Geplaatst op

A lsof je aan het einde van de wereld bent.

Bawah; het stond al heel lang op onze verlanglijst om te bezoeken en afgelopen november zetten we voet aan land van een ongerept tropisch paradijs. Bawah Reserve ligt helemaal onderaan de Anambas Archipel en bestaat uit zes eilanden, drie lagunes en dertien strandjes. De eilanden werden ‘ontdekt’ door Tim Hartnoll, een Brit die over de zeeën rond Singapore voer en zo in de Anambas archipel terechtkwam. Hij werd, zoals iedereen die hier aankomt, betoverd door het groen van de jungle, de prachtige lagunes en de spierwitte stranden. Hij verbleef hier een week en toen de eilanden een paar jaar later te huur kwamen, maakte hij direct van de gelegenheid gebruik. Zijn vriend en beroemde architect Sim Boon Yang (ECO-ID) werd ingeschakeld voor het duurzame ontwerp en Tim besloot dat dit niet alleen een plek moest worden om te verblijven en te ontspannen; het doel werd het behoud van het ecosysteem en het ontwikkelen van het eerste all-sustainable resort in Indonesië. Voor de bouw zijn geen zware machines gebruikt. Alles werd met de hand gebouwd, en enkele kleine delen van het eiland zijn vrij gemaakt voor voetpaden. Het verklaart de ontzettend weelderige vegetatie op het eiland en het talrijke dierenleven. Vijf jaar maar liefst, duurde de bouw. Het is het eerste eiland in Indonesië dat wordt aangedreven door een hernieuwbaar microgrid, en de opbrengsten van uw verblijf vloeien terug naar de lokale bevolking. Nu is dit stukje paradijs toegankelijk voor liefhebbers van natuur, strand en pure ontspanning en laten we je er graag mee kennis maken!

Hoe kom je er

De beste route is via Singapore. Vanaf de luchthaven van Singapore of vanuit je hotel in Singapore word je door de crew van Bawah naar de ferry terminal gebracht. Hier ga je aan boord van de veerboot die je in een uurtje naar Batam (Indonesië) brengt. De crew van Bawah regelt voor haar gasten een fast-track douane passage, en vanaf hier wordt je per luxe transfer naar de luchthaven op Batam gebracht. Hier staat het watervliegtuig al klaar om je in een kleine 90 minuten naar het paradijs te brengen.

 

Barefoot piloot

De piloot van het watervliegtuig staat al ‘barefoot’ op ons te wachten, en heet ons van harte welkom aan boord. We maken het onszelf gemakkelijk in het vliegtuigje, er is genoeg ruimte dus we - Annegiene en ikzelf - nemen allebei plaats bij een raampje. En dan gaan we! Eerst nog een stukje over de bewoonde wereld maar al snel maakt de bebouwing plaats voor jungle, en vooral heel veel zee. Na zo’n 70 minuten krijgen we het sein van de piloot dat er land in zicht is. De groene spikkeltjes onder ons worden steeds groter en het is een verbluffend mooi uitzicht. Dat wij daar mogen gaan verblijven! Na een extra ronde, zodat iedereen van het uitzicht kan genieten, landen we op het water en taxiën we naar de aanlegsteiger waar we warm worden onthaald.

Met eigen naambordje

De komende twee nachten slapen we allebei in een eigen beach-villa, die we gemakkelijk kunnen vinden want ze zijn voorzien van een naambordje met onze naam erop. Naast de beach-villa’s zijn er ook jungle-suites en overwater bungalows. Inbegrepen in ons verblijf zijn tal van activiteiten, alle maaltijden en non-alcoholische dranken, wasservice en een uur spabehandeling per dag. We nemen dan ook niet veel tijd om onze suite in ons op te nemen maar duiken gelijk het water in. Niet voordat we ons insmeren met de schildpad- en koraal vriendelijke zonnebrandcrème die in onze villa klaarstaat. De snorkeluitrusting ligt al voor ons klaar, de juiste maten en al. Vanaf het strand voor ons huisje lopen we zo het water in en binnen enkele seconden hangen we boven gekleurde koralen en worden we vergezeld door bontgekleurde vissen. Wat een wereld van verschil vergeleken met het drukke Singapore waar we enkele uren geleden nog waren! Een oase van rust en schoonheid, plekjes die steeds schaarser worden op de wereld.

Keuzestress

We twijfelen wat we gaan doen; de spa in, snorkelen, hiken… Gelukkig hoeven we niet lang na te denken want we krijgen een rondleiding door de moestuinen, langs de bijenkorven waar de honing wordt geproduceerd en langs de personeelsverblijven. Wat leuk dat ze dit allemaal laten zien, het geeft een indrukwekkend inkijkje in de enorme operatie die een resort als dit behelst. Daarna hebben we even een momentje om op te frissen (het is warm!) en lopen we naar the Boat House waar op het strand de tafeltjes al gedekt klaarstaan. We dineren onder de sterren.

Op een onbewoond eiland

De volgende ochtend staat er ons iets heel bijzonders te wachten; een picknick ontbijt op een onbewoond eiland. We worden er - samen met twee kajaks en onze snorkeluitrusting - naartoe gebracht, het tafeltje staat helemaal gedekt op ons te wachten inclusief koffie en versgeperst sapje en terwijl de boot weg vaart genieten we met onze voeten in het zand van een uitstekend ontbijt. Daarna pakken we de kajaks en gaan we op pad. We willen het eiland rond maar komen tot halverwege, en besluiten dan om te draaien. We zien best wel wat plastic drijven in zee, zelfs in de meest afgelegen uithoeken van de wereld is dit dus een probleem. We rapen het op, en meren aan bij één van de strandjes om hier nog meer plastic te verzamelen. Ongelooflijk, wat ontzettend zonde. We verzamelen zakken vol. En dan te bedenken dat het personeel van Bawah hier 1 x per week ook alles verzamelt. Plastic uit Vietnam, Japan,bThailand, en zelfs Poolse flesjes gaan in de zak. 

A safe mooring

Daarna varen we weer terug naar het hoofdeiland. We zien een visser, die hier heeft overnacht. De wateren rondom de eilanden van Bawah zijn een beschermd gebied, maar vissers mogen hier wel aanmeren. Ze moeten vaak dagenlang varen om van A naar B te komen en al mogen ze hier niet vissen, ze krijgen van Bawah schoon water en voedsel en een veilige plek om aan te meren om de nachten door te brengen. Het zorgt voor respect en betrokkenheid vanuit de locals en dat voel je in alle elementen van je verblijf door. 

Onderwater

Eenmaal weer terug in het ‘resort’ genieten we van een welverdiende lunch gevolgd door een fenomenale spabehandeling. We zetten daarna onze snorkelgear weer op, want we gaan snorkelen op open zee! Wauw, wat een kleurenpracht, zoveel koraal! En dan, ja hoor! , worden we begroet door een nieuwsgierige schildpad. We komen er daarna nog twee tegen, geweldig. Onderweg terug meren we aan bij Elang, ook wel ‘owners island’. Dit eiland is exclusief af te huren voor groepen en groot genoeg voor gezelschappen tot 20 gasten. Ook heel erg ‘typisch Talisman’ en op een steenworp afstand van Bawah! 

 

Vliegende vossen in de boomtoppen

We dineren vanavond in Treetops, hoog in de bomen. De inrichting van het restaurant maakt indruk, evenals de crew en de gerechten. Heerlijk zeg, wat knap dat ze dit op zo’n afgelegen locatie toch allemaal uit de keuken kunnen toveren. Er vliegen wat ‘flying foxes’ over die zich vervolgens op zijn kop in de takken van de boom nestelen. Klaar voor de nacht. En omdat wij morgenochtend heel vroeg met de rifhaaien willen snorkelen besluiten we dat we ook ons bed inkruipen. 

 

Van oost naar west

Ok, we hebben het voornemen om echt nog de rifhaaien vanuit het water te mogen zien voor we terugvliegen naar de bewoonde wereld. Roggen, schildpadden en talloze vissen; check. Maar ik zou heel graag eens boven de rifhaaien hangen! En dus staan we om 06:30 op want ons is verteld dat deze zich begeven bij de ‘West Jetty’ rond 07:00 ‘s morgens. Niet zonder reden; de voorraden worden aan land gebracht en er valt nog wel eens iets in het water….. We springen bij de ‘East Jetty’ in het water om vervolgens richting west te snorkelen. Het is dat ik al in het water lig, anders was ik achterover gevallen van de enorme pracht hier op dit stukje. Vissen, in alle soorten en maten. Koraal in alle kleuren van de regenboog. Schildpadden die op hun gemakje van het koraal snoepen. En dan, jawel, rifhaaien. Ze zwemmen ons aan alle kanten voorbij. Gracieus, soepeltjes bewegend over de bodem. Geweldig! 

Van ei naar zee

Eenmaal uit het water begeven we ons naar het restaurant voor het ontbijt. Maar dat moet nog maar even wachten want de baby-schildpadjes zijn vannacht uit het ei gekropen en worden dus vandaag de zee in gelaten! We mogen erbij zijn en het is ontroerend om te zien hoe deze kleintjes zo intuïtief hun weg weten te vinden naar de zee. Van de 1.000 babyschildpadden haalt slechts 1 de volwassen leeftijd van 15 jaar (!!). Goed dat ze hier bij Bawah beschermd worden dus. Na tientallen schildpadjes weggezwommen te zien hebben gaan we ontbijten (honger!) en dan is het tijd voor een rondleiding over het eiland, met afsluitend een allerlaatste massage. Ontspannen springen we daarna het watervliegtuig in. Met pijn in ons hart, maar we weten het zeker; we komen hier terug.

 

Accommodatie uit deze blog