Geplaatst op

O nlangs reisden we naar Zimbabwe om deze bestemming voor Talisman te ontdekken. We waren ontzettend onder de indruk en hebben een prachtige reis gemaakt. Een aantal momenten zal ons nog lang bij blijven…!

Tussen al het natuurschoon en dierenleven vormt het bezoek aan een lokaal dorpje een erg leuke afwisseling

Spektakel in Hwange

Bij aankomst op de airstrip worden we welkom geheten door onze gids Lovemore. Voordat we naar het kamp rijden, vraagt hij naar onze interesses en of er dieren zijn die we de komende dagen graag zouden willen zien. Hoog op ons lijstje staan wilde honden en hoewel deze dieren in Hwange leven, is de kans klein dat we ze tijdens dit seizoen gaan zien. De afgelopen tijd zijn ze namelijk niet meer gesignaleerd. De rit van de airstrip naar het kamp duurt een klein uur, of langer als we onderweg bijzondere dingen zien. En dat zien we… bij een van de eerste waterholes waar we een kijkje nemen zien we drie sable antilopen staan. Wow wat zien ze er spectaculair uit. Het is op zich al heel bijzonder om deze dieren te zien, maar als we nog wat beter kijken, zien we een heleboel kleine oortjes boven het lange gras uitsteken. Het zal toch niet? We durven het bijna niet te geloven, maar het zijn toch echt wilde honden! Een troep van wel 13 stuks ligt op de loer en het volgende uur genieten we in totale privacy van de interactie tussen de wilde honden en de sable antilopen. De honden zijn fors in de meerderheid, maar weten ook dat één trap van de sable hen dodelijk kan verwonden. De dieren blijven om elkaar heen draaien, af en toe doen de wilde honden een aanval, maar de sable antilopen bijten flink van zich af en zoeken hun toevlucht in het water. Wat een spektakel en een fantastisch begin van ons verblijf in Hwange!

 

Culturele ontmoetingen

Tussen al het natuurschoon en dierenleven vormt het bezoek aan een lokaal dorpje een erg leuke afwisseling. Met onze gids Max van Bumi Hills Safari Lodge gaan we naar Mola Village, het dorp waar hij zelf ook is opgegroeid en nog steeds met zijn familie woont. In dit dorp wonen mensen van de Tonga, zeer vriendelijke en spirituele mensen die al eeuwenlang in dit gebied leven. Hun tradities zijn bewaard gebleven. Ze zijn nog steeds grotendeels zelfvoorzienend en afhankelijk van visvangst en landbouw. Tijdens onze rit door het dorp zien we vrouwen en kinderen die water gaan halen bij de waterputten en hun kleding wassen in de rivier. Overal wordt er naar ons gelachen en gezwaaid. We gaan op bezoek bij één van de families en maken kennis met hun dagelijkse manier van leven. We worden hartelijk ontvangen en hoewel de kinderen eerst nog wat verlegen zijn, laten ze zich al snel verleiden tot een balspelletje. Een hele bijzondere ontmoeting!

Kanosafari

Een van de leukste safari activiteiten van deze reis is toch wel de kanosafari in Mana Pools. Dit gebied in het noorden van Zimbabwe staat bekend om de kanosafari’s. Martine heeft enthousiast verteld over haar eerdere kanotocht in Zambia en Evelyn is dan ook erg benieuwd. Nadat we de nodige veiligheidsinstructies hebben gekregen stappen we met onze gids in een grote kano. Het is even wennen en zoeken naar de goede balans, maar al snel peddelen we heerlijk rustig over de brede Zambezi rivier. Heel bijzonder om deze machtige rivier steeds terug te zien komen tijdens deze reis. Het duurt niet lang voordat we de eerste olifanten spotten. Aan de oever van de rivier staat een grote olifant rustig te grazen. We peddelen naar haar toe, maar doordat de stroming zo sterk is, drijven we een beetje uit de richting. Gelukkig zien we op een eilandje in de rivier alweer een volgende olifant staan. Daar kunnen we gemakkelijk naartoe peddelen en we kunnen tot vlakbij het grote dier komen. De olifant is totaal niet onder de indruk van onze aanwezigheid en graast lekker verder. Heel bijzonder om dit dier van zo dichtbij te aanschouwen. Om ons heen is het stil en we luisteren naar de geluiden van de grazende olifant en het zachte gekabbel van het water tegen onze kano; een echt geluksmoment. 

Bijzondere sundowner

We zijn al een aantal dagen in het fantastische Mana Pools en hebben hier veel moois gezien. Het landschap is prachtig en heel afwisselend. De brede Zambezi rivier met veel eilandjes en op de achtergrond de hoge bergen in Zambia. Tijdens onze game drives hebben we al een aantal keren leeuwen gezien, vaak vlakbij de jeep.  Onze allerlaatste sundowner in Mana Pools krijgt plotseling een bijzondere wending. Net voordat we stoppen voor een lekker drankje, hebben we het gebrul van een leeuw gehoord. We zijn op zoek gegaan, maar hebben hem niet gevonden. We stoppen op een hele mooie plek om te genieten van de zonsondergang. Terwijl we met een glas Amarula proosten op deze fantastische reis, zien we vanuit onze ooghoeken ineens iets bewegen. Vlakbij komt een grote mannetjesleeuw uit de struiken gelopen. Hij gaat rustig zitten en bekijkt ons aandachtig. We blijven stil staan en de adrenaline giert door ons lijf. Gelukkig vindt de leeuw ons niet zo interessant en al snel vervolgt hij zijn weg weer. We stappen gauw in de jeep om te kijken of we hem nog kunnen vinden. Even later zien we hem weer, terwijl hij samen met een vrouwtjesleeuw op pad is. Ze verdwijnen vlak bij ons kamp weer in het struikgewas. Die nacht is het nog lang onrustig met de geluiden van de parende leeuwen op een steenworp afstand van onze tent.

Meer informatie over Zimbabwe? Neem contact op met Evelyn of Martine via mail@talisman.nl of bel naar 088-7755900.