Het is inmiddels ruim achtduizend jaar geleden dat het boeren in de Andes is gelukt om een eetbare variant van de aardappel te kweken. Daarmee begint een van grootste succesverhalen uit de geschiedenis van de voedselproductie. In het Parque de la Papa -aardappelpark- in de Heilige Vallei in de omgeving van Cusco, werken biologen, genetici en landbouwingenieurs samen met de 6700 bewoners van zes inheemse boerendorpen. Samen bewerken ze de eeuwenoude landbouwterrassen met een oppervlakte van 10.000 hectare. Hier groeien op een hoogte van 3950 tot 4400 meter boven de zeespiegel meer dan 600 verschillende aardappelsoorten. Op basis van DNA-onderzoek is aangetoond dat alle aardappels afstammen van één plant uit Zuid-Peru; inmiddels zijn er in Peru 1435 soorten aardappels!
Uw avontuur begint in de stad Pisac, vanwaar u in de ochtend vertrekt naar het beroemde Parque de la Papa. Bij aankomst wordt u verwelkomd door de gemeenschap van Paru Paru en daarna komt u meer te weten over de betekenis van dit inheemse erfgoedgebied. Onder begeleiding van een kundig gids leert u meer over de organisatie en doelstellingen van dit unieke initiatief. U ervaart het harde bestaan van boeren in de hooglanden en proeft de eeuwenoude Andescultuur.
Het landschap is adembenemend. Overal de landbouwterrassen van de Inca's, tussendoor een aantal afgelegen, geheel uit leem opgetrokken dorpjes. De bergtoppen van de Andes op de achtergrond. Met diep respect praten de aardappelboeren over 'Pachamama' (Moeder Aarde). Ze gunnen u een blik in de rituelen en gebruiken van de Andes bevolking. De enorme verbondenheid met de natuur is hier bijna tastbaar.
Parque de la Papa toont de rol van de aardappel in de Peruaanse cultuur en nadat u bent terug gewandeld wordt u op een welverdiende pauze getrakteerd, én een proeverij van inheemse aardappelrassen.
In de middag vervolgt u uw reis naar de gemeenschap van Pampallaqta waar u meer leert over het creëren van voedselzekerheid, het behoud van biodiversiteit en veerkracht tegen klimaatverandering. U bezoekt het lokale museum om meer te leren over de verschillende gewaskalenders en de verschillende landbouwgereedschappen die in de Andes worden gebruikt. Dan bezoekt u de gemeenschap van Chawaytire, waar de lunch wordt geserveerd.
De laatste stop is de gemeenschap van Sacaca waar u deelneemt aan een sessie over medicinale planten en bioculturele productverwerking. Terwijl de dag ten einde loopt, keert u terug met een diepe waardering voor de diepgewortelde verbinding tussen natuur, cultuur, en gemeenschap die het leven in dit deel van de Andes zo mooi definieert.