Praktische informatie Chili A-Z

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Chili.

Afdingen
Afdingen is enkel gebruikelijk op markten en in souvenirwinkels. In grote winkels en restaurants is het niet gebruikelijk om af te dingen.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Drinkwater
Het kraanwater is niet drinkbaar en we raden u daarom aan om water uit verzegelde flessen te drinken. Vermijd ook ijsklontjes in dranken en niet gekookte melk of producten die daarmee bereid zijn, zoals ijs.

Elektriciteit
De spanning in Chili is, net als in Nederland, 220 volt. U kunt de Nederlandse stekkers echter niet overal gebruiken. Wij raden u daarom aan om een universele reisstekker mee te nemen, zodat u toch gebruik kunt maken van uw opladers.

Fooien
Het geven van fooien is niet verplicht, maar in Chili wel heel gebruikelijk. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend en kunt u laten afhangen van uw tevredenheid over de geleverde diensten. In restaurants kunt u als fooi 10% van de rekening aanhouden.

Fotografie
Chili is een fotogeniek land. Het nemen van foto's is op de meeste plekken geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen wilt fotograferen.
We raden u aan om voldoende geheugenkaartjes mee te nemen, zodat u eindeloos veel foto's kunt maken van de waanzinnige landschappen!

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.
Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt, worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak

Hoogteziekte
Chili heeft een aantal gebieden die boven de 3.500 meter liggen, zoals bij de grenzen met Bolivia en Argentinië. Door het lage zuurstofgehalte in de lucht kunt u op deze hoogte last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, duizelingen of kortademigheid. U zult even aan de hoogte moeten wennen. Wij raden u daarom aan om, wanneer u last krijgt, fysieke inspanning te vermijden en veel te drinken.  

Medische voorzieningen
In Chili bevinden zich in de grote steden ziekenhuizen met goede faciliteiten en medische specialisten. In het binnenland is de kwaliteit van de ziekenhuizen matig, echter privéklinieken zijn over het gehele land goed. Medicijnen zijn vrijwel overal verkrijgbaar.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen, zorg er dan voor dat u er voldoende van meeneemt op reis. Daarnaast raden wij u aan om medicijnen tegen diarree en uitdroging mee te nemen. Ook een goede zonnebrandcrème en zonnebril mogen tijdens uw reis niet ontbreken.

Kleding
Over het algemeen is het verstandig om kleding gemaakt van lichte, comfortabele stoffen mee te nemen. In hoger gelegen gebieden kan het koeler zijn en in het zuiden zelfs koud. Warme kleding is dan aan te raden. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken mee te nemen.

Valuta
De munteenheid in Chili is de Chileense peso (CLP). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. In de steden en op luchthavens kunt u geld pinnen bij de ATM. Houdt u er rekening mee dat er in de afgelegen gebieden geen ATM's zijn. Wij raden u aan om dan voldoende cash geld op zak te hebben. Euro’s kunt u inwisselen bij de grote banken. In de meeste hotels kunt u met uw creditcard betalen en ook steeds meer winkels accepteren een creditcard als betaalmiddel.

Wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’. 

Veiligheid
Chili is een veilig land om te bereizen. Zoals in elk land is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen. Wij raden u aan om stedelijke gebieden na zonsondergang te vermijden en op drukke plaatsen als markten en treinstations goed op eventuele zakkenrollers te letten. Verder is het verstandig om het dragen van sieraden, horloges en andere luxe spullen zoveel mogelijk achterwege te laten.

Visum / reisdocumenten
Voor Chili hoeft u voor een verblijf tot maximaal 90 dagen geen visum aan te vragen. Uw paspoort dient minimaal één lege visumpagina te bevatten en moet bij aankomst nog minstens zes maanden geldig zijn.

Veelgestelde vragen

Heb ik bereik met mijn telefoon in Chili?
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit op diverse plekken. Controleer vooraf bij uw provider of uw telefoon geschikt is voor het netwerk en de kosten die worden berekend. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Vandaag de dag bieden veel hotels uitstekende wifi faciliteiten, waar u vaak gratis gebruik van mag maken.

Welke kleding neem ik mee naar Chili?
Over het algemeen is het dragen van comfortabele, lichte reiskleding het prettigst. Houdt u er rekening mee dat het in hoger gelegen gebieden wat koeler kan zijn en in het zuiden zelfs koud. Reist u af naar een koeler gebied, dan raden we u aan om warme, winddichte kleding in te pakken, die u in laagjes kunt dragen. Neemt u daarnaast ook wanten, een muts en thermo-onderkleding mee. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken mee te nemen.

Ik wil graag iets typisch Chileens meenemen als aandenken. Waar kan ik aan denken?
Chili staat bekend om zijn Alpaca wol. Een zeer fijne, zachte wol afkomstig van de Alpaca. De wol beschermt goed tegen de kou van het Andesgebergte. U kunt verschillende wollen producten kopen, waaronder poncho’s. Naast wol staat Chili ook bekent om de wijnen. Wijn is een belangrijk exportproduct. Hoewel alle populaire wijnsoorten in Chili te verkrijgen zijn, is de wijn van de Charménère druif het bekendst. U kunt ook een aandenken van de Mapuche Indianen meenemen, bijvoorbeeld een muziekinstrument of een één van de kleurrijke stoffen die gekenmerkt worden door hun complexe patronen.

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Chili?
In Nederland is het 6 uur later dan in Chili.

Wat is de beste reisperiode voor Chili?
Noord en centraal Chili plus Paaseiland zijn het gehele jaar te bereizen waarbij onze zomer lagere temperaturen kent dan onze wintermaanden. De beste reisperiode voor het zuidelijk deel loopt van oktober tot mei.

Feestdagen

Feestdagen in Chili in 2023

6 januari: Driekoningen
24 januari: Feria de la Alasita
1 mei: Dag van de Arbeid
21 mei: Dag van de marine (herinnering van de slag bij Iquique)
8 juni: Corpus Christi (Sacramentsdag)
29 juni: feestdag ter ere van Heilige Petrus en Paulus
16 juli: Het feest van de Heilige Maagd Maria van de berg Karmel
15 augustus: Maria Hemelvaart
18 september: Onafhankelijkheidsdag
19 september: Dag van het leger
12 oktober: Día de la Raza (dag van het verzet van de inheemse volken tegen de Spaanse overheersers)
9 oktober: Columbusdag
31 oktober: Dag van de Reformatie
1 november: Allerheiligen
2 november: Allerzielen
8 december: Onbevlekte Ontvangenis van Maria