Geplaatst op

B uenos Aires straalt klasse en elegantie uit en kan als een van de boeiendste en meest kosmopolitische steden van de wereld worden aangemerkt. Het wordt, vanwege de architectuur en de brede avenues, wel het ‘Parijs van Zuid-Amerika’ genoemd. De stad heeft ruim 13 miljoen inwoners; wanneer je door de stad wandelt stuit je op imposante gebouwen, prachtige pleinen, schaduwrijke parken en talrijke boulevards. Het is de stad die nooit slaapt, dus het wemelt er van de leuke cafés en de goede restaurants. Van het woord ‘sluitingstijd’ lijkt men hier nog nooit te hebben gehoord!

Wanneer je maar 24 uur in Buenos Aires hebt is er nog steeds genoeg tijd om de belangrijkste en leukste aspecten van deze kosmopolitische stad te ontdekken

De inwoners, de porteños (mensen van de haven) wonen in de 45 barrios (wijken). Iedere barrio is verschillend en heeft een eigen karakter: het kleurrijke La Boca, de bakermat van de expressieve tango die vooral de heimwee van de immigranten naar hun vaderland tot uitdrukking moest brengen; de beschermde historische wijk San Telmo met de beroemde zondagmarkt; de chique wijken Recoleta en Palermo met de goede restaurants en winkelmogelijkheden; de hippe wijk Puerto Madero met trendy restaurants en futuristische gebouwen. Buenos Aires is een stad vol passie, in alle denkbare opzichten (cultureel, politiek, economisch, enz.) het kloppend hart van Argentinië en om die reden de onbetwiste hoofdstad van het land. Het is ook een stad van uitersten: Buenos Aires is tegelijkertijd voetbalstad en boekenstad, de stad van de tango en de stad van polo en golf, de stad van honderden theaters (meer dan in New York!) en de stad van religie en politiek – met Evita Perón als mythisch boegbeeld. Om deze en nog veel meer redenen mag een bezoek aan Buenos Aires zeker niet ontbreken tijdens uw reis.

Wanneer je maar 24 uur in Buenos Aires hebt is er nog steeds genoeg tijd om de belangrijkste en leukste aspecten van deze kosmopolitische stad te ontdekken. Ik zal hieronder mijn favoriete plekjes en excursies van de stad uitlichten;

Tip!

Het befaamde café Tortoni is zeker een bezoek waard. Het café staat bol van de nostalgie en het is leuk om hier een kop koffie te nuttigen met een alfajor, een Argentijnse lekkernij. Beroemdheden als Carlos Gardel en Jorge Luis Borges kwamen hier vaak. Achterin café Tortoni geven ze in de avond een erg goede en kleine tangoshow. Hiervoor kunnen alleen ter plaatse kaartjes gekocht worden.

Passie in Buenos Aires

Wanneer je in Buenos Aires bent mag je een aantal beroemde plekken in de stad natuurlijk niet missen! De Argentijnen zijn een gepassioneerd volk en die passie uit zich op verschillende manieren. Breng een bezoek aan het stadion van de voetbalclub Boca Juniors, het Evita Museum en het Teatro Colón.

Het stadion van Boca Juniors bevindt zich midden in de wijk La Boca, zonder deze club en zonder deze wijk zou Argentinië zichzelf niet meer zijn, hoe de fans van River Plate, de grote concurrent, daar ook over mogen denken. Reis van het schilderachtige, ietwat rommelige La Boca naar het keurige Palermo in het noorden van de stad. Hier bezoek je het Evita Museum. Wat valt er over deze vrouw nog te zeggen? Ze werd bij leven al min of meer heilig verklaard, bracht massa’s mensen in vervoering. Het museum laat dit alles op overtuigende wijze zien aan de hand van foto’s, films, parafernalia. Er was geen tussenweg: mensen hielden van haar of verafschuwden haar. Een andere bijzondere plek is het Teatro Colón, het beroemde, prestigieuze operagebouw van Buenos Aires. Beroemdheden als Placido Domingo, Kiri Te Kanawa, Mihail Barishnikov, Toscanini en Zubin Mehta traden hier op. De gids zal de tickets overhandigen waarna er een rondleiding door het gebouw wordt gegeven – deze wordt uitsluitend door het Teatro Colón zelf verzorgd.

Milonga

Milonga is de benaming voor een Argentijnse muziek en dansstijl. Ook wordt de gelegenheid waar de porteños (de inwoners van Buenos Aires) de milonga en de tango spontaan dansen, aangeduid met ‘milonga’. Je wordt laat in de avond, rond 22:30 uur opgehaald bij uw hotel. De gids vertelt alles over de geschiedenis en herkomst van milonga en tango dansen. Aangekomen in de milonga zal de gids een rondleiding geven. In een milonga wordt geen show gehouden maar de Argentijnen dansen spontaan en vol overgave en emotie de tango, ze gaan compleet in elkaar op en hebben er zichtbaar plezier in.

Fietstour

Het is een unieke ervaring om een stad als Buenos Aires op de fiets te gaan verkennen. Dat kan ook steeds beter, want dankzij een voortvarende aanpak van het stadsbestuur zijn er inmiddels al tientallen kilometers fietspad aangelegd in de stad. De tour begint op Plaza San Martín waar het grote bronzen ruiterstandbeeld van Generaal San Martín staat. Verder zie je hier prachtige, typisch Argentijnse bomen, zoals de ombú en de araucaria. Iets heel anders is het Edifício Kavanagh, de oudste wolkenkrabber van de stad. Je fietst verder naar de universiteit waar je een kijkje neemt bij de School voor Rechten en de Nationale Bibliotheek. Via de dierentuin fiets je verder naar het Bosque de Palermo, een prachtig groen park vol kronkelende paadjes, schitterende rozentuinen en allerlei monumenten. Vervolgens fiets je Recoleta in, waar je een bezoek brengt aan de mooiste en grootste begraafplaats van het land. Na een ontspannende pauze fiets je door de Avenida Alvear terug richting het startpunt.

Gala Tango & Diner

Buenos Aires is de geboorteplaats van de tango. Er is geen betere manier om deze passionele dans te ervaren dan in deze stad. ’s Avonds word je opgehaald voor de transfer naar Gala Tango, een intieme tangoshow. Geniet van de lokale keuken en van een heerlijk glas wijn terwijl je kijkt naar een wervelende dansshow. Ook word je uitgenodigd om mee te dansen (zeker niet verplicht). Hier hoef je zeker geen ervaren danser voor te zijn, ook beginnelingen kunnen meedoen. Een leuke ervaring!