Praktische informatie Mexico A-Z

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Mexico.

Afdingen
Afdingen is op markten gebruikelijk in Mexico. Veel mensen voelen zich bezwaard om af te dingen, maar hier hoort het onderhandelen echt bij de cultuur.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Drinkwater
Het kraanwater is niet drinkbaar en we raden u daarom aan om water uit verzegelde flessen te drinken, die overal verkrijgbaar zijn. Vermijd ook ijsklontjes in dranken en niet gekookte melk of producten die daarmee bereid zijn, zoals ijs.

Elektriciteit
De spanning in Mexico is 110 volt. U kunt de Nederlandse stekkers niet overal gebruiken. Wij raden u daarom aan om een universele reisstekker mee te nemen, zodat u toch gebruik kunt maken van uw opladers.

Fooien
Het geven van fooien is niet verplicht, maar in Mexico wel heel gebruikelijk. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! In restaurants kunt u als fooi ongeveer 10% van de rekening aanhouden. Bij sommige restaurants is de 10% service charge al in de rekening opgenomen. Voor de gids of chauffeur is een bedrag tussen de € 5 a € 10 per dag gebruikelijk.

Fotografie
Het kleurrijke Mexico is een zeer fotogenieke bestemming! Het nemen van foto's is op de meeste plekken geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen wilt fotograferen. De Indiaanse bevolking stelt het doorgaans niet op prijs gefotografeerd te worden. Het is verboden foto's te maken van militaire objecten, regeringsgebouwen, grensovergangen en luchthavens.

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.
Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A, hepatitis B en DTP aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt, worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd. Het gebruik van DEET is zeer aan te bevelen.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak

In de toeristische gebieden is de gezondheidszorg van een goed niveau. Veel artsen en verplegend personeel spreken Engels. In het binnenland is de kwaliteit van de ziekenhuizen matig in vergelijking met de toeristische gebieden. Medicijnen zijn vrijwel overal te krijgen, vaak zelfs zonder doktersrecept.

Kleding
Over het algemeen is het verstandig om kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen, zoals katoen, mee te nemen. Voor de koelere avonden kunt u kleding met lange mouwen inpakken. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken mee te nemen.

Riolering
Het rioleringssysteem in Mexico is niet geschikt voor toiletpapier; het doorspoelen van toiletpapier kan een verstopping veroorzaken. Om die reden is het gebruikelijk het gebruikte toiletpapier in de prullenbak naast de wc te gooien. 

Valuta
De munteenheid in Mexico is de Mexicaanse Peso (MXN). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. Er zijn bankbiljetten van 500, 200, 100, 50, 20 en 10 pesos. De munten zijn er in 10, 5, 2 en 1 peso en in 50, 20, 10 en 5 centavos. Buitenlandse bankbiljetten kunnen worden ingewisseld bij grote banken of wisselkantoren, zogeheten Casas de Cambio. In de meeste steden in Mexico kunt u pinnen bij de ATM's. Credit Cards, zoals Visa en Mastercard, worden ook geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat in afgelegen gebieden geen ATM voorhanden is. Zorg dat u in dat geval wat extra geld of dollars bij u heeft. In hotels kunt u vaak met creditcard betalen en ook in steeds meer winkels wordt dit betaalmiddel geaccepteerd.

Wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’. 

Veiligheid
Veel reizigers (en achterblijvers!) maken zich van tevoren zorgen over de veiligheid. Mexico komt vaak negatief in het nieuws en dat heeft het land geen goede reputatie bezorgd. Toch is Mexico over het algemeen een veilig land om doorheen te reizen. Enige waarschuwingen zijn echter op hun plaats. Een gebied dat u absoluut nooit moet bezoeken is de grensstreek met de VS. Deze regio is zonder meer gevaarlijk. Talisman regelt in dit gebied dan ook geen reizen. Verder heeft Mexico Stad z'n typische grote-stad-problematiek, maar wanneer u in gezelschap van een Engelssprekende privégids met Talisman op pad gaat, uw gezond verstand gebruikt, taxi’s altijd laat regelen door uw hotel/een luxe restaurant of bij een officiële taxistandplaats, dan kan er weinig misgaan. Laat luxe artikelen zoals dure horloges of juwelen bij voorkeur thuis. Houdt nooit teveel cash geld op zak.
Yucatan, Oaxaca en Centraal-Mexico (Taxco, Morelia, Zacatecas, Guanajuato, etc.) zijn veilige gebieden om doorheen te reizen. Chiapas was in het verleden een onrustige streek, maar in het laatste decennium is de veiligheidssituatie enorm verbeterd. Wees niettemin waakzaam wanneer u bijvoorbeeld gaat zwemmen bij de watervallen van Agua Azul (diefstal is hier echt een probleem). Ook wanneer u ergens in Mexico drukke markten of busstations bezoekt, of langdurig verblijft op toeristische plekken in Mexico Stad, dient u extra waakzaam te zijn en goed op uw spullen te letten. Afgezien hiervan is Mexico een heel prettig land om doorheen te reizen. Het is zeker niet nodig om overdreven bezorgd te zijn. De receptie van elk hotel kan u overigens het beste informeren over de meest actuele gegevens met betrekking tot veiligheid.

Visum / reisdocumenten
Een geldig internationaal paspoort is voor Mexico vereist. Voor een verblijf tot maximaal 180 dagen, hoeft u geen visum aan te vragen. Wel dient uw paspoort bij aankomst nog minstens zes maanden geldig te zijn en moet u minimaal één lege visumpagina in uw paspoort hebben.

Veelgestelde vragen

Heb ik bereik met mijn telefoon in Mexico?
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit op diverse plekken. Controleer vooraf bij uw provider of uw telefoon geschikt is voor het netwerk en de kosten die worden berekend. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Vandaag de dag bieden veel hotels uitstekende wifi faciliteiten.

Welke kleding neem ik mee naar Mexico?
Kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen, zoals katoen, zijn het prettigst om te dragen overdag. Voor de koelere avonden kunt u een vest inpakken. In de bergen rondom San Cristobal is het koel en warme kleding is hier aan te raden. Reist u in onze winter naar Mexico, dan doet u er verstandig aan een jas en laagjes kleding mee te nemen. Ook dichte schoenen met sokken zijn dan prettig. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken mee te nemen.

Ik wil graag iets typisch Mexicaans meenemen als aandenken. Waar kan ik aan denken?
Mexico is de grootste leverancier van gecertificeerde biologische koffie. Daarnaast wordt er in Mexico ook chocola geproduceerd. Beiden zijn een aanrader om mee te nemen. Andere typisch Mexicaanse producten zijn handgeweven textiel en Talavera aardewerk (kleurrijk geglazuurd aardewerk) of traditionele kleren zoals een Huipil (traditionele geborduurde blouse voor vrouwen) en Rebozos (sjalen).

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Mexico?
In Nederland is het 7 uur later dan in Mexico.

Wat is de beste reisperiode voor Mexico?
De beste reisperiode voor Mexico is van november/ december tot en met april.

Feestdagen

Feestdagen in Mexico in 2021

6 januari: Drie koningen
1 februari: Dag van de Grondwet
19 februari: Dag van het Leger
15 maart: Benito Juárez dag
1 mei: Dag van de Arbeid
5 mei: Cinco de Mayo
3 juni: Corpus Christi (Sacramentsdag)
15 augustus: Maria Tenhemelopneming
16 september: Onafhankelijkheidsdag
12 oktober: Día de la Raza
1 en 2 november: Día de los Muertos (Allerheiligen en Allerzielen)
15 november: Día de la Revolución
12 december: Nuestra Señora de Guadalupe