Praktische informatie Peru A-Z
Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Peru.
Afdingen
Afdingen is enkel gebruikelijk op markten en in souvenirwinkels. In grote winkels en restaurants is het niet gebruikelijk om af te dingen.
Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).
Drinkwater
Het kraanwater is niet drinkbaar en we raden u daarom aan om water uit verzegelde flessen te drinken. Vermijd ijsklontjes in uw drankjes en het nuttigen van ongekookte melk of producten die hiermee bereid zijn, zoals ijs.
Elektriciteit
De spanning in Peru is, net als in Nederland, 220 volt. U kunt de Nederlandse stekkers echter niet overal gebruiken. Wij raden u daarom aan om een universele reisstekker mee te nemen, zodat u toch gebruik kunt maken van uw opladers.
Fooien
Het geven van fooien is niet verplicht, maar in Peru wel heel gebruikelijk. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! U kunt als richtlijn 15% van de totale rekening aanhouden als fooi. Soms is het servicegeld al inbegrepen. In dat geval staat dit op de nota aangegeven.
Fotografie
Peru is een fotogeniek land. Het nemen van foto's is op de meeste plekken geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen wilt fotograferen. Het kan zijn dat vrouwen en kinderen hier wat geld voor vragen. Houdt u er rekening mee dat het fotograferen van militaire objecten verboden is.
Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.
Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP en gele koorts aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt, worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak
Hoogteziekte
Peru heeft een aantal gebieden die boven de 3.500 meter liggen. Door het lage zuurstofgehalte in de lucht kunt u op deze hoogte last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, duizelingen of kortademigheid. U zult even aan de hoogte moeten wennen. Wij raden u daarom aan om, wanneer u last krijgt, fysieke inspanning te vermijden en veel te drinken.
Medische voorzieningen
In Peru bevinden zich in de grote steden ziekenhuizen met goede faciliteiten en medische specialisten. In het binnenland is de kwaliteit van de ziekenhuizen matig, echter privéklinieken zijn over het gehele land goed. Medicijnen zijn op veel plaatsen verkrijgbaar. Gebruikt u medicijnen, dan is het raadzaam om zelf voldoende medicijnen mee te nemen op reis. Daarnaast raden wij u aan om medicijnen tegen diarree en uitdroging mee te nemen. Ook een goede zonnebrandcrème en zonnebril mogen tijdens uw reis niet ontbreken.
Kleding
Over het algemeen kunt u het beste veel laagjes meenemen. En zorgt u dat u goede wandelschoenen inpakt? In de hoger gelegen gebieden is het wat koeler en hier komt warme kleding goed van pas. Tenslotte is regenkleding geen overbodige luxe, er kan tenslotte altijd een bui vallen!
Let op! Wanneer u de treinreis naar Machu Picchu heeft geboekt, mag u slechts een tas van 5 kilo per persoon meenemen. Het is daarom handig een aparte tas mee te nemen en deze in te pakken voor de nachten bij Machu Picchu. De rest van uw bagage kunt u dan achterlaten bij uw hotel in Cusco of de Heilige Vallei.
Valuta
De munteenheid in Peru is de Peruaanse sol (PEN). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. Buitenlandse valuta kan worden ingewisseld bij de grote banken. In sommige steden komt u geldwisselaars tegen op straat, dit is legaal. Let u er wel op dat zij zijn aangesloten bij een organisatie! In de steden en luchthavens vindt u pinautomaten, in de afgelegen gebieden komt u deze iets minder vaak tegen. Het is dan raadzaam om wat geld op zak te hebben.
Voor wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’.
Veiligheid
Peru is een veilig land om te bereizen. Net zoals in andere landen zijn diefstal en criminaliteit helaas nooit geheel uit te sluiten. De bevolking is arm en zeker in de grote steden is een gezonde oplettendheid gewenst. Wees ook op uw hoede bij drukke locaties zoals markten en treinstations en zorg dat u dure producten niet al te opzichtig bij u draagt. Ga 's avonds niet alleen over straat en mijdt bepaalde wijken op late tijdstippen. Uw lokale gids kan u van meer informatie voorzien.
Visum / reisdocumenten
Voor Peru hoeft u voor een verblijf tot maximaal 90 dagen per 180 dagen geen visum aan te vragen. Uw paspoort dient minimaal één lege visumpagina te bevatten en moet bij aankomst nog minstens zes maanden geldig zijn.