Geplaatst op

T alisman specialisten Sheila en Karin ondernamen in Johannesburg een bijzondere excursie. Een combinatie van Newtown en Maboneng, speciaal voor Talisman samengesteld. Hun eerste reactie? ‘Helemaal top! Dit zouden we anders nóóít gedaan hebben, maar het is een onvergetelijke dag geworden!’

Een nieuwe vorm van kunst hier op straat is het maken van reclame voor bepaalde producten

Samen met gids Bongani vertrokken Karin & Sheila eerst naar Newtown, een wijk in Johannesburg waar je zonder gids nooit zou komen! Newtown stond vroeger bekend als ‘The Brickfields’, compleet opgetrokken uit baksteen, waarmee overigens het grootste gedeelte van de 7.000 bewoners ook hun geld verdiende. Door de locatie, dichtbij de spoorlijn en het centrum van Johannesburg, trok de wijk veel bedrijven en immigranten aan.


Vandaag de dag wordt Newtown bijna iedere dag kleurrijker. Onder het viaduct wordt er gestopt. Aan de linkerkant is iedere pilaar van alle kanten in graffiti gestoken. Gids Bongani vertelt: ‘Er is ieder jaar een wedstrijd, waar professionele en hobby kunstenaars zich voor kunnen aanmelden. Men krijgt een deel van de pilaar toegewezen om te beschilderen, en zo wordt het straatbeeld steeds wat vrolijker!’ Het is een bijzondere buurt om door rond te lopen. Streetart wisselt af met graffiti en uitleg van een gids is wel erg prettig. ‘Doordat Bongani ons meer vertelde over de context van de straatkunst en hoe we de graffiti moeten interpreteren ging alles veel meer leven. Je ziet ineens statements voor je opdoemen. Of het nu over cultuur of politiek gaat, je ziet dat er een verhaal wordt verteld. En ook slimme marketeers lijken de straatkunst ontdekt te hebben. Een nieuwe vorm van kunst hier op straat is het maken van reclame voor bepaalde producten.’

Door heel Newtown kom je houten hoofdjes tegen. 560 stuks om precies te zijn. Deze vertegenwoordigen de verschillende gezichten van Afrika. Simon Guambe, Petrus Matsolo, Dan Guambe en Joe Matola wilden dat deze hoofden de diversiteit van Afrika zouden weergeven; voor het grootste gedeelte van de afgelopen eeuw was Newtown een thuis voor vele duizenden migranten vanuit heel Afrika en de rest van de wereld.


Newtown is een wijk vol verrassingen, je komt een hoek om en ineens staat daar een gigantisch hoog gebouw helemaal opgetrokken uit containers! Met daarnaast superluxe huizen. Je komt overal foto – en filmcrews tegen. Door deze dynamiek, de tegenstellingen waar je continu mee wordt geconfronteerd merk je echt dat de wijk enorm in opkomst is. Maar wat bijzonder blijft, zijn de oude, niet-uitziende facades waarachter ineens een bijzondere werkplaats verscholen is. En waar je zo ontzettend hartelijk welkom wordt geheten dat je je meteen op je gemak voelt!

Over de volgorde waarin Sheila en Karin deze twee wijken verkenden, is goed nagedacht. ‘Het was fijn om eerst lekker actief in Newtown rond te lopen, om daarna neer te strijken voor de lunch op de hippe ‘Market on Main’ in Maboneng.’ Let wel op dat de Market on Main in Maboneng enkel geopend is op zondag van 10:00 – 15:00!


En zo reden Sheila, Karin en Bongani in een klein kwartiertje van Newtown naar Maboneng, waar zij eerst de Market on Main aandeden, want al dat wandelen maakt hongerig. Deze markt heeft zichzelf enorm op de kaart gezet en wordt nu beschouwd als de meest iconische urban food & design markt van Johannesburg! Het concept is gestart door de design ondernemers Jacques van der Watt van het kledingmerk Black Coffee en door Bradley Kirshenbaum van Love Jozi, met het idee om wekelijks uitstekend eten samen te brengen met kunstenaars in een prachtige inspirerende omgeving.

En dat is ze goed gelukt. Sheila en Karin hebben volop genoten van de hippe en ontspannen sfeer die hier heerst, en de reflectie op het nieuwe Johannesburg. ‘Binnen is het een oase van rust. En buiten een eclectische mix van mensen, die je overal op straat in de hippe koffietentjes tegenkomt.’

In de Market on Main kan je op de begane grond een keuze maken uit de vele gerechten die worden aangeboden, en op een verdieping hoger naar hartenlust winkelen in de kleine galerietjes en winkeltjes. De focus ligt, zoals het concept ook al doet vermoeden, op kunst en design. En zo kan het voorkomen dat je je ineens bevindt in een steegje met boven je hoofd allerlei draden gespannen. Vroeger een lelijke donkere straat, nu een symbool voor de verbondenheid van de inwoners van Maboneng en Johannesburg. Bijzonder!

 
De dag wordt perfect afgesloten met een cocktail op het dakterras van The Living Room, op de vijfde verdieping gelegen met schitterend uitzicht over Johannesburg. ‘Hier lijkt heel jong en hip Johannesburg samen te komen, we hebben onze ogen uitgekeken! Van stoere mannen tot prachtige Afrikaanse vrouwen. Een heerlijk schouwspel.’

Meer informatie over Johannesburg? Neem contact op met Sheila of Karin via mail@talisman.nl of bel ons op 088-7755900.