Door: Anne-Marie & Pim van Dorst
Adembenemend was met name de ballonvaart bij zonsopgang, waarbij de ontelbare pagodes en tempels langzaam te voorschijn kwamen uit de ochtendmist.

De eerste twee weken van maart 2014 hebben wij een reis met Talisman gemaakt naar Myanmar. Dit land heeft onze nieuwsgierigheid opgewekt tijdens één van de Talisman Events, waar we de presentatie bezochten. Omdat het toerisme daar momenteel nog in de kinderschoenen staat, leek het ons interessant om juist nu die reis te maken.

Het land is rijk gezegend met prachtige cultuur en natuur! De schitterende cultuur bevindt zich meestal in een prachtige streek met veel groen en water, zoals meren en rivieren.

Adembenemend was met name de ballonvaart bij zonsopgang, waarbij de ontelbare pagodes en tempels (in alle maten en uitvoeringen) langzaam te voorschijn kwamen uit de ochtendmist, terwijl het rondom de ballon ‘oorverdovend’ stil was. Na deze luchtdoop werden we verwend met champagne.

Een ander hoogtepunt was het bezoek aan het olifanten-reservaat, waar oudere olifanten een goed verzorgde oude dag krijgen (en één jong speels olifantje, gevonden in het bos). Het was een erg leuk ervaring deze geweldige, vriendelijke lobbesen bananen te voeren en ze in de rivier te helpen wassen. Ze waren er zelf ook blij mee, want ze knepen hun ogen dicht van genoegen!

Ook hebben we nog een mooie fietstocht gemaakt van Ava naar Sagaing, terwijl we onderweg een schitterend teakhouten klooster bezochten, evenals bovenstaand klein pagode complex.

Het meest indrukwekkende van de hele reis was toch wel de Shwedagon pagode (letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt) in de hoofdstad Yangon. Het hele complex blonk letterlijk van de gouden pagodes en de vele edelstenen in de ‘kronen’, die schitterden in de zon.

We hebben tijdens deze reis kennis kunnen maken met diverse stammen en de bevolking is overal erg vriendelijk en behulpzaam. Bovendien zijn, met name de jongeren, erg geïnteresseerd naar de wereld buiten Myanmar en hebben we daardoor mooie gesprekken met een aantal mensen gehad. Het boeddhisme blijkt erg positief te zijn voor de bewoners van Myanmar en zorgt voor veel blijmoedige mensen. Ook de kinderen (en kleine monnikjes vanaf ca. 5 jaar) zijn erg vriendelijk en zwaaien en roepen enthousiast naar ons als toeristen.

De bevolking is ook erg actief; overal wordt hard gewerkt, zowel op het land als op het water, als thuis, waar men zelf parasolletjes, waaiers, spijkertjes, e.d. maakt. Meestal werken alle familieleden mee aan een product (zie boven waar de hele familie aan de productie van waaiertjes van bamboe werkt). Verder hebben we nog allerlei bedrijfjes bezocht, zoals een zilversmid, timmerbedrijf (teakhout), weverij, cheroot-(sigaren)fabriek en vele anderen.

Ook de vissers (al vissend roeien ze met één been) en bedrijven langs het Inle Lake hebben veel indruk gemaakt, evenals de merkwaardige drijvende tuinen, waarop allerlei groenten verbouwd worden. Met lange stokken wordt voorkomen dat de begroeide stukken ‘weg drijven’.

Tot slot willen we nog melden, dat praktisch alle hotels vrij nieuw zijn en dan ook schitterend liggen en uitstekend geoutilleerd zijn. Daar waar een zwembad was hebben we er goed gebruik van gemaakt. Bovenstaand het schitterende zwembad van Aureum Palace Hotel bij zonsondergang (Bagan).

Gemiddeld genomen zijn de maaltijden goed bereid en erg lekker. De meest bijzondere maaltijd kregen we op een bootje, waarbij de kok in het naastliggende bootje het eten bereidde. Het was een heerlijke maaltijd midden op het grote meer Inle Lake!

Anne-Marie & Pim van Dorst