Geplaatst op

A lhoewel ieder Aziatisch land zijn eigen typerende keuken heeft, hebben de verschillende keukens wel een aantal zaken met elkaar gemeen. Zo zijn de gerechten uit de Aziatische keukens vers, smaakvol en kleurrijk en wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van rijst. Ook kruiden zijn een belangrijk onderdeel. Iets anders dat de Aziatische food cultuur typeert, zijn de vele eetstalletjes met street food, populair bij zowel locals als toeristen. Probeer dit dus zeker eens uit! Boek je bij Talisman dan zorgen we ervoor dat je met een privé gids langs de beste eetstalletjes van de stad toert. Natuurlijk zijn er ook tal van goede restaurants waar je geniet van bijvoorbeeld Indiase curry’s, Thaise pad thai of Vietnamese pho. In deze blog lees je meer over de verschillende keukens van Azië en geven we een aantal restaurant suggesties. Boek je bij Talisman dan nemen we desgewenst de beste restaurants op in het reisprogramma en reserveren we een mooie tafel.

Culinair in Thailand

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de Thaise keuken zeer divers. Dit kan ook bijna niet anders met een totale oppervlakte van meer van 500.000 km2 en de vele verschillende regio's, zoals de Isaan in Noordoost-Thailand, de waterrijke rivierdelta in Centraal Thailand en de tropische oerwouden in het zuiden. Wat deze regionale keukens met elkaar gemeen hebben, is dat alle vijf de fundamentele smaaksensaties (pittig, zuur, zoet, zout en bitter) bijna altijd in iedere maaltijd terugkeren. Een aantal van onze aanraders in Thailand zijn onder andere:

Bangkok - Restaurant Plu

Behang met een tropische print, een fel oranje bank en lampen in art-deco stijl typeren het interieur van Plu, een hip en gezellig restaurant in wereldstad Bangkok. De menukaart bestaat uit klassieke Thaise gerechten. Met recht een aanrader!

Chiang Mai - The Service 1921 Restaurant & Bar

Bij The Service 1921 Restaurant & Bar geniet je van eigentijdse Thaise, Chinese en Vietnamese gerechten gemaakt door deskundige chefkoks. Neem plaats in het restaurant of of reserveer de privé eetkamer. Deze is alleen toegankelijk via een gehieme boekenplankdeur in de bibliotheekmuur...

Phuket - Blue Elephant

Een van de meest opvallende gebouwen in Phuket is het antieke Chinees-Portugese gouverneurshuis. Dit gebouw is inmiddels prachtig gerestaureerd en huisvestigt restaurant The Blue Elephant. Je geniet hier van koninklijke Thaise gerechten. 

Koh Samui - Tree Tops Sky Dining

Tree Tops ligt verscholen in de jungle van Koh Samui en is dankzij deze exclusieve ligging perfect voor een romantisch diner. Je geniet hier van een brede selectie aan internationale gerechten in een sprookjesachtige omgeving met adembenemende uitzichten.

Culinair in Vietnam

Volgens foodies is de Vietnamese keuken de meest gebalanceerde en verfijnde keuken van Azië. Net als in de rest van Azië is rijst het belangrijkste basiselement in Vietnam. Zelfs de noedels worden van rijst gemaakt. Andere belangrijke ingrediënten zijn vissaus en kruiden als koriander, gember en citroengras. Ook Franse invloeden zijn nog steeds terug te vinden in de Vietnamese keuken. Zo is koffie een belangrijk onderdeel geworden van sociale gelegenheden en lijkt de Banh Mi, een absolute streetfood hit, op de Franse baguette. Als laatste is de Vietnamese keuken in tegenstelling tot de Thaise keuken een stuk minder pittig. Een aantal van onze favorieten in Noord, Centraal en Zuid-Vietnam zijn:

Hanoi - The Rhythms

Vietnam specialist Astrid tipt The Rhythms. Hier worden traditionele Vietnamese smaken gecombineerd met een luxueus een tijdloos interieur dat is geïnspireerd op het neoclassicisme. 

Hoi An - Secret Garden

Een andere tip van Astrid is Secret Garden in Hoi An. Secret Garden ligt, zoals de naam al zegt, verstopt net buiten de drukke straten. In de binnentuin, waar je kunt genieten van een heerlijk Vietnamees drie gangen diner, heerst een oase van rust. Ook worden hier kookworkshops georganiseerd. 

Ho Chi Minh City - AnAn

AnAn is in 2021 uitgeroepen tot het beste restaurant van Vietnam. Je geniet hier van op streetfood gebaseerde gerechten en een bijzonder interieur. 

Culinair in India

Een van de meest bekende gerechten uit de Indiase keuken is kip Tandoori. Maar is meer, veel meer. Doordat India een ontzettend groot land is, kan het ook niet anders dan dat er regionaal grote verschillen zijn. Wel zijn er een aantal overeenkomsten. Zo bestaat een traditionele Indiase maaltijd uit verschillende aparte gerechten die tegelijkertijd geserveerd worden en zijn rijst, aardappelen, groenten, specerijen en verse kruiden belangrijke ingrediënten. Bekende Indiase gerechten zijn curries, tandoori's, tikka's en butterchicken. Vaak worden deze gerechten met vers brood, zoals naan, gegeten. Een aantal van onze favorieten in India zijn als volgt:

Delhi - Indian Accent

Indian Accent wordt beschouwd als één van de beste restaurants van Delhi en is een must voor de veeleisende fijnproever. De gerechten zijn namelijk een combinatie van traditionele Indiase smaken en wereldwijde kooktechnieken. Hierdoor ontstaan bijzondere gerechten. 

Agra - Peshawri

Peshawri is één van de beste restaurants van Agra. Het menu is geïnspireerd op de lokale keuken uit de regio van Agra.  

Jaipur - Cinnamon

Fine dining restaurant Cinnamon is gevestigd in het Jai Mahal Palace. Je geniet hier van traditionele Indiase gerechten met een moderne twist em dankzij het prachtige decor lijkt het wel alsof je in een Indiase sprookjeswereld beland bent.

Culinair in Cambodja

De Cambodjaanse keuken staat bekend om zijn versheid en eenvoud. In tegenstelling tot de Chinese en Thaise keuken wordt er minder overmatig gebruik gemaakt van kruiden. Hierdoor komen de smaken beter tot hun recht. Rijst en noedels vormen de basisingrediënten en hier wordt vis, kip, rund- of varkensvlees aan toegevoegd. Een populair gerecht is amok: een curry met kokosmelk, gestoomde vis en groenten. Net als in Vietnam zijn er nog een aantal Franse invloeden uit de koloniale periode overgebleven. Zo is het eten van stokbrood nog steeds populair. Aanraders wat betreft restaurants in Cambodja zijn: 

Siem Reap - Lum Orng

Lum Orng is het eerste 'farm to table' restaurant in Cambodja. Je geniet hier van gerechten uit de Mekong waarbij seizoensproducten van boerderijen, lokale markten en telers uit de regio de hoofdingrediënten vormen. 

Phnom Penh - Sombok 

Op de menukaart van Sombok vind je de beste authentieke gerechten uit de Cambodjaanse Khmer keuken, maar dan met een creatieve twist. De vrouwelijke gepassioneerde en deskundige chef koks maken van iedere maaltijd een feestje. 

Culinair in Sri Lanka

Doordat Sri Lanka een belangrijk knooppunt was in de historische zijderoute, hebben de vele internationale bezoekers bijgedragen aan de vorming van de Sri Lankaanse keuken. Hierdoor staat de Sri Lankaanse keuken bekend om de bijzondere combinaties van kruiden, specerijen, vis, groenten, rijst en fruit. Vooral rijst, kokos en vis spelen een grote rol. Het bekendste gerecht is curry met rijst en is verkrijgbaar in veel verschillende soorten en maten en met groente, vis, vlees of fruit. Veel van de curry's zijn vegetarisch. In tegenstelling tot in veel andere Aziatische landen, waar overal veel etteentjes te vinden zijn, is dit in Sri Lanka beduidend minder. Hierdoor zul je in Sri Lanka vaker bij uw hotel eten. Toch hoort ook Sri Lanka in deze lijst thuis dankzij de eigenzinnige smaken en combinaties en zeker in Colombo zijn een aantal goede restaurants te vinden. 

Colombo - The Gallery Cafe

Een binnenplaats met een vijver bedekt met lelies, talloze brandende kaarsen en tentoonstellingen van kunstenaars vormen het decor van The Gallery. De menukaart bestaat uit Sri Lankaanse gerechten en klassieke cocktails. Een echte ‘must’ wanneer je in Colombo bent.

Colombo - The Tintagel

Bij The Tintagel kunt je zowel binnen dineren in de chique eetruimte als buiten op de romantische binnenplaats. Geniet van van een fusion van lokale specialiteiten gecombineerd met internationale smaken. En zodra de schemer intreedt, verandert de binnenplaats in een magische, door kaarsen verlichte, plek.