Praktische informatie Uruguay A-Z

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Uruguay.

Afdingen
Afdingen is enkel gebruikelijk op markten en in souvenirwinkels. In grote winkels en restaurants is het niet gebruikelijk om af te dingen.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Drinkwater
Het kraanwater is niet drinkbaar en we raden u daarom aan om water uit verzegelde flessen te drinken, die overal tegen redelijke prijzen verkrijgbaar zijn. Koopt u in lokale winkels, dan bent u het voordeligst uit. Houdt u echter wel rekening met de uiterste verkoopdatum. Let ook op ijsklontjes in dranken.

Elektriciteit
De spanning in Uruguay is 230 volt. U kunt de Nederlandse stekkers echter niet overal gebruiken. Wij raden u daarom aan om een universele reisstekker mee te nemen, zodat u toch gebruik kunt maken van uw opladers.

Fooien
Het geven van fooien is niet verplicht, maar in Uruguay wel heel gebruikelijk. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend en kunt u laten afhangen van uw tevredenheid over de geleverde diensten. In restaurants kunt u als fooi 10% van de rekening aanhouden.

Fotografie
Uruguay is een fotogeniek land. Het nemen van foto's is op de meeste plekken geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen wilt fotograferen. Het maken van opnames van militaire objecten is verboden.
We raden u aan om voldoende geheugenkaartjes mee te nemen, zodat u eindeloos veel foto's kunt maken van de waanzinnige landschappen!

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.
Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A, DTP en gele koorts aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt, worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen, zorg er dan voor dat u er voldoende van meeneemt op reis. Daarnaast raden wij u aan om medicijnen tegen diarree en uitdroging mee te nemen. Ook een goede zonnebrandcrème en zonnebril mogen tijdens uw reis niet ontbreken.

Medische voorzieningen
In Uruguay bevinden zich in de grote steden ziekenhuizen met goede faciliteiten en medische specialisten. In het binnenland is de kwaliteit van de ziekenhuizen matig, echter privéklinieken zijn over het gehele land goed. Medicijnen zijn vrijwel overal verkrijgbaar.

Kleding
Over het algemeen is het verstandig om kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen mee te nemen. In de Uruguayaanse winter kan het koeler zijn en tijdens echt strenge winters kan het zelfs vriezen. Warme kleding is dan aan te raden. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken mee te nemen.

Valuta
De munteenheid in Uruguay is de Uruguayaanse peso (UYU). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. In de steden en op luchthavens kunt u geld pinnen bij de ATM. Houdt u er rekening mee dat er in de afgelegen gebieden geen ATM's zijn. Wij raden u aan om dan voldoende cash geld op zak te hebben. Euro’s kunt u inwisselen bij de grote banken. In de meeste hotels kunt u met uw creditcard betalen en ook steeds meer winkels accepteren een creditcard als betaalmiddel.
Wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’.

Veiligheid
Uruguay is een veilig land om te bereizen. Zoals in elk land is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen. Wij raden u aan om stedelijke gebieden na zonsondergang te vermijden en op drukke plaatsen als markten en treinstations goed op eventuele zakkenrollers te letten. Verder is het verstandig om het dragen van sieraden, horloges en andere luxe spullen zoveel mogelijk achterwege te laten.

Visum / reisdocumenten
Voor Uruguay hoeft u voor een verblijf tot maximaal 90 dagen geen visum aan te vragen. Uw paspoort dient minimaal één lege visumpagina te bevatten en moet bij aankomst nog minstens zes maanden geldig zijn. Daarnaast moet u in het bezit zijn van een bewijs van een retourvlucht of een vlucht naar de volgende bestemming.

Veelgestelde vragen

Heb ik bereik met mijn telefoon in Uruguay?
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit op diverse plekken. Controleer vooraf bij uw provider of uw telefoon geschikt is voor het netwerk en de kosten die worden berekend. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Vandaag de dag bieden veel hotels uitstekende wifi faciliteiten, waar u vaak gratis gebruik van mag maken.

Welke kleding neem ik mee naar Uruguay?
Over het algemeen is het dragen van comfortabele, lichte reiskleding het prettigst. Houdt u er rekening mee dat het in de Uruguayaanse winter erg koud kan zijn. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken mee te nemen.

Ik wil graag iets uit Uruguay meenemen als aandenken. Waar kan ik aan denken?

  • Een heerlijke lokale wijn. Er zijn een aantal hele goede bodega’s in Uruguay.
  • Het zogenaamde maté kopje, dit is een drinkbeker gemaakt van kalebas. In Uruguay drinken ze net als in Argentinië veel yerba thee. Het is iets heel sociaals en iedereen in Uruguay heeft zo’n kopje en bijbehorende bombilla (filterrietje).
  • Er is veel rund in Uruguay en daardoor ook veel leer producten.

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Uruguay?
Tijdens onze zomertijd is het in Uruguay 5 uur vroeger en tijdens onze wintertijd is het in Uruguay 4 uur vroeger.

Wat is de beste reisperiode voor Uruguay?
De beste reistijd voor Uruguay loopt van december t/m februari. Uruguay heeft een mild zeeklimaat waardoor het in de zomer - van november tot maart - lekker warm is met temperaturen tot 28°C. In de Uruguyaanse winter – juni tot augustus - zakt de temperatuur naar 15°C en in heel strenge winters kan het zelfs vriezen.

Feestdagen

Feestdagen in Uruguay in 2023

6 januari: Driekoningen (Epifanie)
19 t/m 21 februari: Carnaval
14 april: Pan American Day
19 april: Desembarco de los 33 Orientales
1 mei: Dag van de Arbeid
19 juni: Día del Nunca Más (Verjaardag José Artigas)
18 juli: Dag van de grondwet
25 augustus: Onafhankelijkheidsdag
12 oktober: Día de la Raza (Columbusdag)
2 november : Allerzielen