Geplaatst op

O p 12 april 2023 start mijn studiereis naar Sicilië. Ik realiseer me hoe gemakkelijk het is om vanaf Eindhoven te vertrekken, slechts een half uurtje van huis. De avondvlucht naar Catania verloopt soepel. Ik kom laat in de avond aan en ben blij dat de transfer naar Habitat Boutique Hotel op mij staat te wachten. Leuk om te zien hoe het bescheiden hotel op haar binnenplaats een verticale tuin met kruiden en groenten heeft ingericht.

Tijdens het ontbijt de volgende ochtend geniet ik van mijn eerste espresso. De perfecte manier om het Siciliaanse, Italiaanse gevoel binnen te laten komen. Nog even vlug genieten van de traditionele vismarkt in het historische Catania en dan is het alweer tijd om verder te gaan. Zo zal het de komende 10 dagen zijn. Vele bestemmingen, vele kilometers en vele indrukken. Tijdens de tochten onderweg, ik heb een Fiat 500 gehuurd, heb ik alle tijd om de variatie in natuur te ontdekken. De weelderig begroeide heuvels rondom de Etna vulkaan in het Noorden, de heuvelachtige vergezichten en de vele begroeide landerijen met druiven, olijven, citrusvruchten en met regelmaat ook nog akkerbouw. In het binnenland rijd ik afwisselend op autowegen, provinciale wegen en kleine landwegen. Het is er relatief rustig, zeker vergeleken met de drukte in de wat grotere plaatsen. Ik ben ook erg blij met mijn navigatiesysteem, maar wel goed om te weten om niet altijd te kiezen voor de kortste weg. Dat realiseer ik me helaas pas wanneer ik met ‘mijn’ kleine autootje op een natte, zanderige weg bijna vast kom te staan. 

Sicilië kent vele prachtige plekken om te verblijven. Sommige in authentieke Siciliaanse stijl, andere juist met een moderne en eigentijdse touch. De overeenkomst is de vriendelijke service van het personeel, het overheerlijke eten en de verrukkelijke wijnen. Ik rijd het hele eiland over en bezoek talloze hotels, waaronder Baglio Occhipinti, Zash Country Boutique Hotel & Spa en Grand Hotel et des Palmes. Vooral Country House Villadorata en Seven Rooms Villadorata behoren tot de mooiste accommodaties die ik tijdens mijn reis gezien heb. 

 

Tussen de vele hotel bezoeken door heb ik het geluk om verschillende excursies en proeverijen te kunnen bijwonen op prachtig gelegen wijnboerderijen en bedrijven. Sicilië kent namelijk vele boerderijen die wijn, citrusvruchten en olijven verbouwen. Op verschillende boerderijen worden interessante tours en proeverijen aangeboden. Het is zeker de moeite waard om enkele boerderijen te bezoeken. Ik bezoek onder andere een boerderij waar pistachenoten verbouwd worden. Het is erg vermakelijk om de gidsen en wijnboeren met Siciliaanse passie en enthousiasme hun producten als een toneelstuk te zien presenteren. 

 

Hoe langer ik rondrijd over Sicilië, hoe beter ik me realiseer waarom Sicilië alsmaar populairder wordt voor vakantiegangers en reizigers die op zoek zijn naar die unieke combinatie van een ‘laid back’ levensstijl in een decor van authentieke stadjes en een rustgevende natuur. Ook is het opvallend dat de inwoners het leven ten volle vieren en genieten van al het lekkers dat het land te bieden heeft. Het is eveneens fijn dat, ondanks de populariteit, het land nog niet is overspoeld met toeristen en dat de lokale cultuur onmiskenbaar aanwezig is, waar je ook komt. Naast de grootste plaatsen Palermo en Catania, kent Sicilië namelijk nog vele authentieke stadjes en dorpjes zoals Taormina, Noto, Ragusa en Syracuse. 

 

Als ik na tien dagen ’s ochtends vroeg mijn Fiatje inlever, voel ik een lichte weemoed. Ik heb op een geweldige manier de variatie en schoonheid van het eiland kunnen zien. Mijmerend, dromend en verwonderd van zoveel moois. Hier ga ik zeker nog vaker terugkomen.

Ben je enthousiast geworden over de accommodaties na het lezen van dit reisverslag? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen! Bel ons gerust op 088-7755900 of mail naar Ingrid op Ingrid@talisman.nl.