Geplaatst op

O p vrijdag 25 maart mocht ik op uitnodiging mee aan boord van het nieuwste schip de Silver Dawn van de cruisemaatschappij Silversea. Een unieke kans om kennis te maken met het cruiseleven. Vol verwachting vloog ik alvast op 24 maart vanuit Amsterdam naar Lissabon en verbleef 1 nachtje in de stad. Dan wist ik in ieder geval zeker dat ik de volgende dag op tijd aan boord zou zijn. De ochtend heb ik nog wat gewerkt in mijn hotelkamer en daarna het historische centrum van Lissabon bekeken. Uiteraard ook een bezoek gebracht aan Castelo de São Jorge, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de stad, de haven en de rode brug. Mijn collega Astrid gaf me nog een tip om even langs te gaan bij Manteigaria waar je verse Pastéis de Belém kunt verkrijgen.

Inschepen - Aan boord van de Silver Dawn
Tussen 14:00 - 16:00 begon het inschepen, dus ik vertrok op tijd met de tram richting de haven waar ik na een aantal incheckprocedures (controle antigeen test en vaccinatiebewijs en een temperatuur meting) aan boord kon van het nieuwe schip. Ik werd hartelijk ontvangen door één van de vele bemanningsleden en mocht zelf kiezen waar ik wilde gaan lunchen. Ik koos voor het restaurant aan het zwembad, het was immers zonnig weer dus een prima plek om te acclimatiseren. Rond 16:00 uur zou mijn suite gereed zijn, dus tijd genoeg. 

Wat heerlijk! Je wordt warm ontvangen en volledig ontzorgd. Iedereen staat voor je klaar en alles is inbegrepen. Dus geen gedoe met afrekenen, je kunt kiezen wat je wilt en alle excursies aan wal zijn inclusief. Je hoeft niet te sjouwen met je koffers en hebt een heel comfortabele ruime suite met persoonlijke service.

Bij een cruise door een gebied met lekker warm weer zie ik mezelf al helemaal liggen op een bedje bij het zwembad met een cocktail in de hand. Of stel je voor dat je door één van de fjordengebieden vaart, dan zit je eerste rang aan boord van het schip!

Door alle indrukken verloor ik ergens mijn belangrijke toegangspas voor de suite maar één van de bemanningsleden verwees me toen netjes naar de receptie waar ik snel een nieuwe kreeg. Een belangrijk pasje wat je altijd bij je draagt om na een dag excursie weer mee aan boord te komen.

Rond 16:00 ontmoette ik de andere Nederlandse en Belgische reisagenten uit mijn groepje. Maurits, ons contactpersoon in Nederland voor Silversea, legde aan ons uit dat we de komende drie nachten aan boord waren van een 'shakedown' cruise voor reisagenten vanuit de hele wereld. Een testcruise voordat het schip met geboekte passagiers gaat varen. De bemanningsleden hebben namelijk zo'n twee jaar aan wal gezeten vanwege de pandemie en alles moet weer opgestart worden. 

De Silver Dawn was in november 2021 klaar en zal vanaf april 2022 echte cruises gaan uitvoeren voor passagiers. De Silver Dawn is een schip met capaciteit voor 596 passagiers en 411 bemanningsleden. 

Na de kennismaking ben ik naar mijn suite gegaan waar ik hartelijk door mijn persoonlijke butler werd ontvangen en rondgeleid. De suite was voorzien van een ruime badkamer (vergeleken met andere cruiseschepen is deze badkamer erg ruim) met douche en apart bad, een eigen balkon, een zitgedeelte met tv, een gevulde mini bar en een heerlijk bed met enorm zachte lakens. Dat beloofde een goede nachtrust. 

 

Suites
Elke suite aan boord van een Silversea schip heeft zijn eigen persoonlijke butler die ervoor zorgt dat het je aan niets ontbreekt. Zo kun je hem vragen om één van de 'OTIUM In-suite' experiences te verzorgen. Een ontspannen beleving vanuit de OTIUM spa tot aan de eigen suite. Exclusief voor de Silver Dawn. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een 'bath experience', een 'balcony-experience', een 'food-experience' of een 'sleeping-experience'.

De eerste avond hebben we met ons groepje heerlijk gedineerd in één van de acht aanwezige restaurants. Voor twee van de restaurants (La Dame - Franse keuken en Kaiseki - Japanse keuken) betaal je een toeslag van €60,- per persoon. Dit is om het wat exclusiever te houden.

Lissabon by night
Toen het schip uitvoer zijn we natuurlijk even naar het dek gegaan om Lissabon by night te bekijken. Heel bijzonder hoe je zo onder de brug doorvaart.

De volgende dag
De volgende ochtend ontbeten met één van de Belgische reisagenten en een rondje gemaakt om het schip beter te leren kennen. Wel handig dat de suites allemaal aan de voorkant gelegen zijn en dat het 'trappenhuis' het middelpunt van het schip is. Zo kun je je goed oriënteren. Om 10:00 begon de presentatie over Silversea en het nieuwste pareltje de Silver Dawn. Veel geleerd, ik wist bijvoorbeeld niet dat elk schip een 'god mother' heeft. Zo zou de Silver Dawn die donderdag worden gedoopt door haar 'god mother'. 

Er zijn elf decks aan boord. Ik zat op deck zeven. Er zijn negen verschillende soorten suites aan boord van de Silver Dawn. De hoogste categorie en meest ruime suite is de Owner's Suite, ik zat in de Superior Veranda Suite. De meeste suites hebben een eigen balkon. Enkel de Panorama Suite en de Vista Suite hebben geen balkon.

Algarve
Rond 13:00 waren we in de haven van Portimão aan de Algarve. Iedereen had een eigen programma. Zo gingen er reisagenten mee op excursie en andere bleven aan boord voor een kookworkshop of rondleiding door de spa. Ik had de komende uurtjes vrij te besteden dus heb een strandwandeling gemaakt langs de prachtige rotsformaties waar de kust van de Algarve bekend om staat. Rond 16:00 was ik weer terug aan boord om de rondleiding door de spa mee te maken. Kan me voorstellen dat je hier als passagier graag een massage of andere behandeling wilt ondergaan! Daarna bezochten we de Owners Suite waar de 'OTIUM In-suite experience' in beeld werd gebracht.

Na de rondleiding ben ik gaan relaxen op mijn eigen balkon. Was heerlijk om hier even van de Portugese zon te genieten. Totdat ik 's avonds in de spiegel keek en mijn rood verkleurde gezicht zag!

Om 19:00 waren we uitgenodigd voor een borrel en om 20:00 verzamelde we ons bij The Grill langs het zwembad voor het diner. Prachtig hoe het schip zo 's avonds verlicht is met alle kleine lampjes. Deze nacht bleef het schip in de haven van Portimão.

 

Strandwandeling & Vila Vita Parc
Zondagochtend kon je je gaan uitleven met de personal trainer in de fitness ruimte of samen een rondje rennen op het hardloopcircuit rondom het zwembad. Maar ik had mijn sportschoenen niet mee dus koos ervoor om vroeg te ontbijten en samen met de Belgische reisagente wederom een strandwandeling te gaan maken. In de middag vertrok ik voor een bezoek aan Vila Vita Parc waar we in het Atlantico Restaurant van het resort genoten van het S.A.L.T. programme. 'Sea and Land Taste'; een combinatie van de lokale keuken, cultuur en culinair erfgoed met regionale specialiteiten. Heerlijk geluncht en direct even een wandeling gemaakt over het resort. Lijkt me ook een leuke plek aan zee om zo een weekje door te brengen.

Ruige zee
Weer terug aan boord zijn we rond 18:00 uitgevaren, weer terug naar Lissabon. Maar ojee, de zee was wat ruiger dan op de heenreis dus dat was het even slikken voor mij. Gelukkig kwam de bemanning met een tabletje wat hielp en werd de zee weer wat rustiger. Die avond hebben we ook weer heerlijk gegeten in de Silver Note. Onder begeleiding van een jazz zangeres.

Afscheid
De volgende ochtend op tijd op want om 08:00 moest je je suite verlaten. Gelukkig mocht je nog tot 10:00 genieten van een heerlijk ontbijt en goede cappuccino. Ik ging rond 09:30 van boord en nam afscheid van de andere reisagenten. Mijn vlucht ging pas om 15:30 dus kon in de tussentijd nog even de stad in!

Al met al een heel bijzondere ervaring welke mij een veel beter beeld geeft van hoe het allemaal gaat aan boord van een cruiseschip.

Meer weten?
Wilt u meer weten? Ikzelf, en mijn collega's, helpen je graag met het uitkiezen van de juiste cruise. Ook boeken we graag een reisprogramma om jullie cruise heen, zodat je wat meer van de bestemming kunt ervaren. Mail mij gerust op seraphine@talisman.nl of bel naar 088-7755900