Truffels behoren tot de meest gewaardeerde gastronomische lekkernijen ter wereld. Moeilijk te vinden, duur in aanschaf en onmogelijk te kweken: de schimmelvruchten zijn favoriet bij 's werelds beste chef-koks vanwege hun unieke en krachtige smaken. Als het truffelseizoen nadert, maakt u een reis naar het truffeljacht paradijs Toscane, waar witte en zwarte truffels onder de grond groeien en centraal staan in de lokale keuken.
Ieder jaar kijken de fijnproevers reikhalzend uit naar de opening van het truffelseizoen. Maar wat maakt deze gastronomische delicatesse zo speciaal? Ten eerste is het de smaak, een onderscheidende smaak die maar moeilijk kan worden geëvenaard.
Truffels zijn ook zeldzaam. Het zijn de vruchten van een ondergrondse schimmel, ze groeien dus ondergronds en zijn zodoende moeilijk te vinden. En ze groeien enkel tussen de wortels van specifieke boomsoorten, zoals haagbeuk, eik en berk.
In Toscane is de herfst de beste tijd voor het schatzoeken naar witte truffels. De zwarte variant komt vaker voor in het eerste kwartaal van het jaar.
Alhoewel de meest beroemde truffel uit de regio Piemonte komt, komen er steeds meer truffelzoekers naar Toscane. Hier vindt de truffeljacht namelijk nog op een redelijk kleinschalige manier plaats, en is de omgeving minder commercieel.
Samen met een gids en een ervaren Lagotto Romagnolo hond gaat u vandaag op zoek naar deze illustere truffels. Na uw zoektocht keert u ‘huiswaarts’ waar er een geweldige truffel beleving op u wacht in de Essere Spa, gevolgd door een vier-gangen diner geïnspireerd op de truffel.