Geplaatst op

H et is alweer 25 jaar geleden dat ik tijdens een vakantie met de rugzak verliefd werd op Brazilië. Ik trok er 3 weken rond en kon maar moeilijk afscheid nemen van dit boeiende land vol natuurschoon en mooie mensen. Daarom was ik heel blij dat ik begin deze maand opnieuw naar Brazilië mocht afreizen, voor de vierde keer inmiddels! Maar zelfs vier reizen is nog niet voldoende om dit onmetelijke land te leren kennen. De afstanden zijn zo groot en er is zoveel te zien!

En het voelt toch wel heel bijzonder, reizen door een land waar nauwelijks engels wordt gesproken en waar je bijna geen buitenlandse toeristen tegen komt.

Rio de Janeiro natuurlijk, wat mij betreft de mooiste stad ter wereld, gedrapeerd over bergen die aflopen tot in zee. De watervallen van Iguazu zijn de breedste ter wereld, een echt waterspektakel in een schitterende natuurlijke omgeving. Het grootste moerasland ter wereld, de Pantanal, waar je je waant in een dierentuin. De machtige Amazone is de op één na langste rivier van de wereld, het omringende oerwoud is imposant en laat je heel nietig voelen. De moderne stad Brasília veel veel architectonische hoogstandjes. En de historische stad Salvador die bruist van dans, muziek en waar je heerlijk Afrikaans kunt eten. Het koloniale Paraty of Olinda, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. En dan heeft Brazilië nog een kustlijn van bijna 7500 km met prachtige stranden!

Copacabana Beach – Rio de Janeiro

De Pantanal – Het grootste moerasland ter wereld

Tijdens mijn reis kwam ik vrijwel geen buitenlandse toeristen tegen. Er wordt wel veelvuldig door de eigen bevolking gereisd, en dat verklaart waarom alle binnenlandse vluchten vanaf São Paulo vertrekken. Hier woont immers het merendeel van de Braziliaanse bevolking, en tijdens feestdagen en vakanties trekt men er massaal op uit. Ook de hotels zijn meer op Braziliaanse vakantiegangers ingesteld dan die uit Europa. En dat merk je aan het niveau van de dienstverlening. Hier geen ontvangst met koude doekjes en een welkomstdrankje, zoals u in Azië misschien gewend bent. Er staan zelfs geen flesjes mineraalwater voor u klaar op de kamer. Dat zijn ze gewoon niet gewend. Het personeel is echter ontzettend vrolijk en vriendelijk en helpt u graag als u ergens om vraagt!

En het voelt toch wel heel bijzonder, reizen door een land waar nauwelijks engels wordt gesproken en waar je bijna geen buitenlandse toeristen tegen komt.

Het samenstellen van een reis door Brazilië is voor ons reisspecialisten geen eenvoudige opgave. Je kunt niet rechtstreeks van de watervallen naar de Pantanal vliegen, of van de Pantanal naar de Amazone. Vaak moet je terugvliegen naar São Paulo voor je door kunt naar je volgende bestemming. We kijken altijd eerst naar een logische vliegroute, en bouwen soms een extra bestemming als Brasília of Olinda in om teveel overstappen te voorkomen. In ieder geval moeten er keuzes worden gemaakt, het is gewoon niet haalbaar om het hele land in drie weken te zien. Het is vergelijkbaar met Europa, je kunt ook niet heel Europa in je zomervakantie bekijken. Maar een ieder die er geweest is zal het beamen, naar Brazilië wil je toch nog een keer terug!

Kanoën in de Pantanal

De prachtig blauwe oceaan bij het Kenoa Beach Resort

De kleurrijke markt in Rio de Janeiro waar we allerlei etenswaren inslaan voor de kookcursus!