Een zeldzaam uniek inkijkje

In Costa Rica bestaat het gezegde: "Pataste voor het volk, cacao voor de goden." Deze eenvoudige zin deelt de vereerde status die cacao, de zaadsoort waaruit cacao en chocolade worden gemaakt, in dit land en deze cultuur inneemt. In de glooiende heuvels van Pérez Zeledón ligt Marvin's Finca op twintig hectare grond. Marvin, een lokale boer die een subsidie ​​van de overheid heeft ontvangen voor zijn werk met cacao, levert het grootste deel van de cacao en verse peper aan de haciënda - evenals de pataste die ze bij aankomst met gasten delen. 

Cacaobomen groeien doorgaans binnen 10 graden van de evenaar en gedijen bij vrij gelijkmatige temperaturen, een hoge luchtvochtigheid, overvloedige regenval en stikstofrijke grond. Daarom bieden het tropische klimaat en de regenwouden van Costa Rica de ideale omgeving - en cacaobomen gedijen hier goed. Tijdens uw bezoek aan Marvin’s Finca maakt u kennis met de man achter de missie voor een persoonlijke rondleiding door zijn landgoed. Marvin's finca herbergt niet alleen cacaobomen, maar ook koffiebomen, peperkorrelplanten, suikerriet, pataste (een witte cacao) en een kronkelend netwerk van paden door het bos en langs beekjes. Wandel over deze schilderachtige paden het bos in en terug door de cacaoboomgaarden, zie met eigen ogen hoe peper groeit en proef pataste rechtstreeks van de boom. Bezoek zijn verwerkings- en fermentatie faciliteit om meer te leren over het proces van het omzetten van cacao in chocolade en proef enkele van Marvins eigen creaties. Deze ervaring brengt u dichter bij de natuur, de ingrediënten, de cultuur en de mensen van Costa Rica. De opbrengst wordt gedoneerd aan Marvin om de groei van zijn bedrijf en productiefaciliteit te ondersteunen. U onderneemt deze excursie vanuit Hacienda Alta Gracia. 

Het is een tochtje van zo’n twintig minuten rijden naar de finca van Marvin en zijn vrouw Bernadita. Zij hebben een uitgestrekte plantage waar ze van alles verbouwen, zoals pepers, kruidnagel en ananas. De inkomsten komen vooral uit de productie van koffie-en cacaobonen en sinds kort het rondleiden van gasten van Hacienda Alta Gracia. 

Met Marvin en zijn hond maakt u een wandeling over zijn indrukwekkende landgoed en proeft u onderweg allerlei exotische vruchten. Bernadita bereidt ondertussen allerlei lekkers voor u, zelfs een milkshake banaan/chocolade en Marvin laat u het proces zien van cacaoboon naar chocoladereep.