Geplaatst op

I ngrid reisde begin december door China, en bezocht daar de Typisch Talisman hotels, deed nieuwe ontdekkingen en gaf zich over aan de 'Chinese way of life'. Benieuwd naar haar bevindingen? Lees dan verder!

We hebben heel veel locals gezien, het voelde heel erg authentiek en bijzonder.

Mijn reis begint goed met een upgrade naar de Premium Economy Class van Cathay Pacific! Een glas champagne bij ontvangst in het vliegtuig, en enorm ruime stoelen; mijn buurman is een kleine twee meter en hij zit ongestoord onderuitgezakt in zijn stoel. De tien uur vliegen naar Hong Kong vliegen voorbij!

Hong Kong

Bij aankomst in Hong Kong ga ik met mijn gids Steven op pad om de stad te verkennen. De bedoeling? Zoveel mogelijk zien in drie uur tijd. Het eerste dat in me opkomt is een songtekst ‘…Concrete jungle where dreams are made up…’ En vanaf de top op Hong Kong Island heb je een schitterend uitzicht op de skyline van deze indrukwekkende stad. Met de auto rijden we vervolgens naar Aberdeen, de plek waar lokale vissers nog steeds wonen en hun brood verdienen. In een sampan varen we door de haven van Hong Kong – het contrast kan niet veel groter zijn. Links enorme boten van de rijke locals en rechts de woonbootjes van de vissers. Ik loop nog even binnen bij een Talisman favoriet; het Icon hotel. Hier bekijk ik wat kamers, de een met een uitzicht over de stad en de ander nog mooier met uitzicht op de haven. Dan haast ik me naar de luchthaven voor mijn door vlucht naar Guilin.

Met gids Sam op pad door China!

Een van de vaste gidsen van Talisman, Sam, haalt me op. Hij is een ervaren gids en begeleidt al meer dan 15 jaar tours in de Guangxi provincie. We rijden samen langs wat hotels en doen hier een rondleiding. In het Shangri-La lunchen we ook gelijk maar, met sushi en verse noedels. Heerlijk!

Na zo’n 33 uur niet geslapen te hebben, duik ik mijn bed in en word ik de volgende ochtend helemaal fris wakker. De Tai-Chi lessen in de tuin sla ik deze ochtend maar even over, maar ik leg na het ontbijt wel wat echte Tai-Chi masters op de foto vast. In de ochtend verken ik samen met Sam Guilin. Overal zijn oudere mensen druk bezig met Tai-Chi of aan het dansen. Het schept direct een leuke en gemoedelijke sfeer. Het oude centrum heeft leuke winkeltjes en we lopen binnen bij Congee City, waar je tussen de locals geniet van heerlijke dumplings.

Met de trein reizen we door naar Congjiang. In de eerste klas is de mogelijkheid om je apparaten op te laden, en kan je ook kleine versnaperingen krijgen. We reizen door naar Zhaoxing, en Tang’an. Muziek en dans is hier erg belangrijk, en weet jij als man niet hoe je een instrument moet bespelen, dan kan je het vergeten om een vrouw te vinden! In Zhaoxing worden nog veel oude ambachten beoefend; het verven van stoffen, maken van meubels, het bespelen van muziekinstrumenten…. Van Zhaoxing naar Tang’an kun je een prachtige wandeling door de rijstvelden maken van zo’n twee uur. Je wordt dan naar Tang’an gereden en loopt vanaf daar heuvelafwaarts. Dus ook voor de iets minder sportievelingen onder ons een uitstekende excursie!

We bezoeken een Basha dorpje. Hier wonen de Miao, een minderheid. De Miao zijn de enige minderheid die van de de regering wapens mogen hebben, en van oudsher gebruiken zij deze al om te jagen. Ze zijn er trots op; kleine jongetjes krijgen al heel vroeg een geweer van papa, maar tot hun 16e krijgen ze nog geen kogels. De meisjes leren handwerken en dansen. Elk dorpje heeft een drumtower en een plein. Bij deze drumtower wordt vaak een vuurtje gemaakt waar de dorpelingen omheen gaan zitten om op te warmen. Omdat alle huizen van hout zijn kiezen ze er vaak voor om geen vuurtjes in eigen huis te stoken in verband met brandgevaar. Vroeger was de drumtower een belangrijk punt in het dorp omdat hier de bel werd geluid als er iets belangrijks moest worden besproken in het dorp.

Ik slaap deze avond in Sanjiang in een groot hotel. Niemand spreekt hier Engels maar de kamers zijn fijn en ruim met een balkon. Voor Talisman reizigers zal ik altijd de kamers met uitzicht op de rivier reserveren.

Li'An Lodge

De volgende ochtend ga ik naar het Sanjiang Dong Village, waar ik twee uur door het dorpje loop en geniet van een groot gezamenlijk ontbijt met de dorpsbewoners. Deze avond overnacht ik in Longji, in de Li’An Lodge. Ik slaap in een Rock Room, maar mijn favoriet is de terrace view room op de hoogste verdieping. Wat een uitzicht!

Na een goede nachtrust wandel ik de volgende ochtend naar uitzichtpunt twee, boven de lodge. In 25 minuten wandel ik naar punt twee en loop vervolgens nog 20 minuten door naar uitzichtpunt één. Daarna loop ik in zo’n vier uur naar Dazhai. Een hele mooie wandeling!

Wel wordt er in een dorpje onderweg veel aan de weg getimmerd, waardoor we verwachten dat het hier snel toeristisch zal worden. Nu hebben we nog heel veel locals gezien, en voelde het heel erg authentiek en bijzonder.

Na de nodige beweging stap ik bij Sam in de auto en rijden we in vier uur naar Yangshuo. Door de late aankomst in ons hotel Banyan Tree bestel ik roomservice. Daarna laat ik de kamer even op me inwerken; wauw! Mijn clubsandwich en vers sapje arriveren, en op mijn grote balkon geniet ik vervolgens van dit feestmaal.

Luxe aan de Li rivier

Ik geniet in de ochtend van een heerlijk ontbijt bij de Banyan Tree. Alles wat je kunt bedenken hebben ze; verse yoghurt, muesli, noten, granen, fruit, fruitsappen, verse thee en koffie, hapjes van de bakkerij, eieren op veertig manieren bereid, vers brood, kaas, allerlei ander beleg en natuurlijk uitgebreid chinees ontbijt met verschillende noedels, groenten, etc. Je hebt hier zowel kamers als villa’s. De villa’s hebben een privé tuin en een aantal heeft uitzicht op de Li rivier. Ze zijn per twee geschakeld dus je kunt zo met je familie in een villa met twee of drie slaapkamers verblijven!

Ik had weer wat behoefte aan beweging, dus heb een mooie wandeling van twee uur gemaakt naar Xingping en daar stapten we op een bamboevlot naar Yangdi. Voor Talisman reizigers raad ik de omgekeerde volgorde aan. Ga je met het vlot van Yangdi naar Xingping dan vaar je stroomafwaarts en heb je wat minder geluid van de motor. Goed voor mij om te weten!

Het Mountain Retreat hier is ook erg prettig. In deze accommodatie hangt een prettige sfeer en is heel geschikt voor families. Ik heb hier even uit kunnen rusten, met een verse gemberthee bij de openhaard.

Ik overnacht in het Yangshuo Resort, en dit viel mij toch een beetje tegen. Het hotel wordt veel zakelijk gebruikt en daardoor krijgt het een wat onpersoonlijke uitstraling. De locatie is wel mooi, aan de Yulong rivier met een eigen aanlegsteiger.

Ik bezoek in deze regio ook het Moondance resort, ook aan de Yulong rivier. Hier boeken wij eigenlijk enkel de kamers op de tweede verdieping met een groot balkon en uitzicht over het karstgebergte. Het ontbijt hier is goed, en de koffie is zeer smakelijk!

Daarna bezoek ik Clouddance, een hotel dat in 2016 is gebouwd en direct bij binnenkomst heel warm aan doet. Bloemen en watervalletjes, een zwembad buiten met een terras en houten vlonders… er heerst hier een rustige ‘zen’ sfeer.

Deze avond verblijf ik in het Secret Garden in het oude centrum van Yangshuo. De kamers zijn erg ruim, sommigen met een balkon. Hier heb ik in de ochtend een kookles en wat is dit een groot succes! Ik mocht mijn favoriete gerechten maken. Alles is al voorbereid; gewassen en gesneden. Je hoeft je dus alleen op het leuke deel van koken, de bereiding en natuurlijk het opeten, te concentreren. Ik kreeg privé les van Sophie. De kookschool staat onder leiding van een Australische dame dus al het personeel, zo ook Sophie, spreekt goed Engels. We hebben één gerecht met vis, één gerecht met vlees en drie groentegerechten gemaakt. Een gerecht was zelfs al binnen twee minuten klaar. Heerlijk om zo te kunnen koken. Na afloop hebben we dit op het terras opgegeten met een kopje groene thee erbij.

Op de fiets...

Om de lunch er een beetje af te werken ben ik gaan fietsen, en dit was heel erg leuk! In twee uur zijn we door het platteland van Yangshuo gereden. Over bijna alleen maar wegen waar mensen lopen, fietsen of soms met de tractor rijden, maar je ziet hier vrijwel geen ‘gewoon’ verkeer. We zien de bamboevlotten, eenden in de rijstvelden, waterbuffels (als je snel drinkt in China wordt er gevraagd ‘je bent toch geen waterbuffel?’ Dit geldt voor veel water ineens drinken maar ook als je je kopje thee in minder dan 3 teugen leegdrinkt), karstheuvels en het lokale leven. We stoppen onderweg even als ik varkensvlees buiten zie hangen. Daarnaast liggen gedroogde zoete aardappels. In januari zijn veel chinezen soms wel drie weken vrij in verband met het lente festival en daarvoor worden nu al allerlei voorbereidingen getroffen. De buurvrouw zit allerlei kruiden te hakken en de gids Sam raakt met haar in gesprek. Zij vertelt dat dit haar oude huis is. Het huis ernaast is van haar zoon en is veel moderner. We mogen in haar oude huisje kijken en het eerste wat me opvalt, zijn twee grote portretten van Mao! De mensen op het platteland zijn dol op hem, dat blijkt maar weer. Voor hen heeft hij het leven namelijk veel beter gemaakt. De ‘intellectuelen’ uit de grote steden zijn wat minder te spreken over hem. Mijn gids Sam is de zoon van iemand die wat minder blij was....

Ik ontbijt de volgende ochtend bij het Secret Garden hotel met thee, een vers sapje en roerei met toast. Om half negen ga ik op pad naar het heli platform voor een vlucht van tien minuten. Het uitzicht vanuit de helikopter is fantastisch. Daarna rijden we naar Yao Mountain, waar we me de kabelbaan naar de top gaan. Alweer zo’n mooi uitzicht!

Vervolgens rijden we in 15 minuten naar het Tea Research Institute. Dit is de eerste plantage in de Guangxi provincie waar ze biologische thee maken. Overal waar je kijkt zie je theestruiken. Er wordt alleen geplukt in de lente, zomer en herfst. In de winter zijn de bladeren te droog. Witte en groene thee schijnt erg goed voor je huid, je bloedcirculatie, reuma, lever en nieren te zijn. Zwarte thee drink je als je warm wilt worden in de winter. We proeven vervolgens drie verschillende soorten thee en er volgt een hele theeceremonie waarbij deze 3 soorten thee op verschillende temperaturen worden bereid en we drinken uit een kopje uit de Ming dynastie (replica). Ook laat onze theemaster Nico me de verschillen zien met kopjes uit de Song en Han dynastie. Hij legt ook uit waarom de een exclusiever is dan de ander. Erg interessant! De thee staat zo goed bekend dat ie volledig opgaat binnen de landsgrenzen van China en niet wordt geëxporteerd.

Na de theeceremonie rijden we in 40 minuten naar het centrum van Guilin waar we lunchen in het Left Bank restaurant met sizzling beef, spicy aubergine, nog meer groenten en gebakken banaan met sesamzaadjes. Dit is een van de weinige goede restaurants waar ze zoveel westers als chinees serveren en waar je ook kunt genieten van een lekker wijntje. Er zijn veel andere restaurants in Guilin dus als reiziger kan je je voorkeur bij mij aangeven!

We rijden naar het vliegveld, want mijn reis zit er op! Terug met een rugzak vol verhalen, en ervaringen. En vooral heel veel inspiratie om weer mooie Talisman China reizen te ontwerpen!