Geplaatst op

H et komt regelmatig voorbij in het nieuws, en op social media; dierenwelzijn in het toerisme. Reisorganisaties in Nederland worden getraind op het promoten van diervriendelijk toerisme, en op het 'opleiden' van reizigers. Wat kan je wel doen, en wat niet?

'Knuffelen met roofdieren is geen natuurbescherming. Help ons met het redden van de wilde katachtigen.'  - Stichting SPOTS

Een ritje op een olifantenrug is schadelijk voor het dier, maar gelukkig zijn er ook accommodaties waar je je steentje bij kan dragen en deze machtige reuzen echt helpt. Leeuwenwelpjes aaien draagt bij aan dierenleed. Waarom? Stichting Spots legt het in onderstaande blog uit.

Wil jij weten wat je beter kan laten tijdens jouw reis? Onze specialisten vertellen je er graag meer over.

Er zijn veel plaatsen op de wereld waar je in contact kunt komen met wilde dieren zoals tijgers (denk aan de onlangs gesloten tijger-tempel in Thailand) en leeuwen. Veel van de zogenoemde 'knuffelfarms' bieden je aan op de foto te gaan met de dieren, om met ze te wandelen of om ze te voeren.

Deze farms zeggen vaak dat ze fokken met de dieren met de achterliggende gedachte dat zij uiteindelijk zullen terugkeren in de natuur. Zij laten het voordoen alsof je bijdraagt aan natuurbescherming door één van deze projecten te bezoeken.

De welpjes die je kunt knuffelen op deze boerderijen eindigen helaas vaak in de trofeejacht. De welpjes leveren geld op als knuffelwelp totdat zij een volgroeide leeuw zijn. Het dier wordt in een hok gehouden totdat een jager zich meldt. Dan wordt de leeuw uitgezet in een afgesloten gebied. Omdat de leeuw is opgegroeid met mensen is het dier niet bang en makkelijk te benaderen door jagers. Het dier heeft geen schijn van kans, de jager weet zeker dat hij met een trofee thuiskomt en de fokker weet dat de leeuw hem een hoop geld opbrengt. Dit verhaal wordt uiteraard niet verteld aan toeristen en vrijwilligers...

Hoe herken je een knuffelfarm?

- Er zijn altijd jonge dieren aanwezig

- Je kunt met de dieren knuffelen, wandelen en op de foto

- Er zijn geen verhalen en geen bewijs van geslaagde terugplaatsing

- Je kunt knuffelen met 'uitheemse' dieren. Zo kun je in Afrika bijvoorbeeld knuffelen met tijgers terwijl deze dieren daar oorspronkelijk niet voorkomen.

Wat kun je doen om dit dierenleed tegen te gaan?

Echte natuurbeschermingsorganisaties houden zich bezig met dieren in het wild en zij zullen nooit dieren fokken. Wanneer zij dieren moeten opvangen zullen ze het contact tussen mens en dier minimaliseren, zeker als het dier terug geplaatst wordt in het wild. Een dier dat ooit weer in het wild gaat leven heeft totaal geen baat bij menselijk contact. Het vermindert namelijk zijn kansen om te kunnen overleven in het wild.
Bezoek daarom nooit een project waar je in nauw contact kunt komen met wilde dieren zoals leeuwen, jachtluipaarden en tijgers.

Wat we je wel aan kunnen raden is het bezoeken van projecten die werkelijk iets doen voor de roofdieren, zoals ze tijdelijk opvangen en daarna weer terug plaatsen in het wild. Benieuwd wat voor projecten dit zijn? Breng een bezoek aan www.knuffelfarms.nl en bekijk de lijst met verantwoorde projecten.

'Knuffelen met roofdieren is geen natuurbescherming. Help ons met het redden van de wilde katachtigen.'  - Stichting SPOTS