Op expeditie in de voetsporen van de Inca's: wat een ervaring

Dit is geen reis, dit is een expeditie. In de voetsporen van de Inca's. Precies op de manier zoals het gebeurde in de tijd dat Machu Picchu nog druk bevolkt was. De route volgt het eeuwenoude pad in het Vilcabamba berggebied. Er bestaat geen andere manier om zo intens de fascinerende geschiedenis van de Inca's te ervaren. En natuurlijk ook om te ontdekken welke sporen uit dat verleden terug te zien zijn in de cultuur van de huidige bewoners van de afgelegen berggebieden. Dat is precies wat gebeurt tijdens deze expeditie: ver buiten de gebaande paden treden. Onderweg overnacht u vier keer in een andere mountain lodge ergens in dit indrukwekkende landschap.

Dag 1
Het avontuur start in Cusco. Via de Inca ruïnes van Tarawasi en een koffiestop in het bergdorp Mollepata, rijdt u naar Marcocassa. Dit is het startpunt van de Salkantay Trail. In zes uur loopt u via het Incapad de Camino Real (Koninklijke Weg) naar de Salkantay lodge op 3.869 meter hoogte in Soraypampa. Hier staat u aan de voet van de machtige gletsjer van Salcantay.

Dag 2
Vandaag blijft u in de prachtige omgeving van de lodge om aan de hoogte te wennen. Een rustige wandeling langs het Humantay gletsjermeer breekt de dag. Terug in de lodge staat de lunch voor u klaar en daarna de jacuzzi.  

Dag 3
De derde dag is een pittige. Na het ontbijt volgt via de Rio Blanco vallei de klim naar de Salcantay bergpas op 4.638 meter hoogte. Onderweg wordt het uitzicht op de besneeuwde Vilcabamba bergtoppen en de gletsjers van de Salkantayberg na elke stap mooier. Met wat geluk ziet u hoog in de lucht een condor zweven. Na een warme lunch gaat het weer omlaag naar Wayra Lodge. Na deze tocht van acht uur bent u hopelijk nog fit genoeg om te genieten van een voortreffelijk diner. Wat Aeolus was voor de Grieken, was Wayra voor de precolumbiaanse volkeren: de god van de wind of 'de plek waar de wind woont'.

Dag 4
Na het ontbijt gaat het verder bergafwaarts langs de oevers van de Salkantayrivier richting regenwoud. Onderweg naar de Colpa Lodge op 2.870 meter hoogte, ziet u duizenden vlinders en wilde orchideeën. De maaltijd is een traditionele 'Pachamanca'. Dat is wat wij een eenpansgerecht noemen en in een kuil op hete stenen rustig moet garen. Het vlees, de groenten en de mais wordt daarvoor in bananenbladeren gewikkeld. Na de maaltijd krijgt u de gelegenheid om de verstijfde spieren soepel te maken in de jacuzzi.

Dag 5 
Het vervolg van de expeditie is de zes uur durende afdaling naar de Lucma Lodge op 2.135 meter hoogte. Onderweg loopt u langs de Santa Teresa vallei waar veel bananen-, avocado- en koffieplantages liggen. Hier komen de beste organische koffiebonen ter wereld vandaan! Op een mooie plek aan de rivier komt de lunch op tafel. Daarna stapt u in de auto en rijdt dan met de gids mee naar het begin van de gerestaureerde Llactapata Inca Trail. Hier gaat het weer bergopwaarts naar de Lucma Lodge. In het nabijgelegen dorpje Lucmabamba maakt u kennis met de bewoners en hun gebruiken. 

Dag 6 
Wie van plan is om deel te nemen aan deze trekking doet er goed aan om eerst -A Sacred Landscape: The Search for Ancient Peru- van Hugh Thomson te lezen. Dit boek gaat deels over de opgravingen van deze archeoloog bij de Llactapataruines. Die passeert u op de zesde dag. Vanaf een uitzichtpunt bij de Llactapata pas op 2.700 meter hoogte, ziet u Machu Picchu al liggen. Op dit punt wordt de lunch geserveerd. Vanaf hier gaat het weer omlaag langs bamboebossen, fruitbomen en koffieplantages naar de Aobambarivier. Daar stapt u in de trein naar Aguas Calientes. Bij de receptie van het Inkaterra Machu Picchu Pueblo hotel (het beste hotel in het dorp) ligt uw kamersleutel klaar.

Dag 7 
Vandaag is de dag. Machu Picchu in de vroege ochtend zien is een onvergetelijke belevenis. Om zes uur komt het complex langzaam tevoorschijn zodra de wolken verdwijnen. Uw privégids vertelt de boeiende verhalen over deze Incastad die de Spanjaarden nooit hebben kunnen vinden. Het bezoek aan deze prachtige stad van de Incas is waarschijnlijk het hoogtepunt van uw reis door Peru. Omgeven door de mysterieuze subtropische jungle en de weelderige groene bergtoppen is dit een van de mooiste plekken op aarde. Streep maar van uw Bucket-list!

Verblijven in de Heilige Vallei