Geplaatst op

T alisman Sales Director Annegiene vertrok onlangs met haar familie naar Zuid-Afrika, Zimbabwe en de Seychellen. Tussendoor deden ze ook Zambia nog even aan voor een bezoek aan de Victoria Falls. Een reis die al lange tijd op haar bucketlist prijkte. Haar commentaar? ‘Wauw, wat een geweldige ervaring! De safaribeleving in Zimbabwe is echt puur, dit is safari op zijn allerbest. En om dan te mogen afsluiten op de Seychellen… wat een bofkonten zijn we.’

Amsterdam - Johannesburg

We zijn vertrokken! Online heb ik ons al ingecheckt en deze keer pakken we de trein naar Schiphol.
De dame bij de bagage drop-off was super leuk voor Ziya. Ze zag dat Ziya wilde zien waar onze tassen naar toe gaan en ze mocht zowaar achter de balie! We hebben geluk en vliegen businessclass!

Johannesburg

bolide (lees Toyota Corolla) rijden we naar Athol Place. Na circa 40 minuten komen we aan en wat is het gaaf!! Ziya wil hier wel wonen zei ze. Echt een leuke plek. Nog even wat eten en slapen maar!

Op Safari!

Het wekkertje ging om 06:30 uur af vandaag, want we rijden van Johannesburg naar het Welgevonden game reserve. De rit gaat super easy en we stoppen voor een koffietje in de plaats Vaalwater. Uiteindelijk zijn we (jawel je leest het goed....) ruim op tijd bij de hoofdingang van het Welgevonden game reserve. Hier staat onze ranger genaamd Peer op ons te wachten. In het uurtje rijden naar de lodge spotten we een giraffe, vele pumba’s, een moeder nijlpaard met baby, impala's, zebra's, struisvogels… Aangekomen bij de lodge staan er zebra's , wrattenzwijntjes en gnoes te drinken bij de waterplek. Vanaf het terras kunnen we dieren observeren. De lodge ziet er super goed uit en qua interieur kan ik weer heerlijk inspiratie opdoen. Na de lunch worden we naar ons onderkomen gebracht en daar word ik blij van! We worden gewaarschuwd altijd waakzaam te zijn als we van onze lodge naar de main lodge lopen en dat het in de avond alleen mag onder begeleiding. De olifanten lopen schijnbaar met regelmaat door de lodge. Om vier uur gaan we op safari en we zien snel een olifant, gnoes, zebra's en 2 leeuwen! Moeder met één jong van circa tien maanden oud en die geniet van een avondmaaltijd.....Pumba was het haasje. Hier staan we, tot ergernis van Ziya, lang naar te kijken. Eenmaal terug richting de lodge spotten we een mannetjes leeuw. En die volgen we ook een tijdje. Hij markeert zijn territorium met enige regelmaat en laat zich tevens horen. Gezien het inmiddels pikkedonker is geeft het geheel een spannend sfeertje. Nog een super diner erna en we begeven ons naar onze lodge, uiteraard met begeleiding. Welterusten!

Heel veel beestjes

Wat een dagje weer! Vanochtend lang gezocht naar een cheeta, maar we werden uiteindelijk beloond. Zo mooi. Echt wauw om naar zo'n mooi dier te mogen kijken. Gelukkig ook weer neushoorns gespot, een grote familie bavianen die de bomen flink lieten schudden en vele andere dieren. Het was wel enorm koud, maar eenmaal terug konden we ontdooien in het zonnetje. Danny is met ranger Ivan een wandelsafari gaan maken en Ziya en ik hebben heerlijk bij het zwembad gelegen. De avond game drive was mega spannend. We begonnen met een groep olifanten waarvan er twee iets te boos bij onze jeep kwamen en dat is toch indrukwekkend hoor als er niet zoveel ruimte tussen de olifant en jezelf zit. Toen we eenmaal weer terug richting de lodge reden kwam er een mannetjes leeuw ons tegemoet. Inmiddels was het donker en dan krijgt het gebeuren een extra spannende dimensie. We hoorden tevens een olifant flink geïrriteerd trompetteren en daar konden we dan ook echt niet voorbij. Hij stond midden op onze weg en was niet van plan om ons er door te laten. Dus omdraaien maar weer om de andere route te nemen, maar toen lag de leeuw vervolgens weer op de weg. Eenmaal terug bij de lodge was het vuur buiten gereed gemaakt en kon de braai beginnen in de boma. Dat glaasje wijn hadden we wel verdiend!

Kameelperd

We worden een half uurtje later gewekt dan gisteren en we vertrekken om zeven uur deze ochtend. We gaan voor de kameelperd ofwel giraffe. Maar ook deze koude ochtend laat het eerste uur ons niets zien. Onze ranger hoort op de reserve radio dat de cheeta’s dichtbij zijn gespot en we besluiten te gaan kijken. Maar ze zijn nog iets te ver weg om ze met het blote oog te observeren. Gezien de drie cheeta’s zich voortbewegen gaan we eerst koffiedrinken en daarna proberen we ze weer te vinden. En dat lukt. Ze zijn rusteloos en ze liggen even, maar spelen en lopen weer verder. Na een tijdje besluiten we weer terug te gaan richting de lodge. Van een andere ranger horen we dat er nog een groepje cheeta’s is gespot.......op de plek waar wij voor kort hebben staan snacken en koffiedrinken! Danny en Ziya gaan deze ochtend nadat we hebben ontbeten naar de keuken van de lodge waar ze koekjes gaan bakken. En ik ....zit lekker op onze veranda. Tijdens de avondsafari spotten verschillende dieren, maar helaas geen grote poezen deze keer. Aangekomen bij de lodge staat een olifant te drinken uit het zwembad!

Naar Zimbabwe

Om vijf uur vanochtend de jeep weer in richting de hoofdingang (nu uitgang) van Welgevonden. Jongens toch, dat had niet nog een uurtje moeten duren. Zo koud! Hiervandaan rijden we terug naar Johannesburg waar we de auto weer inleveren en inchecken voor onze vlucht naar Victoria Falls. Tijdens de vlucht zit Danny naast een mooie vrouw, maar hij had gezien in haar reispapieren dat ze gaat jagen in Zimbabwe. Ze was gelijk niet mooi meer. Na een prima vlucht met South African moeten we eerst in de rij voor het visum. Dat gaat me toch weer lekker inefficiënt! Oh oh Het doet me denken aan Cambodja waar het ook zo lekker traag gaat, maar dan net even anders. Nadat we onze bagage van de band hebben gaan we op zoek naar Safari Link. Zij zorgen voor onze Chesna vlucht naar Manga airstrip. Na 35 minuten landen we op Manga Airstrip. Zo bijzonder, ondanks dat ik deze vluchten verafschuw, tijdens het landen spotten we namelijk al een grote kudde olifanten. Eenmaal in de jeep richting het kamp zien we nog meer olifanten, giraffen, zebra's, struisvogels, koedoes en impala's. Eenmaal aangekomen bij Verneys Camp in Hwange National Park in Zimbabwe krijgen we tent nummer zeven en kort daarna hebben we een drankje een stukje verderop van het kamp. We zien hoe twee wilde honden door vier zebra’s worden weggejaagd!  Hierna was het tijd om samen met de crew en zes Deense gasten de finale kijken van World Cup Frankrijk-Kroatië. Echt zo leuk! Dit zijn toch altijd de betere ervaringen. Na een goed diner kruipen we ons zalige bedje in.

Slow Safari

Lekker rustig aan gedaan deze ochtend en om 08:30 uur gaan we ontbijten om vervolgens om tien uur de jeep in te stappen richting Davison’s Camp. Dit camp ligt ook in Hwange, in Zimbabwe. Onderweg spotten we wederom giraffen, olifanten, struisvogels, impala's, zebra's en uiteindelijk zijn we omstreeks twaalf uur bij de afgesproken plek waar Wilderness Safari’s op ons staat te wachten. We drinken een koffietje en eten wat voor we verder gaan naar het camp. Eenmaal aangekomen bij Davison’s Camp settelen we ons en besluiten slow safari te houden deze avond. Al spelletjes spelend op de veranda moeten we regelmatig pauze inlassen omdat er zoveel en zo vaak olifanten het kamp passeren. Soms ook zo dichtbij dat ik me afvraag ‘wat doen we als deze werkelijk nog een stap dichterbij komt?’ Waanzinnig! Ook komt er een hele grote kudde buffels bij de waterplek drinken. Volgens mij wel 200 buffels. Ze blijven komen. Ongekend. Verder ook een kudde impala's. Maar de olifanten zijn het hoogtepunt.

Bijzondere dag

6am......wake up call. Gauw de douche in om warm te worden en dan ontbijten. We gaan eerst een game drive maken deze ochtend en we spotten enorm veel waaronder vele leeuwen die wel een ontbijtje lusten, maar ook aasgieren, bavianen, een grote groep gnoes(wel 300), zebra's, impala's….Aansluitend gaan we naar een basisschool en daar hebben we wat spulletjes voor gekocht thuis. Etuis, kleurpotloden en puntenslijpers. De kinderen worden door de leraar gevraagd voor ons te zingen en daarna mogen ze ons vragen stellen. Hierna mogen we bij mensen thuis kijken in datzelfde dorpje. Mr. Johnson legt ons uit hoe het in zijn community eraan toegaat. Hij legt tevens uit dat Wilderness al voor vele dingen heeft gezorgd zoals schooluniformen, het bouwen van een kliniek. We gaan weer terug naar Hwange NP en zoeken een goede lunchplek. Na een heerlijke lunch gaan we richting ons camp en we zijn net zo'n 500 meter aan het rijden als we stuiten op zo'n elf leeuwen! Timba, onze ranger, zorgt ervoor dat we wel erg dichtbij komen. Zo ontzettend gaaf. Dit had ik werkelijk nooit gedacht te ervaren. Wauw! Echt een super toffe dag. Al schrijvend bij het vuur komen de olifanten alweer aan gelopen. Wat een geweldige plek is Davison’s Camp in Hwange.

Op naar Zambia

Vandaag verlaten we Hwange NP en om tien uur vliegen we rechtstreeks vanaf de Linkwasha airstrip naar Victoria Falls Airport. Na een prima vlucht landen we drie kwartier later op VFA airport vanwaar we een transfer hebben naar de grens van Zambia. Eerst twintig minuten rijden naar de immigratie van Zimbabwe om vervolgens vijf minuten later weer de immigratie van Zambia aan te doen. Ze willen allemaal de nodige stempels in onze paspoorten zetten. Tijdens het rijden hebben we al een glimps opgevangen van de bekende Victoria Falls en we spotten zelfs een groep olifanten van misschien wel 25! En dat langs de kant van de weg aan de rivier.

De watervallen!

De watervallen staan voor deze ochtend op het Withagen programma! Om half negen rijden we weg en we starten aan de Zambia kant. Ondanks we poncho’s aan hebben gedaan zijn onze broeken en schoenen behoorlijk nat. Ziya met haar regenlaarzen en te grote poncho brengt het er beter van af. Hierna is het tijd om per helikopter over de Vic Falls te vliegen! Ziya is helemaal hyper. Ze heeft er zin in en wil graag aan het raam. We stijgen op en we gaan eerst tussen een vallei door. Pfffff, mijn maag vindt dit zo niet grappig. We zien onder ons enkele waaghalzen raften op de Zambezi. De piloot legt goed uit waar we allemaal overheen vliegen en we spotten vanuit de lucht olifanten en een groep luie nijlpaarden. De falls zijn ook echt super vanuit de lucht. Uiteindelijk keren we terug en ik kom groen en geel de heli uit…Leuk zo'n tripje! De middag doen we even helemaal niets.

Terug naar Johannesburg

We verlaten Zambia alweer en gaan terug naar Zuid-Afrika waar we de komende twee dagen in Johannesburg verblijven in wederom Athol Place. Ziya hoopt op dezelfde kamer als tien dagen geleden. De vlucht ging prima. Het is tenslotte ook maar 1,5 uur vliegen vanuit Livingstone. Rond vijf uur komen we aan bij ons hotel en er staat wederom een flesje bubbels koel en voor Ziya een appel cider. Gauw het bad vol laten lopen en chillen.

Soweto by bike

Soweto by bike voor vandaag op de vakantieagenda. Iets na negen uur worden we opgehaald bij ons hotel om vervolgens naar Soweto te gaan. Benieuwd of het net als vorig jaar in Kaapstad zoveel indruk zal maken.  Eerst een korte briefing en een liedje en dan kijken welke fiets goed is. Met name voor Ziya, want het liefst wil ze haar eigen fiets. Als snel worden haar fiets en die van Danny omgewisseld voor een tandem! We gaan langs de verschillende wijken en ook hier heb je te maken dat niet iedereen per definitie arm is. Sommige kiezen bewust ervoor om in Soweto te wonen. Voor ons lastig te begrijpen, want een fijne leefomgeving is het niet. Veel vuilnis en stank. Het huis van Nelson Mandela zijn we tevens gepasseerd. We sluiten de fietstour met een typisch Zuid-Afrikaanse maaltijd. Smaakt goed. En niet te vergeten een Soweto biertje erbij! In de avond hebben we weer super mogen dineren in Athol Place.  

Seychellen

Ontbijten, inpakken, naar de airport, inchecken, shoppen, eten, boarden en vliegen. Half uurtje vertraging, maar dat had ik ook nodig. Want bij de gate kom ik er namelijk achter dat ik mijn e-reader ergens heb laten liggen. Uhm.......om de één of andere reden laat ik regelmatig ergens iets liggen. Gauw ren ik terug naar de electronics en die mevrouw zag me aankomen rennen en vertelde dat ze m'n e-reader al naar de gate gebracht heeft. Hoe lief is dat. Inmiddels is het 21:00 uur (2 uur tijdsverschil) en zijn we net geland op Mahé.

Doing Nothing At All

Een echte DNA day........Doing Nothing at All.

En nog een keer

We hebben vandaag het ritme van gisteren opgepakt.

Het laatste deel van de reis...

Alweer het laatste adres van de reis!!! Vanochtend zijn we tegen 08:30 uur opgehaald en het was een klein half uurtje rijden naar de lobby van Hilton. We hebben hier meteen de check-in voor het hotel en vervolgens nog even wachten op de boot die ons naar het eiland Silhoutte brengt. Na een half uurtje varen komen we aan en met de buggy worden we naar ons hotel Hilton Labriz gebracht. We settelen ons bij het zwembad, want Ziya wil natuurlijk even checken of het water wel lekker is.

Van bed naar strand

Gecharmeerd van het hotel zijn we niet. Het is te grootschalig en past niet in de Talisman filosofie van exclusief en kleinschalig. Onze villa is echter top en al helemaal het uitzicht. We stappen vanuit ons bed direct het strand op. Ziya wordt wakker en gaat gelijk in actie. Schelpen verzamelen. We wandelen gezellig met haar mee en kijken tot hoever we kunnen. Ziya ziet een beest in het water en schrikt. Het blijkt het een dode kreeft te zijn. Danny haalt het uit de zee, zodat we het eens goed van dichtbij kunnen bestuderen. De Seychellen zijn zo fotogeniek.....ik kan foto's blijven maken.

Afscheid nemen van de Seychellen

We zijn aan onze laatste vakantiedag begonnen. De tassen zijn weer allemaal ingepakt. We hebben nog de hele dag op het eiland, want pas om 15:30 checken we uit en worden we per buggy naar de jetty gebracht. Eenmaal aangekomen staat onze transfer gereed om ons met een half uurtje rijden naar de airport Mahé te brengen. In de tussentijd heb ik met KLM kunnen whatsappen over de stoelnummer reserveringen en dat is ook in orde. Super handig. Eenmaal op Abu Dhabi, na lekker te hebben geslapen, is het zoeken waar we onze boarding passen ophalen kunnen. Maar ook dat is gelukt! We beginnen aan onze laatste vlucht en komen de volgende dag aan in Amsterdam.