Geplaatst op

I edere laatste zaterdag van de maand is het Umuganda in Rwanda. Alle vrouwen en mannen tussen de 18 en 65 jaar zijn dan verplicht community work te doen voor hun gemeenschap. Tijdens Umuganda wordt er rotzooi opgeruimd (Rwanda is niet voor niets één van de schoonste landen ter wereld!), maar er worden bijvoorbeeld ook straten gemaakt of huizen gebouwd. Net wat er nodig is. Umuganda is altijd ‘s ochtends, van 8 tot 11 uur. Umuganda kent een sterke traditie, bijna iedereen komt opdagen. Straten worden afgezet en het land ligt even een paar uur stil. De Rwandezen zien hun leefomstandigheden verbeteren door Umuganda. Bovendien riskeer je een berisping van de buurtleider als je niet komt.

Tijdens Umuganda wordt er rotzooi opgeruimd, maar er worden bijvoorbeeld ook straten gemaakt of huizen gebouwd!

Tijdens mijn reis door Rwanda ben ik tijdens de laatste zaterdag van augustus in het land, dus tijd om mee te helpen met Umuganda. Ik ga helpen een straat te repareren in een stadswijk in Kigali. Samen met de bevolking van de wijk waar ik naartoe ben gegaan ben ik hard aan het werk. Het voelt goed om letterlijk een steentje bij te kunnen dragen. Bovendien levert het ook interessante ontmoetingen en gesprekken op.

Na een paar uurtjes werken is de klus geklaard. Daarmee is de Umuganda nog niet ten einde gekomen; aan het einde van de ochtend staat er een bijeenkomst gepland. Dit blijkt best een groot evenement te zijn. Iedereen komt hier bij elkaar en er wordt nagepraat, als er problemen in de gemeenschap zijn worden die besproken en als er nieuws is wordt dit doorgegeven. Er worden verschillende speeches gegeven, maar er wordt vooral ook veel gezongen en gedanst. Een gezellige afsluiting van een mooie ochtend.