Historisch en ongerept!

Geplaatst op

E indelijk ging een langgekoesterde wens in vervulling; na vele bezoeken aan Zuid-Afrika bezoek ik dit keer de provincie KwaZulu- Natal. En wat was het fantastisch! Het begon met een verblijf in het iSimangaliso Wetland Park, waar we vele nijlpaarden hebben gezien. Daarna een fantastische safari beleving in één van de mooiste game reserves; Phinda Private Game Reserve, gevolgd door een bezoek aan de hoogste bergketen van Zuid-Afrika: de Drakensbergen. Hier hebben we heerlijk gewandeld en genoten van de schitterende uitzichten. Historisch gezien is het ook een zeer interessant gebied; in de 19e eeuw vonden er in dit gebied veel oorlogen plaats. Onder begeleiding van een bevlogen gids hebben wij Spioen Battlefield bezocht, indrukwekkend en zeer interessant! We eindigden onze reis met een heerlijk verblijf in de ‘Barefoot Luxury’ Sala Beach Lodge. Een aanrader!

Durban - Ismangaliso Nature Reserve

Na aankomst in Durban halen we de huurauto op. Dit duurt nog best even, maar rond 14.15 gaan we op pad. De route is verrassend mooi: groene heuvels, met bananenbomen langs de weg en het laatste stuk vele aangeplante stukken bos. Rond 17.15 komen we aan bij het Isimangaliso Nature reserve. Een vrouw komt naar ons toe, die ons kenteken noteert, onze verblijfplaats en we moeten ZAR 385,- afrekenen. Zo weten ze wie er in het park zijn. Vanaf de ingang is het nog zo'n 5 kilometer rijden naar de lodge. We komen aan bij een hek. Hier moeten we ons melden, waarna het hek opent. Het laatste stuk is echt een zandweg, en ik ben blij dat we een SUV hebben. Mooie omgeving en we zien al wat wild, waaronder een nijlpaard al grazend tussen het gras. Gaaf!

Makatana Bay Lodge - boat trip & wetland exploration

We hebben een goede nachtrust. Af en toe worden we wakker van de warmte, omdat door de ‘load shedding’ de elektriciteit af en toe uitvalt.  Ook wat last van insecten, maar na wat spuiten was dat ook opgelost. Het is wel erg leuk wakker worden hoor, we kijken naar buiten en er lopen 'pumba's' voorbij! Na het ontbijt gaan we op safari met twee andere gasten. We hebben geluk en komen al zoveel wild tegen! Ook een mooi gebied: vrij groen door de vele regen die de laatste tijd is gevallen en bijzonder om zo veel palmen te zien. Veel waterpartijen ook met mooie bloeiende waterlelies! Deels van de wegen zijn openbaar, net als in Kruger, en sommige wegen mogen slechts door de voertuigen van de lodge en anti poach units gebruikt worden. Dan is het tijd voor de boottocht. Makakatana heeft zijn eigen boot. Doordat het water zó hoog staat (drie meter hoger dan gewoon) vertrekken we nu ook van een andere plek. Ook het spotten van nijlpaarden en krokodillen is anders dan gewoonlijk legt onze schipper uit: het water staat zo hoog dat het water buiten de oevers is getreden. De 'banks' waar de krokodillen normaliter op liggen staan onder water en daarvoor hebben de krokodillen het hogerop gezocht, en zijn daardoor vanaf de rivier moeilijk te spotten. Er zitten vele nijlpaarden in dit gebied, verschillende families die wel tot tachtig nijlpaarden groot zijn. Deze families hebben hun vaste verblijfplaats in het gebied maar door de overstromingen zijn ze ook van slag en naar andere plekken gegaan. Hierdoor zullen we minder nijlpaarden zien dan gebruikelijk. Het is niet anders! We gaan op pad en zien toch best veel nijlpaarden, wat een gave beesten! Leuk ook zo'n 'water safari'! Geen krokodillen gezien, maar wel wat vogels. Rond 13.30 stappen we weer van boord en rijden we terug het Isimangaliso in. Om 14.00 hebben we een verrassingslunch op een mooie plek in de bush. Rond 15.15 terug bij de lodge. Hier bekijk ik nog snel even een family room en daarna even relaxen.

Makakatana - morning safari
Prima geslapen! We hoorden nog wel een nijlpaard vlak bij ons huisje maar niet gezien. De wekker ging al vroeg om 05.00, omdat we om half zes nog een uurtje op safari gingen.Weer genoten hoor! Van safari krijg ik nooit genoeg.
 

Phinda Forest Lodge

Rond 09.30 vertrekken we weer, op weg naar onze volgende bestemming: Phinda Game Reserve. Eerst weer terug het park uit. De route via HluHluwe duurt 1,5 uur. Om 11.15 zijn we er en we worden verwelkomd door zo'n vijf personen, waaronder onze privé butler. 

Omdat de lodge niet is afgesloten met hekken, mag je 's morgens en 's avonds niet op eigen houtje van/naar je suite lopen, maar loopt er een guard mee. Maar dat terzijde; we gaan lekker lunchen op het deck en kunnen daarna onze suite in. Echt super deluxe! Om 15:15 melden we ons weer in de main lodge waar koffie en thee en versnaperingen klaar staan. We ontmoeten onze gids Nina die ons vertelt over AndBeyond en Phinda. Om 15.30 lopen we naar de jeeps voor onze eerste safari hier. Zin in!

Phinda - afternoon game drive                                                                                                                                                                                                                      Jaaa, we gaan onze eerste game drive doen, samen met Nina en onze tracker Ispho. We delen onze auto met een Amerikaanse familie. Helaas hadden die niet veel haast, en vertrokken we later dan de andere voertuigen. Hopelijk maar eenmalig. Rond 15.30 gaan we op pad. Al snel komen we een Suni tegen, de kleinste antilopensoort ter wereld, en blijkbaar zeer bijzonder om te spotten. Echt schattig! Daarna zien we olifanten, nyala’s en neushoorns. De landschappen zijn prachtig! In het noorden het 'zandbos', met het lichte zand en vlaktes, naar het zuiden wordt het zand steeds donkerder en roder, en rotsachtiger.

Toen we even bij de neushoorn stonden zagen we een dreigende lucht aankomen en niet lang erna het verzoek aan alle voertuigen om DIRECT terug te keren naar de lodge vanwege een heftige storm die eraan kwam! In de verte zagen we bliksemschichten dus plankgas (voor zover dat kon in de bush) terug naar de lodge. Wij zaten helemaal in het zuiden van het reservaat en moesten naar het noorden dus het was best spannend! Spannend (maar ook wel spectaculair) hoe de zwarte wolken als een deken over ons heen kwamen te liggen, waarbij de wind steeds harder begon te waaien! Rond 17.30 waren we, nét voordat het onweer écht losbarstte, terug bij de lodge. Wat een spektakel en sensatie! Tijdens het diner begon het te regenen, te donderen en te bliksemen. Sommige donderslagen waren keihard en we hoorden de bliksem niet ver van ons inslaan! Na een uur ofzo was het voorbij en liepen we na het (heerlijke!) diner onder begeleiding van de Security Guard terug naar onze suite. Een enerverende dag!

 

Phinda morning game drive

Om 05.30 krijgen we een wake-upcall van Nina. Het is weer helemaal opgeklaard. De wegen zijn wel nat, maar dat maakt het zoeken naar sporen makkelijker. En dat is maar handig ook want door de bliksem en onweer van gisteren werken de radio's niet meer! Onderweg zien we prachtige regenbogen! Het blijft toch spannend zo'n safari en uiteindelijk vinden we leeuwen, zo gaaf! Veel dieren gezien!

De verschillende lodges bekijken
Na het ontbijt ga ik alleen met Nina op site inspectie bij de andere lodges. Het is gewoon een privé game drive, hoe tof!! Op weg naar de Mountain- en Rock Lodge in het zuiden van het reservaat hebben we gelijk ontzettende mazzel; we zien een groep van vier jonge leeuwen langs de weg spelen! Nina vertelt dat de moeder weg is om een mannetjesleeuw weg te lokken bij de jongen, omdat deze leeuw niet de vader van de jonge leeuwen is, zou hij hen wat kunnen aan doen.. We rijden door en zien onderweg ook nog wrattenzwijntjes, een boomslang en buffels. Op onze weg terug naar het noorden stuiten we opeens op een enorme mannetjesolifant in musth; de hormonen gieren dan door z'n lijf, en ze kunnen dan agressief zijn. Dus.. afstand houden! De olifant komt steeds dichterbij dus we moeten achteruit. Echt wel spannend! Elke keer zetten we de auto heel even stil om hem vervolgens weer om de hoek te zien komen. Op een gegeven moment gaan we een zijweg in, in de hoop dat de olifant deze afslag niet zal nemen, maar hij komt ons achterna.. Dus snel weer door, maar dan komen we bij een stuk waar we niet doorheen kunnen. Dan er maar omheen! Dwars door bomen en struiken rijden we door maar komen bij een stuk waar we er niet dóórheen maar ook niet ómheen kunnen! Nu wordt het toch wel erg spannend.. Gelukkig is hij toch de andere kant op gelopen en komen we hem niet meer tegen. We komen vol adrenaline aan bij de lodge voor een lunch, en maar een glaasje wijn erbij voor de spanning!

Afternoon Game drive

Na de lunch gaan we weer op pad. We gaan weer op zoek naar de vier jonge leeuwen, om deze ook aan de andere te laten zien. In plaats daarvan zien we een cheetah over de weg lopen. Heel gaaf! Uiteindelijk komen we ook uit bij de leeuwen , die lamlendig op het pad liggen te slapen. Via de radio horen we dat de moeder leeuw zich ongeveer bevindt op de plek waar ze de leeuwtjes eerder had achtergelaten, en dat ze ze had 'geroepen'. Deze plek ligt niet ver van waar de jonge leeuwen zich bevinden en we hopen dat moeder naar de leeuwtjes komt zodat we hun reactie kunnen zien als ze elkaar weer zien, maar helaas lijkt moeders zich niet te verplaatsen. Dan maar op zoek naar moederleeuw, die we na veel speuren ontdekken in hoog gras. Heel bijzonder. Tot slot, na de sundowner, gaan we ook nog op zoek naar de mannetjes leeuw en we hebben zoveel geluk dat we hem ook vinden. Hij ligt in het gras en begint op een gegeven moment te brullen, erg indrukwekkend! Hierna heel blij weer terug naar de lodge waar een heerlijk Boma diner op ons wacht. Lekker en super gezellig! Weer een topdag!

Phinda - Three Tree Hill

Om stipt 10 uur vertrekken we op weg naar Three Tree Hill, volgens de papieren een rit van zo'n 6 uur. Via HluHluwe eerst naar Pongola. Vanaf hier wijkt de route die de GPS aangeeft af van de route die op de website van de lodge en na enige twijfel en stress besluiten we de laatste te volgen: niet de highway maar via de zogenaamde B-wegen. Het is een prachtige route, en we komen langs bekende plaatsen zoals Utrecht (Amersfoort en Elburg liggen ook vlakbij, grappig!). Onderweg veel suikerriet, ananassen, goudgele velden en heuvels/bergen. We moeten wel uitkijken voor de potholes, gigantische gaten in de weg.  Of vol op de remmen voor koeien op de weg….

Onderweg passeren we verschillende Zulu dorpen. Opvallend zijn de ronde hutten die naast gewone gebouwtjes staan. Deze zijn heilig voor de Zulu omdat hier de geesten van de voorouders leven. Midden in de hut is vaak een vuurplaats. Via vuur maken ze contact met de voorouders en vragen ze om raad. Uiteindelijk, na 7,5 (!) uur komen we aan op plaats van bestemming. De zon gaat al onder dus we zijn blij dat we er voor het donker zijn! We worden hartelijk ontvangen door Melanie, de lodge manager, die ons gelijk uitnodigt voor een sundowner, wat heerlijk! Hier ontmoeten we de andere gasten, er is een kampvuur waar kinderen hun broodjes roosteren, de sfeer is super relaxed en informeel en met een gin&tonic genieten we van een schitterend uitzicht op de Drakensbergen en zonsondergang. Heerlijk effe bijkomen! Daarna inchecken. We hebben kamer/huisje 6, met het mooiste uitzicht op het omliggende Spioenkop reservaat en de bergen, maar dat weten we nog niet want het is donker. Om 19:00 gaat de elektriciteit even uit voor twee uur ivm 'Load Shedding', maar ze hebben olielampen en zaklamp, zoo romantisch

Spioenkop Game Walk

Om 05.30 ging de wekker. Ach, we zijn er inmiddels aan gewend! Om 06.00 eerst koffie bij de lodge en een kwartier later gaan we op pad met onze gids Simon. We lopen vanaf de lodge naar het naastgelegen Spioenkop Game Reserve. Hier vind je neushoorns, giraffen, wrattenzwijnen, luipaard, etc.. Ben benieuwd! Het is een prachtig landschap, zo in het ochtendlicht! Al snel zien we verschillende giraffen, steenbok en een blesbok. Arjan zag nog een jakhals, maar die heb ik gemist. We lopen over rotsachtig terrein dus het is best uitkijken waar je je voet neerzet. We stoppen regelmatig om met verrekijkers rond te kijken. En ja hoor, in de verte spotten we verschillende neushoorns, bijzonder! We lopen door en wanneer we een hoek omgaan staan we oog in oog met een moeder neushoorn en haar jong! Wow!! Al met al een prachtige wandeling! Na 1,5 uur worden we onthaald door een andere gids, Pierre, en rijden we per Jeep terug naar de lodge. Hier staat ontbijt voor ons klaar. Wat een top begin van de dag!

Spioenkop Battlefield Tour
Tijdens de lunch krijgen we eerst een uitgebreide uitleg van gids Pierre. Daarna gaan we op weg naar Spioenkop Battlefield - een belangrijke plek tijdens De Boerenoorlog. Erg interessant en indrukwekkend! Pierre is een goede verteller! Wij hebben één tour gedaan maar er zijn er nog veel meer. Echt een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis! Rond 18.15 weer terug bij de lodge.

Drakensbergen

Na een heerlijk ontbijt met uitzicht op grazende zebra's gaan we op weg naar de Drakensbergen. Van Three Tree Hill lodge krijgen we een koeltas mee met de lunch, perfect! Er zijn ontzettend veel verschillende wandelingen te doen. Aangezien wij aan de noordkant van de Drakensbergen zitten kiezen we voor een wandeling in het noordelijke deel Royal Natal. Vanuit de lodge is het ongeveer een uur rijden. Onderweg zien we langzaam de bergen opdoemen.

Bij aankomst moeten we ons eerst aanmelden. We hebben gekozen voor de 14 kilometer lange trail naar de Gudu Falls. Het begint gelijk vrij pittig met een klim omhoog. Het is een mooie wandeling met prachtige uitzichten, door bossen en een pittige klim naar de waterval. Zeker de moeite waard! Hier op de rotsen geluncht. Op de terugweg nog gestopt bij een lookout en de Cascades. Ook kwamen we nog Rockart tegen. Om 14.45 waren we weer terug bij de auto, moe maar voldaan. Na een uurtje rijden waren we weer terug bij de lodge. Tijd voor wat ontspanning.

Sala Beach House

Helaas moeten we weer verder. Wat een fijne plek, Tree Three Hills, met super aardige mensen! Na een vroeg ontbijt gaan we om 08:30 op weg. Dit keer over de tolwegen, wel zo relaxed! Na 3,5 uur rijden zijn we er! We parkeren onze auto en worden vriendelijk verwelkomd, met 2 glazen champagne! Da's nog eens fijn binnenkomen en wow, wat een mooie plek! Heel relaxed, muziekje aan en een fantastisch uitzicht! Onze kamer is nog niet gereed dus we gaan eerst even lunchen. Natuurlijk weer vis; eerst mosselen en daarna zwaardvis, heerlijk! Het strand ligt direct onder de lodge en het is vrij druk vanwege (paas)weekend. Het is geen privé strand. De golven zijn enorm en je mag alleen in een bepaald stuk in zee zwemmen dat door lifeguards goed in de gaten wordt gehouden. Ook is er een grote 'Tidal Pool' waarin gezwommen kan worden. Genieten hier! Direct na de lunch is onze kamer gereed, echt prima met een enorme badkamer. De mensen zijn super aardig! 'S-middags wordt het wat bewolkt en lopen we nog even over het strand. En relaxen we even. De temperatuur is heerlijk, zo'n 26 graden. 's Avonds is de lodge prachtig verlicht met een haardvuur binnen en een kampvuurtje in de 'boma'. Het diner is ook weer erg smakelijk en redelijk op tijd gaan we slapen, toch wel moe van de afgelopen reis.

Happy Easter!! Heerlijk geslapen, en ik was alweer op tijd wakker. Om half acht aan het ontbijt, waar ze heel leuk en attent een paasei hadden klaarliggen. Super leuk! Terwijl we aan het ontbijten zijn, zien we tig dolfijnen voorbij zwemmen! Goed te zien vanaf de kust maar er worden ook boottochten aangeboden. Blijkbaar is dit ook Dolphin Coast, weer wat geleerd. Vanaf juni tot november kun je hier ook walvissen spotten. Het is wat bewolkt, beetje jammer, want we willen natuurlijk zon voor ons laatste dagje relaxen, maar gelukkig trekt het helemaal open! We besloten na het ontbijt even te gaan zwemmen in de oceaan, die echt niet koud is. Even op het strand gelegen om bij te komen en daarna op de bedjes bij het hotel. Genoten van een heerlijke paaslunch met lamsrack, jummie! Aan het eind van de dag werd het bewolkt en 's avonds hebben we binnen gegeten vanwege het hevige onweer. Handig dat ze een grote glazen schuifpui hebben zodat je nergens last van had. 

Sala Beach House - Durban

Vandaag zou het weer iets minder worden, maar daar hebben wij geen last van omdat we vandaag uitchecken. Bij het ontbijt vandaag geen dolfijnen maar aapjes die bij het zwembad lopen. Superschattig, een baby aap die bij moeder drinkt. Mooie afsluiting van een heerlijke reis! Voor het uitchecken ben ik snel nog even in de spa gaan kijken. In een schoongewassen huurauto rijden we in twintig minuten naar de luchthaven, waar we de huurauto weer inleveren.