Leer alles over de geschiedenis van de voedselproductie en vooral die van de aardappel

Het is inmiddels ruim achtduizend jaar geleden dat het boeren in de Andes is gelukt om een eetbare variant van de aardappel te kweken. Daarmee begint een van grootste succesverhalen uit de geschiedenis van de voedselproductie. In het Parque de la Papa -aardappelpark- in de Heilige Vallei in de omgeving van Cusco, werken biologen, genetici en landbouwingenieurs samen met de 6700 bewoners van zes inheemse boerendorpen. Samen bewerken ze de eeuwenoude landbouwterrassen met een oppervlakte van 10.000 hectare. Hier groeien op een hoogte van 3950 tot 4400 meter boven de zeespiegel meer dan 600 verschillende aardappelsoorten.

Tijdens uw bezoek aan het aardappelpark ervaart u het harde bestaan van boeren in de hooglanden en proeft u de eeuwenoude Andescultuur. Het landschap is adembenemend. Overal de landbouwterrassen van de Inca's, tussendoor de dorpjes door de snelstromende Vilcanota rivier. De bergtoppen van de Andes op de achtergrond. Met diep respect praten de aardappelboeren over 'Pachamama' (Moeder Aarde). Ze gunnen u een blik in de rituelen en gebruiken van de Indiaanse bevolking. De enorme verbondenheid met de natuur is hier bijna tastbaar. Parque de la Papa toont de rol van de aardappel in de Peruaanse cultuur. Tijdens de lunch proeft u verschillende aardappelsoorten in combinatie met gekruid alpacavlees en exquise sauzen. Daarna heeft u een bijzondere ontmoeting met een gastvrij Indiaans boerengezin.