iedereen in zijn privéboot met 50 fakkels. Een sprookje op het water. De lunch op het Inle Lake, waarbij een bootje komt langs varen met heerlijk eten, is niet alleen erg leuk maar ook een culinair hoogstandje. 

Met mooie herinneringen vertrekken wij naar onze volgende bestemming voor een paar dagen rust aan zee. Via een korte vlucht naar Thandwe komen wij aan in het resort Amara Ocean. Qua ligging absoluut de mooiste plek van Ngapali beach. Het ressort is alleen te bereiken via een land weg met hierom heen kleine huisjes van de lokale bevolking. Het ressort is prachtig gelegen aan een prachtig wit strand. Hier geen massa toerisme. Zo ver als je kan kijken alleen maar wit strand. Gelukkig hebben wij voor dit resort gekozen. Aan de andere kant van het vliegveld zijn er een aantal resorts die aan elkaar geschakeld zijn. Dit geeft een minder “exclusief” gevoel. Amara heeft het grote voordeel dat het zo afgelegen ligt dat je direct buiten het ressort door een wandeling in de kleine nederzettingen zelfs terecht kan komen op een lokale trouwerij. Wij werden hartelijk ontvangen en zaten om 11.00 uur aan het lokale bier. Een bezoek, per boot aan het nog niet toeristische strand van St Andrew’s Bay met een mooie lunch en snorkelen maakt deze plek tot een waar paradijs.

Wat ons betreft zijn wij blij dat we nu geweest zijn. Binnen 2 jaar zal de weg naar het ressort verbreed worden en een asfaltweg zit in de planning. Tevens wordt er op 1 kilometer een nieuw ressort gebouwd. Advies is om bij een aankomende reis nu naar dit strand paradijs van Azië te gaan. Na enkele dagen rust vervolgen wij onze reis voor 1 nacht naar Yangon. Yangon brengt ons langzaam weer terug in de hectiek van de stad voordat we ons thuisreis via Bangkok aanvangen. 

Wij willen Talisman, en met name Annelies Hoogenboom, bedanken voor de prima organisatie van een prachtige reis naar Myanmar.

Familie Streefkerk

NB De foto’s die in het reisverslag ziet, zijn gemaakt door de heer P. Streefkerk.