W
einig reizen naar Antarctica zijn zo gevarieerd als deze cruise. Het zal moeilijk zijn om ergens in de wereld een reis te vinden die het predikaat 'de droom van iedere natuurliefhebber' dichter benadert! Je bezoekt niet alleen het Antarctisch schiereiland, maar maakt ook uitgebreid kennis met de wonderbaarlijke dierenwereld van South Georgia en de Falkland Eilanden.
Alles op Antarctica is imposant en alles maakt hier een onuitwisbare indruk
South Georgia is alleen per boot bereikbaar. Het eiland is beroemd vanwege de tienduizenden koningspinguïns, verder zie je hier grote hoeveelheden pelsrobben en zeeolifanten. Het berglandschap is ronduit spectaculair: boven grillige pieken en gletsjers vliegen stormvogels en albatrossen. Je maakt de oversteek naar Antarctica en vaart daar langs baaien, indrukwekkende ijsschotsen en gletsjers. Hier komen weer andere soorten pinguïns voor, zoals de ezels- en adéliepinguïn. Alles op Antarctica is imposant en alles maakt hier een onuitwisbare indruk: de immens hoge ijsbergen die voortdurend van kleur veranderen, het rijke dierenleven, het onwezenlijke licht dat iedere bezoeker betovert… Dit is de ultieme en meest complete reis naar het Witte Continent. Ik licht deze spectaculaire reis hieronder verder uit.
De M/V Plancius is jarenlang door de Nederlandse marine gebruikt voor oceanografisch onderzoek. In 2006 is het aangekocht door Oceanwide Expeditions en omgebouwd voor poolexpedities. Het vaart onder Nederlandse vlag en heeft 54 cabines, allen met eigen toilet en douche. Er is een restaurant aan boord, een ruimte waar lezingen en informatie wordt gegeven en een observatieruimte met bar waar vandaan je een panoramisch uitzicht hebt over de omgeving. De crew bestaat uit 30 bemanningsleden, waaronder een expeditieleider, vijf gidsen en een dokter.
De reis begint in het legendarische Beaglekanaal. Vanuit hier zie je in de verte de toppen van het Martial gebergte totdat je het Beaglekanaal uitvaart en het Andesgebergte geleidelijk aan in zee verdwijnt. Het schip verlaat het Zuidamerikaanse continent en zet koers naar de Falkland Eilanden.
Pijlstormvogels en albatrossen volgen het schip. Misschien spot je onderweg zelfs dolfijnen of zeerobben.
Verken de fascinerende westkant van deze eilandengroep. Maak hier een wandeltocht langs het strand en ontmoet verschillende soorten pinguïns‚ robben en zeevogels waaronder wenkbrauwalbatrossen maar mogelijk ook de Caracara of Turkse gier. Vanaf de stranden tot hoog in de bergen staan 's zomers diverse soorten bloemen in bloei, midden in de zomer zelfs inheemse orchideeënsoorten.
Victoriaanse charme en Zuid-Amerikaanse souplesse gaan in Stanley‚ de 'hoofdstad' van de Falklandeilanden die slechts 2000 inwoners telt, wonderwel samen. Maak hier kennis met de lokale cultuur van de eilandengroep; je kunt hier op eigen gelegenheid wat rondlopen en een bezoek brengen aan het lokale museum of aan de monumentale kerk.
Dit is voor vele het hoogtepunt van de hele cruise,: de kennismaking met de bijzondere dierenwereld en landschappen van South Georgia. Interessante lezingen van wetenschappers en gidsen zullen deze bijzondere ervaring tijdens de voorafgaande dagen op zee van een passende inleiding voorzien. Ondertussen passeert het schip 'Antarctic Convergence'‚ het gebied waar het koude water uit het Zuidpoolgebied in aanraking komt met het warmere water van de Atlantische Oceaan. In enkele uren kan de temperatuur dan ook flink naar beneden gaan. Opnieuw zullen diverse soorten vogels het schip vergezellen; dit is ook het moment dat er grote kans is op het spotten van walvissen.
Net als de Falkland Eilanden behoort South Georgia tot de restanten van het Britse koloniale rijk. Alleen is South Georgia, afgezien van een paar wetenschappers die hier van tijd tot tijd onderzoek doen, geheel onbewoond. Je waant je hier in een andere wereld en lijkt terecht te komen in een nieuwe dimensie - zo ervaren veel mensen het tenminste. Eenmaal op Antarctica zal deze indruk alleen nog maar worden versterkt. 'Hoe buitenaards wil je het hebben?' - vroeg een bekend journalist zich onlangs nog hardop af. Op South Georgia bezoek je de baai van Elsehul. Dit is een broedplaats voor veel zeehonden en zeeolifanten. Vervolgens bezoek je Right Whale Bay, Salisbury Plain, Godthul, St. Andrews Bay, Gold Harbour, Cooper Bay en Drygalski Fjord. Op de stranden tref je naast pelsrobben ook duizenden macaroni- en koningspinguïns aan. Het is soms moeilijk om te besluiten waar je naar moet kijken: naar de rijke dierenwereld zoals je die waarschijnlijk nooit eerder hebt gezien of naar het dramatische, droomachtige landschap, eveneens ongekend. Een van de hoogtepunten van de expeditiecruise is het bezoek aan Prion Island‚ de broedplaats van de reuzenalbatros. Ademloos kun je de bewegingen van deze reusachtige vogel observeren. Indien de weersomstandigheden het toelaten kun je een wandeling maken van Fortuna Bay naar Stømness Bay. Zo treed je in de voetsporen van ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton, die dezelfde wandeling maakte. Breng ook een bezoek aan Grytviken, een verlaten nederzetting waar men vroeger leefde van de walvissenjacht. Vandaag de dag marcheren pinguïns door de straten en bezetten zeehonden de gebouwen! Een ronduit surrealistisch gezicht. Via het indrukwekkende met gletsjers bedekte Drygalski Fjord aan de zuidpunt van South Georgia vaar je verder richting Antarctica- als je het mij vraagt, het meest spectaculaire continent van de wereld.
Onderweg naar Antarctica ben je weer een volle dag op zee en bereik je uiteindelijk de South Orkney Islands, een soort voortportaal van het Witte Continent. Mogelijk zie je tijdens de overtocht de soms kilometers lange tafelijsbergen. Met wat geluk kun je mogelijk wat walvissen spotten maar de trouwe volgers van het schip - de zeevogels - zijn er op elk moment van de dag.
Op de South Orkney Eilanden bevindt zich een Argentijns onderzoeksstation, de 'Base Orcadas'. Wanneer de weersomstandigheden het toelaten kun je hier vandaag een kijkje gaan nemen - zeker de moeite waard! De onderzoekers laten je graag hun werkplek zien.
Opnieuw een volle dag op zee om de South Shetland Eilanden en mogelijk zelfs al het schiereiland van Antarctica te bereiken.
South Shetland Eilanden en Antarctisch schiereiland
Antarctica dwingt op een ongenaakbare manier respect af. Je zult versteld staan van de schoonheid en puurheid van de natuur. Grote tafelijsbergen kondigden de nadering van het Witte Continent al aan, je zult onderweg steeds meer van deze witte gevaartes zien. Door de Weddell Zee varen we naar Paulett Eiland; hier leven ongeveer 2 miljoen adéliepinguïns. Helaas kun je hier niet altijd aan land gaan, gewoonlijk ligt hier veel ijs.
Bij Brown Bluff zet je voor het eerst voet op de bodem van Antarctica. Vervolgens bezoekt je diverse eilanden en baaien‚ waar je ontelbare pinguïns ziet. Aan de westelijke kant van het Antarctisch schiereiland komen vooral ezels- en keelbandpinguïns voor. De naam van Deception Island is misleidend, want het gaat hier om een heel bijzondere plek die je zeker niet teleur zal stellen. Het is een vulkaan met een krateropening die in zee uitmondt. Je vaart de caldera binnen waar je, in het enigszins verwarmde water, een duik kunt nemen! Op Half Moon Eiland kun je zeeolifanten en diverse zeehonden observeren. Mogelijk maak je bij het Errara Kanaal een spectaculaire cruise met zodiaks tussen de ijsbergen door!
Het schip zet weer koers in noordelijke richting. In twee dagen steek je de Drake Passage over en bereik je het vasteland van Zuid- Amerika. ’s Ochtends arriveer je in Ushuaia, waar iedereen van boord gaat en er een einde is gekomen aan dit machtige avontuur.