Geplaatst op

C ruisen, iets wat al jaren op mijn bucketlist stond maar er toch nooit van kwam. Toen we bij Talisman de uitnodiging ontvingen om deel te nemen aan deze studiereis riep ik dan ook volmondig “JA!”

Het personeel zorgt ervoor dat het je aan niets ontbreekt

Dag 1: Malaga

Om 03:00 gaat de wekker. Vroeg, maar keurig op tijd rijden we naar de luchthaven. Een beetje spannend vind ik het wel, ben ik niets vergeten? Worden we niet zeeziek? Heb ik wel de juiste kleding bij me, er is tenslotte een dresscode. Allemaal dingen waar ik normaal nooit over nadenk wanneer ik op vakantie ga…

Onze vlucht vertrekt op tijd en we komen volgens schema aan in Malaga. We halen onze koffers en wanneer we de aankomsthal verlaten staat onze chauffeur al te wachten met een bordje met onze namen er op. In iets minder dan 45 minuten brengt hij ons naar de cruise terminal. Nu gaat het echt beginnen!

Eigenlijk zijn we iets te vroeg voor het inschepen maar we besluiten de gok te wagen en begeven ons naar de balie. Hier worden direct onze koffers overgenomen om zo alvast aan boord te worden gebracht. We mogen doorlopen naar het schip, vanaf de brug zien we de Seabourn Encore voor het eerst. Wat een plaatje! De Encore is het op één na nieuwste schip van Seabourn en met 300 suites lijkt het voor ons een gigantisch schip. Het tegendeel is echter waar, de vloot van Seabourn behoort tot de kleinere luxueuze schepen in de cruisewereld en we laten ons vertellen dat dit een groot voordeel is. Zo zullen wij tijdens deze cruise aanleggen in havens die voor grotere cruiseschepen onbereikbaar zijn en zo de bezienswaardigheden tegemoet kunnen wandelen.

Wanneer we aan boord gaan voelen we ons direct thuis. Persoonlijke aandacht staat centraal en dit merken we al bij het inchecken. Er is geen echte balie zoals in de meeste hotels, het inchecken gebeurd op het Seabourn Square. Gewoon gezellig aan tafel bij een van de medewerksters. Zij geeft ons wat uitleg, laat onze suite op de plattegrond zien en verteld dat we deze middag verwacht worden bij de safety briefing.

Bij het betreden van de suite kan ik een vreugdekreet maar net onderdrukken. Dit had ik niet verwacht. Een kamer die niet onder doet voor een suite in een luxe hotel. Een ruim balkon met zitje, badkamer met zowel douche als bad en een heerlijk zacht bed. Ook staat er een flesje champagne koud om ons welkom te heten. Proost!

We frissen ons op en gaan naar de safety briefing. Hier ontmoet ik ook de overige reisagenten, gezellige mensen allemaal uit het Verenigd Koninkrijk. Omdat het een studiereis is en wij halverwege de cruise inschepen krijgen wij een iets aangepaste briefing. Interessant en vooral erg belangrijk om te weten.

Stipt om 17:00 uur verlaten we de haven van Malaga. Vanaf ons balkon bekijken we alles wat hier bij komt kijken en dat is niet mis. Zo’n 45 minuten later bevinden we ons op open zee en zien we niets anders meer dan water...

En dan is het tijd voor het diner. De keuze aan restaurants doet me een beetje duizelen. Alles is inbegrepen, wat de keuze er niet gemakkelijker op maakt.Gelukkig hebben we aardig wat nachten aan boord, dus tijd om bijna alle restaurants uit te proberen. Reserveren is niet nodig (en ook niet mogelijk) behalve bij “The Grill” het restaurant van de bekende sterrenchef Thomas Keller. Ieder gezelschap kan hier eenmaal een reservering maken tijdens de cruise. Wij gaan vanavond voor het Sushi Restaurant en dat blijkt geen verkeerde keus. Het eten is zalig, ik kan gerust zeggen dat ik hier de beste sushi ooit heb gegeten.

Na het eten doen we nog een drankje in de bar bij het zwembad. De zonsondergang is hier prachtig, de foto’s spreken voor zich.

Dag 2: Cartagena

Als we deze morgen onze ogen open doen varen we de belangrijke Spaanse havenstad Cartagena binnen. We ontbijten op het gemak bij The Collonade, een gigantisch ontbijtbuffet waar het aan niets ontbreekt. Zo zijn er diverse stations waar je een vers eitje, pannenkoeken of een smoothie kan laten bereiden. Na het ontbijt lopen we vanaf het schip zo het stadje binnen. We slenteren wat door het park en lopen de winkelstraat uit. De stad is een aantal jaren geleden flink in verval geraakt en momenteel zijn ze bezig met een opknapbeurt. Leuk om te zien dat ze zo hun best doen alles weer in ere te herstellen. We gaan terug naar het schip. Halen een koffie met wat lekkers op het Seabourn Square en gaan naar de sportschool. Dan is het alweer tijd voor de lunch. Alles draait hier eigenlijk om eten, de hele dag door! Tegen het einde van de middag luieren we wat op het achterdek en testen de jacuzzi. Constant word er gevraagd of we iets willen drinken of nodig hebben zonder dat het opdringerig overkomt.

Tegen de avond maken we ons klaar voor het diner. Vanavond hebben we een reservering bij The Grill. Het restaurant en de kaart zijn geïnspireerd door Amerikaanse Steakhouses uit de jaren ‘50. Het eten is heerlijk, bij elke gang krijgen we zeer uitgebreide uitleg en het personeel zorgt ervoor dat het je aan niets ontbreekt. Voor het slapen gaan wagen we nog een gokje in het casino.

Dag 3: Ibiza

Na een rustig nachtje varen we rond 08:00 uur de haven van Ibiza binnen. We keken uit naar deze bestemming omdat het schip pas om 23:00 weer vertrekt. Een heerlijk lange dag dus. Echter gooit het weer roet in het eten. Het is grauw, koud en het regent ook nog eens praktisch de hele dag. Deze haven heeft weer een brug die in een overdekte cruise terminal uitkomt. Vanaf hier gaat er elk half uur een shuttle naar de stad. Zoals verwacht is het weer prima geregeld! We slenteren wat door de straatjes van Ibiza stad. Het is erg rustig, waarschijnlijk omdat de laatste mensen pas net naar bed zijn gegaan op dit feesteiland. We beklimmen het oude fort, vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de haven. In de verte zien we ook de Seabourn Encore liggen. Omdat het weer niet op lijkt te klaren kopen we nog snel wat souvenirs en pakken we de shuttle terug. Waarom zouden we tenslotte in de regen gaan zitten lunchen als we aan boord heerlijk overdekt kunnen zitten met uitzicht op zee.

Deze avond staat er een Ibiza uitzwaai party op het programma. Op het achterdek draait er een DJ en er staan al flink wat mensen op de dansvloer. Wat een gezelligheid. En leuk om te zien dat iedereen zich zo heeft uitgedost. We bestellen een cocktail en zien vanaf boord de kustlijn met vele lichtjes langzaam steeds verder verdwijnen.

Dag 4: Op zee

Vandaag zijn we de volle dag op zee. Als ik wakker word voel ik het al, jeetje wat gaat de zee tekeer. Ik en de andere reisagenten hebben deze ochtend een presentatie over Seabourn op de planning waarbij we een aantal leuke plannen voor de komende jaren te horen krijgen.

De middag doen we heerlijk rustig aan, we lezen wat en gaan naar de spa. Voor de liefhebbers zijn er ook kaartwedstrijden en diverse lezingen om bij te wonen.

Om 17:00 uur staat er nog een galley tour op het programma voor alle reisagenten. De chef geeft ons een rondleiding achter de schermen. Hij vertelt hoe alles reilt en zeilt in de keuken, maar liefst 64 koks zorgen er voor dat alles vlekkeloos verloopt. Ook is er een crew restaurant, vijf koks zorgen er hier voor dat ruim vijfhonderd man personeel dagelijks te eten krijgt van hetgeen er over blijft. Dit om voedsel verspilling tegen te gaan, wat een goed initiatief! Ook vertelt hij dat hij er op sommige bestemmingen zelf op uit gaat om lokale verse producten te vinden.

In de avond eten we bij The Patio, dit is het restaurant bij het zwembad maar het doet zeker niet onder voor de andere restaurants.

Dag 5: Cavalaire-sur-Mer

Na een heftig nachtje komen we aan in Cavalaire-sur-Mer. We merken als we het balkon op gaan al dat er een flinke wind staat. Niet veel later roept ook de kapitein om dat vanwege de harde wind het van boord gaan is uitgesteld tot de middag. In deze plaats is geen haven voor cruiseschepen en er moeten dan ook tender boten gebruikt worden. Alle geboekte excursies worden geannuleerd. Het is dus erg druk aan boord. Om 08:00 staat er een rondleiding door The Retreat gepland. Dit is een afgeschermd gedeelte op het bovenste dek waar tegen betaling Cabana’s gehuurd kunnen worden. Ze serveren hier een exclusief menu en er kunnen ter plaatste Spa behandelingen worden geboekt. Het ziet er mooi uit. Leuk voor gasten die net iets meer privacy wensen.

We strijken neer bij het zwembad om wat uurtjes in de zon te spenderen. Vandaag zou ook The Marina aan boord open gaan. Dit is een soort dek dat kan worden uitgeklapt waar in een omheind stuk in de zee gezwommen kan worden en er diverse watersport activiteiten worden aangeboden zoals kajakken en jetskiën. Maar helaas, ook dit is geannuleerd vanwege het weer. Zo rond de middag roept de kapitein om dat we van boord mogen. Het is grappig dat we de chef nu ook daadwerkelijk terug zien komen van zijn shopping sessie. Een rugzak vol stokbroden, allerlei kazen en heel wat dozen wijn worden er op de boot geladen. We nemen een tender en lopen het stadje in. Een leuk typisch Frans plaatsje om heerlijk door heen te struinen.

Einde van de middag pakken we de boot terug en kleden ons om. Om 18:00 uur staat de Farewell party gepland. Hier zijn, op de kapitein na, alle crewleden aanwezig en worden onder begeleiding van live muziek en applaus in het zonnetje gezet. Leuk!

We besluiten vanavond bij The Collonade te gaan eten. Hier hebben ze vanavond het thema “French Market”. Deze avond moeten we ook onze koffers klaarzetten op de gang zodat deze morgen beneden aan wal klaarstaan voor de transfer. We gaan dus maar eens inpakken!

Dag 6: Monte Carlo, eindpunt.

De laatste dag alweer. Als we wakker worden liggen we al in de haven van Monte Carlo. We hebben deze morgen roomservice besteld omdat we onze hut om 08:00 moeten verlaten. Na een heerlijk ontbijtje hoeven we niet veel in te pakken. Enkel onze handbagage, de koffers zijn gisterenavond al opgehaald. Om 10:00 uur hoeven we ons pas te melden voor de transfer naar de luchthaven van Nice. We installeren ons dus nog even op het achterdek bij het Seabourn Square. Met een prachtig uitzicht op de haven van Monte Carlo hier. Wanneer we naar beneden gaan voor onze transfer wijzen we onze koffers aan. Deze staan allemaal op volgorde van tijdstip/transfer in lijn. In ongeveer een half uurtje worden we naar de luchthaven van Nice gereden. Vanuit ons transfer busje zien we het schip langzaam in de verte verdwijnen. Wat een geweldige dagen, bijzonder om mee te hebben gemaakt en een prachtige ervaring rijker.  

Music: « Dreams » from Bensound.com