Geplaatst op

I k vlieg vanaf de andere luchthaven, Don Muang. Inchecken, je koffer labelen en uitzwaaien op de rolband.. je doet het hier allemaal zelf. Het spreekt voor zich, maar ik zal je er toch op wijzen als je deze vlucht boekt. Dan sta je niet voor verrassingen. Gelukkig assisteert de gids van onze lokale partner. Na een makkelijk vluchtje kom ik in Ranong aan.

Er is hier geen zwembad, geen minibar, geen TV. En dus geen afleiding zodat je je helemaal kan overgeven aan de natuur.

De grens over van Thailand naar Myanmar

Vanaf Ranong rij ik in zo’n dertig minuten naar de aanlegsteiger. Hier meld ik me bij de immigratie en wordt mijn vertrek uit Thailand geregistreerd. Ik neem afscheid van mijn gids en word opgevangen door de kapitein. Hij maakt twee kopietjes van mijn paspoort en vervolgens vaar ik per privé boot naar Myanmar. Onderweg gaat de schipper een keer aan wal om een paspoortkopie af te geven. Daarna varen we langs een ander controlepunt waar we vanaf het water contact maken en door mogen varen naar Myanmar. In totaal duurt de tocht zo’n dertig minuten. De immigratie gaat, eenmaal aan wal, ook snel.

Op weg naar Wa Ale

Vanuit de haven van Kaw Thaung vertrek je naar Wa Ale. De tocht duurt, afhankelijk van de boot die u kiest, tussen de 1,5 en 3 uur.

Wa Ale Resort

In een archipel van zo’n 400 eilandjes, onderdeel van het Lampi Marine National Park, ligt Wa Ale Island. Het is eigendom van Christopher Kingsley, een Amerikaan die in Singapore woont en zijn geld heeft verdiend in de houtindustrie. Tegenwoordig richt hij zich op natuurbehoud en wil hij wat terug geven. Zo is Wa Ale Island Resort ontstaan. Het is een Amerikaans koppel die het resort managed en dat ze veel ervaring hebben merk je aan alles. Alyssa is het gezicht naar de gasten toe, Ray staat in de keuken en bereidt de meest fantastische maaltijden. De rest van de crew is een mix van lokale en internationale medewerkers, en door het familiegevoel dat er onder het personeel heerst voel je je hier als gast ook meteen thuis. 

Verblijven doe je hier in een luxe beach tent (daar zijn er elf van) of in een boomhut villa (twee) die op acht meter hoogte liggen. Er is een paviljoen waar je heerlijk kan zitten, lezen, eten of een spelletje doen. En in het River Cafe & Bar aan het strand bij de mangrove luister je naar de zee…

Qua activiteiten kan je hier ook genoeg doen: er is een duikcentrum waar Divemaster Gregory je laat kennismaken met de geweldige onderwaterwereld hier. En er is een echte Jungle Gym waar reiki en yoga gegeven worden door Laurel. Alexander neemt je mee op jungle-trekking en er zijn kajaks waar je de mangroven mee kan verkennen.  

Op het strand komen twee verschillende schildpadsoorten hun eieren leggen. Dit wordt allemaal gemonitord en geregistreerd. De flora en fauna wordt hier echt op de eerste plaats gezet, dat merk je aan alles. Het hout van de vlonderpaden is afkomstig van kloosters en oude vissersboten. Er is hier geen zwembad, geen minibar, geen TV. En dus geen afleiding zodat je je helemaal kan overgeven aan de natuur. Alles is ecologisch: groenten, fruit en kruiden komen uit eigen tuin en het menu is zodoende ook geen dag hetzelfde. U vindt hier geen plastic, en het resort loopt op zonne-energie. Water wordt zelf gezuiverd tot drinkwater…

Mijn conclusie? Dit is een echte Talisman en de perfecte locatie wanneer u op zoek bent naar natuur, rust, ruimte en een prachtige onderwaterwereld.
Wa Ale is in het regenseizoen gesloten (mei-september) en ook zeer geschikt voor families.


Wa Ale is vanuit Thailand te bereiken door de grens over te steken van Ranong (in Thailand) naar Kaw Thaung (in Myanmar). Vanaf Kaw Thaung vaart u per speedboot in circa 2 uur naar Wa Ale Resort. 
Het is ook mogelijk om vanuit Yangon naar Kaw Thaung te vliegen en vervolgens per speedboot door te reizen