Een Italiaanse reis vol afwisseling

Het is een autoritje anders dan anders. We hebben vanochtend ons laatste ontbijt gehad in een sfeervolle Agriturismo, net buiten het indrukwekkende Assisi. De afrondig van onze vijfdaagse mini-pelgrimstocht naar de iconische stad die de laatste jaren alleen nog maar populairder is geworden dankzij de herinneringen aan Fransicus van Assisi.

Daar waar het leven de afgelopen dagen in een onthaastend traag ritme voorbijschoof, passeren we nu op autobaansnelheid de bijzondere vergezichten die Toscane biedt. En, hoe dichter we bij onze nieuwe bestemming – Borgo Pignano – komen (vlakbij het historische Volterra), hoe fraaier de uitzichten lijken te worden. In de glooiende heuvels zien we in de verte prachtige dorpjes liggen waarop de tijd geen vat heeft gehad. 


We rijden al even op kleine landelijke wegen als we het bord van Borgo Pignano zien staan. De geasfalteerde weg verandert in een hobbelige gravelpad dat ons na ruim een kilometer leidt naar een imposant klassiek hoofdgebouw met bijgebouwen. Het lijkt wel een mini gehucht op zich. Opvallend is de mix van bouwstijlen, te danken aan de verschillende bouwperiodes over de vele eeuwen waarin het bouwwerk telkens is uitgebreid en veranderd. 

 

Na een hartelijke ontvangst, worden we begeleid naar onze suite Sala Musica. Wauw, wat een ruimte, wat een sfeer. De grote vleugel in de suite verklaart de naam. Met oog voor detail is een inrichting gecreeërd die de adellijke en klassieke luxe van weleer vertegenwoordigt. De suite biedt niet alleen plaats voor een royaal hemelbed, een complete living met fraaie kunst geeft je direct het gevoel van ruimte, gemak en luxe. De badkamer ensuite is al van even klassieke schoonheid.

 

Een rondje in de tuinen levert al net zoveel indrukken op. De klassiek ontworpen tuin biedt vele plaatsjes om even te zitten, voor een cappuccino of om even te lezen. En waar je ook zit, het Toscaanse vergezicht is niet meer dan één blik verwijderd. 

De staff van Borgo Pignano doet er alles aan om je als gast te behandelen als ‘royal’. Met beleefde vriendelijkheid worden wij op onze wenken bediend. Een beetje jammer misschien, omdat het allemaal wat formeel en afstandelijk wordt. Dat is ook te merken tijdens het diner. Van hoge culinaire kwaliteit overigens. Echter, ook hier wint de beleefdheid het van vriendelijkheid. De overige gasten verraden dat Borgo Pignano vooral in trek is bij Amerikaanse welgestelden en Noord europese reizigers die een hoge reisstandaard gewend zijn. 

De volgende ochtend worden we getrakteerd op een kleine excursie over het landgoed. Onze gids Giulia is vol enthousiasme als ze ons de verschillende kamertypes in het hoofdgebouw en de maisonnettes in de bijgebouwen laat zien. Overal is met aandacht geprobeerd om elke kamer een eigen ziel te geven, met telkens weer het respect voor de authenticiteit en het verleden van Borgo Pignano.
 

Rijdend over het uitgestrekte landgoed van ruim 300 hectare, vangen we een glimp op van de verschillende villa’s die ook te huren zijn. Het is dan ook voorstelbaar dat Borgo Pignano een geliefde huwelijksplek is voor families die op een bijzondere wijze hun huwelijk willen vieren. 

Onze excursie brengt ons bij de groententuinen en kassen, die op professionele wijze worden beheerd door een Duitse teeltprofessional. Het doel is om zoveel mogelijk van eigen bodem te krijgen. Van wijn tot honing, van groenten tot zuivel. Aandacht krijgt ook de wijze waarop met energie wordt omgegaan. Alles staat in het teken van duurzaamheid. De sfeer en luxe van het verblijf overschaduwd misschien wel de ware passie van Borgo Pignano waarbij eco en bio zo centraal staan.

 

Eenmaal terug bij de receptie om onze koffers op te pikken, zien we een deel van de staff in rep en roer. Op onze vraag wat er aan de hand is, wordt duidelijk dat Borgo Pignano de komende dagen is afgehuurd voor een exclusieve bruiloft. “Door een Nederlands stel”, lacht Giulia. 

Voordat we op pad gaan naar onze volgende accommodatie, besluiten we een bezoek te brengen aan Volterra. Met inmiddels wat ervaring op zak van bezoekjes aan oude stadjes in Toscane en Umbrië, zijn we niet verrast door de hoogteverschillen. Het is direct duidelijk dat Volterra één van de highlights is. We zien en horen vele toeristen uit vele verschillende landen. Na een korte rondtour langs oude kerkjes, het oude stadhuis en de vele kleine straatjes waarin de wijnzaakjes en traitteurs een hoofdrol spelen, genieten we nog even van een Italiaanse lunch. Daarna, op z’n Nederlands, toch weer vlug verder. 

Een tocht van zo’n anderhalf uur brengt ons bij onze volgende accommodatie; Capanna Suites. Gelegen in de Toscaanse heuvels, nabij Montalcino. Het wijngebied van de populaire Brunello wijnen. Capanna Suites behoort tot het Capanna wijnlandgoed. Helemaal verrast zijn we dan ook niet als op onze sfeervolle ruime kamer een wijnkoelkastje staat met ‘eigen’ Capanna Brunello wijnen. De inrichting en sfeer verraadt dat Capanna Suites nog maar enkele jaren oud is. De ruime en sfeervolle kamers zijn gesitueerd in een gebouw dat in Toscaanse stijl is opgetrokken met grote keien. Deze bijzondere mix van authentiek landelijke architectuur met het moderne warme interieur is prachtig uitgevoerd. 

Nadat we zijn geïnstalleerd in onze kamer, worden we verwacht op de Capanna wijnboerderij die op enkele minuten rijafstand is gesitueerd. Het is een prachtige complex waarvan de oude wijnboerderij – ook in Toscaanse stijl – het hart vormt van een familiebedrijf dat al tientallen jaren in dezelfde handen is. Onze gids vertelt met passie over de Brunello wijnen en welke strikte voorwaarden gevolgd dienen te worden om het predikaat Brunello te mogen voeren. Samen met enkele buitenlandse gasten krijgen we enkele verschillende wijnen voorgeschoteld. Het blijkt maar weer eens dat emotie en wijn een onlosmakelijke combinatie is, want na het vertellen van de mooie verhalen drinkt de wijn heerlijk weg. 
 

Hoewel Capanna Suites een zeer goed restaurant heeft, merken we dat het een beetje stilletjes is. De staff lijkt een stevig seizoen achter de rug gehad te hebben en lijkt er moeite mee te hebben om vriendelijk en flexibel te zijn. Een beetje jammer. Voor ons een reden om in het naburige Montalcino een hapje te gaan eten. Montalcino is evenals andere oude steden in deze regio prachtig bewaard gebleven. Ook hier lopen we als het ware rond in een openluchtmuseum. We klimmen en dalen door de wonderschone straatjes om uiteindelijk aan te schuiven op één van de vele terrasjes. Niks geen culinaire wondertjes, maar wel weer lekker. Misschien is dat wel één van de belangrijkste culinaire conclusies; in Italië scoort het eten altijd een dikke voldoende. 

Na een uitstekend ontbijt, waarbij we een kilometers vrij uitzicht hebben over de mooie omgeving, besluiten we om een andere historische stad in de buurt te bezoeken, Pienza.
Pienza staat, zoals meerder steden in Toscane en Umbrië, op de Unesco werelderfgoedlijst. Ook hier lopen we bijna met open mond rond. Zoveel historische architectuur, verzameld in zo’n mooie kleine stad. We bekijken de kathedraal, het palazzo Communale en palazzo Borgia. Oud Romaanse stijlen zijn verweven met modernere renaissance stijlen. Ook hier bewijst Italië dat het gevoel voor vorm en stijl bijna in het dna verweven zit. Tijdens een kopje cappucino raken we nog even in gesprek met alleraardigste Amerikanen. Het was ons al opgevallen dat er vele Amerikaanse toeristen zijn. Als wij onze verbazing daarover laten merken, vertellen zij ons dat de combinatie van oude architectuur en het heerlijke eten een aantrekkingskracht vormen voor vele Amerikanen die dat in eigen land missen.

Het is al wat later in de middag als we besluiten om de spa en wellness ruimte van Capanna Suites te ervaren. We hebben de ruimte één uur lang helemaal voor ons zelf. Een weldaad voor lichaam en geest. De Spa is gesitueerd in een apart bijgebouw en voorzien van een luxe kleedruimte, sauna, douches, lounge-area en een meer dan royaal spa-bad. Een beetje loom, en totaal ontspannen, keren we terug naar onze kamer.

Onze Italië reis, begint aan de laatste stop. Vandaag verplaatsen we ons naar Bolzano. De noordelijk gelegen stad in Zuid Tirol. Omdat we ook nog even een stop willen maken in Verona, vertrekken we direct na het ontbijt. Na een uurtje of twee en een half komen we aan in Verona. De gemoedelijke sfeer van de kleinschalige oude Toscaanse stadjes is moeilijk te vinden. Het verkeer is druk, de mensen lijken gehaast en de oude architectuur wordt overschreeuwd door winkels die hun waren willen slijten. 
Na een wat gehaaste lunch toch maar snel door naar Bolzano. 

Het glooiende Toscaanse landschap is langzaam overgegaan in een ruiger beeld waarin de bergtoppen hoger en grilliger zijn. We zijn aangekomen in het berglandschap van de Dolomieten. 
 

Eenmaal aangekomen in Bolzano valt direct de andere bouwstijl op. De Oostenrijkse romantische bouwstijl mengt zich met de wat strakkere Italiaanse stijl. Ook aan de verkeersborden, met Duitse taal, blijkt dat we in een ander Italië zijn aangekomen. 

Als we de poorten van ons stadshotel binnenrijden zien we een prachtig oud slot voor ons oprijzen. Castel Hörtenberg is een oud kasteel in renaissance stijl dat sinds een aantal jaren in handen is van een Italiaanse ondernemersfamilie. Zij hebben het klassieke kasteel, met respect voor historische details, op fraaie wijze omgetoverd tot een eigentijds hotel van hoge klasse. 

De ontvangst is gastvrij en professioneel. Dienstbaarheid staat hoog in het vaandel. Onze junior suite is royaal van opzet en is smaakvol ingericht in een bijzondere mix van classic chic en natuurlijke elementen. De badkamer is voorzien van alle comfort. Het aparte toilet zorgt ook voor een dikke plus. 

Castel Hörtenberg ligt slechts op enkele honderden meters van het meer dan sfeervolle stadscentrum. Dankzij de knusse winkeltjes en vele restaurants, ademt het oude stadscentrum een toegankelijke en rustieke sfeer uit. Het enige dat verraadt dat we in een grotere stad zijn, zijn de vele jonge mensen die de terrassen en restaurantjes bevolken. Ook wij besluiten om plaats te nemen op een levendig terras waar live muziek zorgt voor een stormloop voor vele jonge mensen. 

Na een heerlijke nachtrust in onze prettige suite en een overheerlijk uitgebreid ontbijt is het tijd om uit te checken. Een lange autorit staat vandaag op ons programma om terug te keren naar huis. We kijken terug op een bijzonder prettige vakantie waarbij de afwisseling van het wandelen en de bezoekjes aan oude steden en verschillende hotels een prachtige combinatie was.